[MIX] Mix na wiosnę
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[MIX] Mix na wiosnę
1. Udowodnić, bez twierdzenia Kuratowskiego, ze jeśli graf \(\displaystyle{ G}\) ma 6 wierzchołków i jest dwudzielny i \(\displaystyle{ G \neq K_{3, 3}}\), to \(\displaystyle{ G}\) jest planarny.
2. Ciag \(\displaystyle{ a_n}\) ma te własność, ze \(\displaystyle{ \frac{2}{a_n}= \frac{1}{a_{n+1}} + \frac{1}{a_{n-1}}}\) gdy \(\displaystyle{ n >1}\) oraz \(\displaystyle{ a_1 > a_2 >0}\). Czy jest on zbieżny do zera ?
3. W czworościanie foremnym istnieje tylko jedna odległość miedzy wierzchołkami. W sześcianie takich odległości jest trzy. Czy istnieje wielościan, w którym te odległości są dwie ?
A cztery ?
4. Ile jest \(\displaystyle{ n}\) literowych słów nad alfabetem \(\displaystyle{ \{ a, b, c \}}\), w których \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ c}\) nie są nigdy obok siebie ?
5. Na jakiejś planecie jest 20 państw. Wśród dowolnej trojki z nich są takie , które nie mają ze sobą relacji. Udowodnić, że jest co najwyżej 200 ambasad na tej planecie.
6. Niech \(\displaystyle{ C}\) będzie punktem okręgu którego średnicą jest \(\displaystyle{ AB}\). I niech \(\displaystyle{ EC}\) i \(\displaystyle{ EA}\) będą stycznymi do tego okręgu w punktach \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ A}\); \(\displaystyle{ N}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ AC}\), zaś \(\displaystyle{ K}\) jest środkiem łuku \(\displaystyle{ BC}\) (do którego nie należy punkt \(\displaystyle{ A}\)). Prosta \(\displaystyle{ KN}\) przecina okrąg w punkcie \(\displaystyle{ M}\). Udowodnić, że kąt \(\displaystyle{ EMK}\) jest prosty.
7. Na kartce na której narysowany jest łuk okręgu, którego środek jest poza kartką, zaznaczono punkt. Jak można narysować z tego punktu styczne do okręgu ?
8. Dwaj gracze ustawiają na przemian na pustej szachownicy gońce; A tylko białe zaś B tylko czarne. Przegrywa ten kto nie może już ustawić gońca nie bitego przez figurę przeciwnika. Kto ma strategię wygrywającą ?
9. W urnie jest \(\displaystyle{ n}\) poetykietowanych kul. Losujemy ze zwracaniem kule z tej urny tak długo, aż każda z nich zostanie wyciągnięta co najmniej raz; \(\displaystyle{ X}\) jest liczbą losowań. Obliczyć \(\displaystyle{ E(X).}\)
10. Wyznaczyć układ reszt liczby \(\displaystyle{ \sqrt{3}+ \sqrt{7}}\) modulo 11.
Uwagi: Jeśli \(\displaystyle{ (a-b_1)…(a-b_n) \in \ZZ_p}\) gdzie \(\displaystyle{ b_j}\) są liczbami całkowitymi zaś \(\displaystyle{ \ZZ_p}\) jest zbiorem liczb w formie \(\displaystyle{ a_1p+ a_2\sqrt{p}+ a_3 \sqrt[3]{p}+… + a_m \sqrt[m]{p}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a_j}\) sa liczbami całkowitymi, zaś \(\displaystyle{ m}\) jest liczbą naturalną, to \(\displaystyle{ (b_1,…,b_n)}\) jest układem reszt liczby \(\displaystyle{ a}\) modulo \(\displaystyle{ p.}\)
11. Udowodnić, że jeżeli wszystkie ściany czworościanu są przystające to są one trójkątami ostrokątnymi.
12. Czy funkcja \(\displaystyle{ y= \{ x \} \{ \frac{1}{x} \}}\) ma ekstrema ?
13. Na kartce napisana jest liczba \(\displaystyle{ 1111111}\) (siedem jedynek). Uzupełnić ten zapis sześcioma symbolami \(\displaystyle{ ( +, - , *, : , ( , ) )}\), aby otrzymać jak największa wartość tego wyrażenia.
