[MIX] Mix bez nazwy

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

[MIX] Mix bez nazwy

Post autor: mol_ksiazkowy »

1. Okrąg wpisany w trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest styczny do boków \(\displaystyle{ AB, BC, AC}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ F, D, E}\). Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ AD= BE}\) to trójkąt jest równoramienny
2. Ile jest permutacji \(\displaystyle{ f}\) zbioru \(\displaystyle{ \{1,...,n \}}\) takich że zbiór \(\displaystyle{ \{ j \in \{1,..., n \} : f(j) \geq j \}}\) jest dwuelementowy ?
3. Udowodnić, że dla dowolnej liczby niewymiernej \(\displaystyle{ a}\) istnieją liczby niewymierne \(\displaystyle{ b, b'}\) takie że \(\displaystyle{ a+b}\) oraz \(\displaystyle{ ab'}\) są liczbami wymiernymi zaś \(\displaystyle{ ab}\) oraz \(\displaystyle{ a+b'}\) są liczbami niewymiernymi.
4. Rozwiązać równanie funkcyjne:
\(\displaystyle{ f( 4f(x)-3x)=x}\) dla \(\displaystyle{ x \geq 0.}\)
Uwagi: Dziedziną \(\displaystyle{ f}\) jest zbiór liczb nieujemnych, tj. \(\displaystyle{ 4f(x) \geq 3x}\) dla \(\displaystyle{ x \geq 0.}\)
5. Ostrosłup prawidłowy sześciokątny przecięto płaszczyzną, która przecina wszystkie jego krawędzie boczne. W przekroju powstał sześciokąt wypukły \(\displaystyle{ A B C D E F}\). Udowodnić, że proste \(\displaystyle{ AD, BE, CF}\) mają punkt wspólny.
6. Kiedy zbiór \(\displaystyle{ \{1,...,3n \}}\) może być rozłożony na \(\displaystyle{ n}\) podzbiorów trzyelementowych, w których jeden z elementów jest sumą dwóch pozostałych ?
7. Niech \(\displaystyle{ f: [0, +\infty) \to \RR}\) będzie funkcją taką że \(\displaystyle{ f(x) - x^3}\) oraz \(\displaystyle{ f(x) - 3x}\) są rosnące. Czy z tego wynika, że \(\displaystyle{ f (x)- x - x^2}\) jest rosnąca ?
8. Niech \(\displaystyle{ A= \{ a_1, a_2, a_3, ... \}}\) będzie zbiorem przeliczalnym i \(\displaystyle{ f_{A}(x) = \sum_{a_n \leq x} 2^{-n}}\).
i) Czy istnieje \(\displaystyle{ A}\) : \(\displaystyle{ f_A(\RR)= \{ 0, 1 \}}\) ?
ii) Czy istnieje \(\displaystyle{ A}\) : \(\displaystyle{ f_A(\RR)}\) jest zbiorem nieskończonym ?
9. Czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest wpisany w okrąg; \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem przekątnej \(\displaystyle{ AC}\) zaś \(\displaystyle{ N}\) jest środkiem przekątnej \(\displaystyle{ BD}\). Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ AC}\) jest dwusieczną kąta \(\displaystyle{ BMD}\) to \(\displaystyle{ BD}\) jest dwusieczną kąta \(\displaystyle{ ANC.}\)
10. Dla jakich liczb całkowitych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{a^2(b-a)}{a+b}}\) jest kwadratem liczby pierwszej ?
BiH

11. Skonstruować \(\displaystyle{ 2n+1}\)-ścian w którym można pomalować \(\displaystyle{ n+1}\) ścian na czarno w taki sposób że żadna krawędź nie oddziela dwóch ścian czarnych.
12. Czy istnieje funkcja rzeczywista \(\displaystyle{ f}\) taka, że \(\displaystyle{ f ( f(x)) = \frac{1}{4^x}}\) ?
13. Wyznaczyć wszystkie takie ciągi \(\displaystyle{ (x_0,...,x_n)}\) o tej własności iż \(\displaystyle{ x_k}\) to ilość wystąpień liczby \(\displaystyle{ k}\) w tym ciągu dla \(\displaystyle{ k=0,...,n.}\)
14. Udowodnić że płaszczyna bez jedego punktu nie jest sumą rozłącznych prostych.
15. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3(x+ \frac{1}{x})=4(y + \frac{1}{y})=5(z + \frac{1}{z}) \\xy+yz+zx=1. \end{cases}}\)

16. Wyznaczyć takie uprządkowanie \(\displaystyle{ (a_0',...,a_n')}\) ciągu liczb \(\displaystyle{ a_0 \leq ... \leq a_n}\), w którym wyrażenie \(\displaystyle{ (a_0' - a_1')^2 + ... + (a_n' - a_0')^2}\) będzie możliwie najmniejsze.
17. Wyznaczyć \(\displaystyle{ abc}\) mając dane \(\displaystyle{ a+b+c}\), \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2}\) oraz \(\displaystyle{ a^3+b^3+c^3.}\)
18. Udowodnić że ciąg \(\displaystyle{ x_n}\) jest nieograniczony; czy \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} x_n = + \infty}\) ?
\(\displaystyle{ x_{n+1}= \frac{x_n}{n} + \frac{n}{x_n}}\)
19. Jeśli parabola \(\displaystyle{ y =x^2+px+q}\) ma trzy punkty wspólne z osiami \(\displaystyle{ OX}\) i \(\displaystyle{ OY,}\) to wyznaczają one jednoznacznie okrąg. Udowodnić że wszystkie takie okręgi mają punkt wspólny.
20. W pudełku I jest \(\displaystyle{ n}\) ponumerowanych kul. Pudełko II jest puste. Losujemy numer kuli i kulę o tym numerze przekładamy z pudełka do pudełka. Wyznaczyć średnią różnicę liczby kul w obu pudełkach po \(\displaystyle{ m}\) przełożeniach.