Uwagi: Im większe wyrażenie tym lepsze rozwiązanie.
14. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (x^2 -3x +3)^2 - 3(x^2-3x+3) + 3 =x.}\)
15. Czy istnieje ciąg arytmetyczny liczb całkowitych, w którym dowolne wyrazy \(\displaystyle{ a_i, a_j}\) (\(\displaystyle{ i \neq j}\)) są względnie pierwsze ?
16. Niech wyrażenia \(\displaystyle{ f^{\prime}= f (\ln(f))'= f (\ln (f)) (\ln(\ln (f) ))'=…}\) będą słowami nad alfabetem \(\displaystyle{ \{ f , \ln , ' , ( , ) \}}\). Których liter jest najwięcej, a których najmniej w tych słowach ?
17. Udowodnić, ze jeśli \(\displaystyle{ a_n = \sum_{k=1}^n \frac{1}{k(n+1-k)}}\) to \(\displaystyle{ a_{n+1}< a_n}\), gdy \(\displaystyle{ n>1.}\)
18. Jak przez środek elipsy narysować prostopadłe do siebie cięciwy, tak by ich łączna długość była możliwie najmniejsza ?
A największa ?
19. Wyznaczyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to + \infty} (\frac{n}{\sqrt{n^2+1}})^n.}\)
20. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \prod_{k=2}^{+ \infty} (1+ \frac{2k+1}{(k^2-1)(k+1)^2}) = \frac{4}{3}}\)
21. Wyznaczyć wszystkie funkcje ciągłe takie że \(\displaystyle{ 3f(2x+1)= f(x) +5x}\), gdy \(\displaystyle{ x \in \RR.}\)
22. Na ile sposobów można rozmieścić liczby \(\displaystyle{ 1, 0, -1}\) na szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) tak, aby na każdym polu była jedna z tych liczb i suma wszystkich liczb na dowolnej najkrótszej drodze wieży szachowej zaczynającej się w lewym górnym, a kończącej w prawym dolnym rogu była zawsze równa zeru ?
M
23. Ile jest permutacji \(\displaystyle{ (a_1,…,a_n)}\) zbioru \(\displaystyle{ \{ 1,…, n \}}\) takich że \(\displaystyle{ a_1 < a_2 > a_3 < a_4 > a_5 < …. a_n}\) ?
24. Znaleźć trójkąt, o całkowitych długościach boków oraz wysokości i możliwie najmniejszym polu.
25. Udowodnić, że \(\displaystyle{ a \geq b > 0}\) to \(\displaystyle{ a+ \frac{1}{b(a-b)} \geq 3.}\)
26. Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}xy=\frac{z^2}{1+z^2} \\ xz= \frac{y^2}{1+y^2} \\ yz=\frac{x^2}{1+x^2}. \end{cases}}\)
27. Udowodnić, że w dowolnym \(\displaystyle{ 2n}\) kącie wypukłym istnieje przekątna nierównoległa do żadnego z boków.
28. Czy istnieją wielomiany \(\displaystyle{ f, g \in \ZZ[x]}\) takie że \(\displaystyle{ f( g(x) ) = x^{2017} +2x+1}\) ?
29. Niech \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR_{+}}\) jest funkcją różniczkowalną, oraz ciąg iteracji \(\displaystyle{ x_n = f(x_{n-1})}\); zaś \(\displaystyle{ x_0}\) dowolne. Udowodnić, że jeśli ciąg ten jest rosnący to:
i) istnieje \(\displaystyle{ \lim \frac{1}{x_n} =g;}\)
ii) jesli \(\displaystyle{ g \leq \alpha \leq 1}\) to istnieje \(\displaystyle{ \beta}\) takie, że \(\displaystyle{ f' (\beta) \geq 1- \alpha.}\)
M
30. Czy koło domknięte można podzielić na figury \(\displaystyle{ F_1}\) i \(\displaystyle{ F_2}\) rozłączne i przystające ?
2. Ciag \(\displaystyle{ a_n}\) ma te własność, ze \(\displaystyle{ \frac{2}{a_n}= \frac{1}{a_{n+1}} + \frac{1}{a_{n-1}}}\) gdy \(\displaystyle{ n >1}\) oraz \(\displaystyle{ a_1 > a_2 >0}\). Czy jest on zbieżny do zera ?
3. W czworościanie foremnym istnieje tylko jedna odległość miedzy wierzchołkami. W sześcianie takich odległości jest trzy. Czy istnieje wielościan, w którym te odległości są dwie ?
A cztery ?
4. Ile jest \(\displaystyle{ n}\) literowych słów nad alfabetem \(\displaystyle{ \{ a, b, c \}}\), w których \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ c}\) nie są nigdy obok siebie ?
5. Na jakiejś planecie jest 20 państw. Wśród dowolnej trojki z nich są takie , które nie mają ze sobą relacji. Udowodnić, że jest co najwyżej 200 ambasad na tej planecie.
6. Niech \(\displaystyle{ C}\) będzie punktem okręgu którego średnicą jest \(\displaystyle{ AB}\). I niech \(\displaystyle{ EC}\) i \(\displaystyle{ EA}\) będą stycznymi do tego okręgu w punktach \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ A}\); \(\displaystyle{ N}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ AC}\), zaś \(\displaystyle{ K}\) jest środkiem łuku \(\displaystyle{ BC}\) (do którego nie należy punkt \(\displaystyle{ A}\)). Prosta \(\displaystyle{ KN}\) przecina okrąg w punkcie \(\displaystyle{ M}\). Udowodnić, że kąt \(\displaystyle{ EMK}\) jest prosty.
7. Na kartce na której narysowany jest łuk okręgu, którego środek jest poza kartką, zaznaczono punkt. Jak można narysować z tego punktu styczne do okręgu ?
8. Dwaj gracze ustawiają na przemian na pustej szachownicy gońce; A tylko białe zaś B tylko czarne. Przegrywa ten kto nie może już ustawić gońca nie bitego przez figurę przeciwnika. Kto ma strategię wygrywającą ?
9. W urnie jest \(\displaystyle{ n}\) poetykietowanych kul. Losujemy ze zwracaniem kule z tej urny tak długo, aż każda z nich zostanie wyciągnięta co najmniej raz; \(\displaystyle{ X}\) jest liczbą losowań. Obliczyć \(\displaystyle{ E(X).}\)
10. Wyznaczyć układ reszt liczby \(\displaystyle{ \sqrt{3}+ \sqrt{7}}\) modulo 11.
Uwagi: Jeśli \(\displaystyle{ (a-b_1)…(a-b_n) \in \ZZ_p}\) gdzie \(\displaystyle{ b_j}\) są liczbami całkowitymi zaś \(\displaystyle{ \ZZ_p}\) jest zbiorem liczb w formie \(\displaystyle{ a_1p+ a_2\sqrt{p}+ a_3 \sqrt[3]{p}+… + a_m \sqrt[m]{p}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a_j}\) sa liczbami całkowitymi, zaś \(\displaystyle{ m}\) jest liczbą naturalną, to \(\displaystyle{ (b_1,…,b_n)}\) jest układem reszt liczby \(\displaystyle{ a}\) modulo \(\displaystyle{ p.}\)
11. Udowodnić, że jeżeli wszystkie ściany czworościanu są przystające to są one trójkątami ostrokątnymi.
12. Czy funkcja \(\displaystyle{ y= \{ x \} \{ \frac{1}{x} \}}\) ma ekstrema ?
13. Na kartce napisana jest liczba \(\displaystyle{ 1111111}\) (siedem jedynek). Uzupełnić ten zapis sześcioma symbolami \(\displaystyle{ ( +, - , *, : , ( , ) )}\), aby otrzymać jak największa wartość tego wyrażenia.