21. Udowodnić że wszystkie liczby naturalne które nie są potęgami dwójki (i tylko takie) mogą być przedstawione w formie \(\displaystyle{ {k \choose 2} + kn}\) gdzie \(\displaystyle{ k > 1}\), \(\displaystyle{ n \geq 1.}\)
22. Dany jest rosnący ciąg liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_1 < a_2 < a_3 < ...}\); Udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{1}{a_1}+ \frac{1}{a_1a_2}+ \frac{1}{a_1a_2a_3}+...}\)
jest liczbą niewymierną.
M
23. Zadanie o digrafie.
Połączono strzałkami \(\displaystyle{ n}\) punktów tak, że każde dwa różne punkty są połączone strzałką. Udowodnić, że można obejść wszystkie punkty poruszając się zgodnie z kierunkiem strzałek i przechodząc przez każdy punkt tylko raz.

24. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ h= f \circ g}\) oraz \(\displaystyle{ f}\) jest injekcją i \(\displaystyle{ h}\) jest surjekcją, to \(\displaystyle{ g}\) jest surjekcją.
25. Każdy okrag na płaszczyźnie pomalowany został na jeden z trzech kolorów. Niech \(\displaystyle{ A}\) bedzie nieskończonym zbiorem punktów na płaszczyznie. Udowodnić, że istnieje taki nieskonczony podzbiór \(\displaystyle{ B}\) zbioru \(\displaystyle{ A}\), że dowolny okrąg zawierający co najmniej trzy punkty zbioru \(\displaystyle{ B}\) jest tego samego koloru.
26. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ M}\) jest macierzą zerojedynkową, w której dowolne jedynki z tego samego rzędu nie są rozdzielone zerem, to wyznacznik \(\displaystyle{ M}\) równy jest \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) lub \(\displaystyle{ 1}\).
27. Na ile sposobów można pomalować wierzchołki \(\displaystyle{ n}\) kąta foremnego mając do dyspozycji \(\displaystyle{ k}\) kolorów aby każde dwa sąsiednie wierzchołki były różnokolorowe ? Jak zmieni się odpowiedź jesli założyć dodatkowo, że każdy kolor musi być użyty chociaż jeden raz ?
28. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ x_1 \geq x_2 \geq x_3 \geq ... \geq x_{2n-1} \geq 0}\) to \(\displaystyle{ x_1^2 - x_2^2 + x_3^2- ... + x_{2n-1}^2 \geq (x_1-x_2+x_3-...+x_{2n-1})^2.}\)
29. Wyznaczyć \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) takie, że \(\displaystyle{ f( g(x)) = \frac{x}{xf(x) - 2}}\) oraz \(\displaystyle{ g( f(x)) = \frac{x}{xg(x) - 2}}\)
Uwagi: funkcje określone na zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich.
30. Czy czworokąt o prostopadłych przekątnych opisany na kole może mieć wszystkie boki różnej długości ?
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 4 lis 2023, o 00:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: timon92 »

22. to nieprawda np. dla \(\displaystyle{ a_k=2^k}\)
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

[MIX] Mix bez nazwy

Post autor: Zahion »

21:    
.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: Premislav »

17.:    
24.:    
28.:    
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: timon92 »

22 w poprawionej wersji:    
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: Mruczek »

23:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: Premislav »

7.:    
18.:    
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: Zahion »

18 podobnie:    
Premislav
\(\displaystyle{ x^2-3x+xy+y^2-3y+3 = \left( x + \frac{y}{2} - \frac{3}{2} \right)^{2} + \frac{3}{4}\left( y - 1\right)^{2}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: Premislav »

No to nieźle. Ja się nigdy nie nauczę tak zwijać (oczywiście popularne jest mówienie, że to kwestia praktyki, ale nie do końca jednak, ja praktyki mam bardzo dużo).
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1665
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 445 razy

[MIX] Mix bez nazwy

Post autor: bosa_Nike »

Udzielę może częściowej odpowiedzi na pytanie, które zadałam tutaj, a które co prawda doczekało się odzewu, jednak nie do końca zgodnego z oczekiwaniami, za co winić należy zapewne jedną z licznych akcji promocyjnych Żabki.

Składnika mieszanego z wyrażenia \(\displaystyle{ Ax^2+Bx+Cy^2+Dy+Exy+F}\) pozbywamy się podstawiając np. \(\displaystyle{ x=t-\frac{E}{2A}y}\) - wyrażenie z rozdzielonymi zmiennymi zwija się łatwiej. Można to sprawdzić na powyższym przykładzie.

Nie wiem o analogicznych skrótach przy większej liczbie zmiennych.
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: karolex123 »

1.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5745
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: arek1357 »

zad. 2
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, o 18:58 przez arek1357, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: karolex123 »

5.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5745
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: arek1357 »

Zad. 8
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 29 lis 2017, o 00:20 przez arek1357, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: [MIX] Mix bez nazwy

Post autor: Premislav »

15.:    
-- 29 lis 2017, o 00:41 --bosa_Nike, dzięki za użyteczną informację!
ODPOWIEDZ