Uwagi: Im większe wyrażenie tym lepsze rozwiązanie.
14. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (x^2 -3x +3)^2 - 3(x^2-3x+3) + 3 =x.}\)
15. Czy istnieje ciąg arytmetyczny liczb całkowitych, w którym dowolne wyrazy \(\displaystyle{ a_i, a_j}\) (\(\displaystyle{ i \neq j}\)) są względnie pierwsze ?
16. Niech wyrażenia \(\displaystyle{ f^{\prime}= f (\ln(f))'= f (\ln (f)) (\ln(\ln (f) ))'=…}\) będą słowami nad alfabetem \(\displaystyle{ \{ f , \ln , ' , ( , ) \}}\). Których liter jest najwięcej, a których najmniej w tych słowach ?
17. Udowodnić, ze jeśli \(\displaystyle{ a_n = \sum_{k=1}^n \frac{1}{k(n+1-k)}}\) to \(\displaystyle{ a_{n+1}< a_n}\), gdy \(\displaystyle{ n>1.}\)
18. Jak przez środek elipsy narysować prostopadłe do siebie cięciwy, tak by ich łączna długość była możliwie najmniejsza ?
A największa ?
19. Wyznaczyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to + \infty} (\frac{n}{\sqrt{n^2+1}})^n.}\)
20. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \prod_{k=2}^{+ \infty} (1+ \frac{2k+1}{(k^2-1)(k+1)^2}) = \frac{4}{3}}\)
21. Wyznaczyć wszystkie funkcje ciągłe takie że \(\displaystyle{ 3f(2x+1)= f(x) +5x}\), gdy \(\displaystyle{ x \in \RR.}\)
22. Na ile sposobów można rozmieścić liczby \(\displaystyle{ 1, 0, -1}\) na szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) tak, aby na każdym polu była jedna z tych liczb i suma wszystkich liczb na dowolnej najkrótszej drodze wieży szachowej zaczynającej się w lewym górnym, a kończącej w prawym dolnym rogu była zawsze równa zeru ?
M
23. Ile jest permutacji \(\displaystyle{ (a_1,…,a_n)}\) zbioru \(\displaystyle{ \{ 1,…, n \}}\) takich że \(\displaystyle{ a_1 < a_2 > a_3 < a_4 > a_5 < …. a_n}\) ?
24. Znaleźć trójkąt, o całkowitych długościach boków oraz wysokości i możliwie najmniejszym polu.
25. Udowodnić, że \(\displaystyle{ a \geq b > 0}\) to \(\displaystyle{ a+ \frac{1}{b(a-b)} \geq 3.}\)
26. Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}xy=\frac{z^2}{1+z^2} \\ xz= \frac{y^2}{1+y^2} \\ yz=\frac{x^2}{1+x^2}. \end{cases}}\)
27. Udowodnić, że w dowolnym \(\displaystyle{ 2n}\) kącie wypukłym istnieje przekątna nierównoległa do żadnego z boków.
28. Czy istnieją wielomiany \(\displaystyle{ f, g \in \ZZ[x]}\) takie że \(\displaystyle{ f( g(x) ) = x^{2017} +2x+1}\) ?
29. Niech \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR_{+}}\) jest funkcją różniczkowalną, oraz ciąg iteracji \(\displaystyle{ x_n = f(x_{n-1})}\); zaś \(\displaystyle{ x_0}\) dowolne. Udowodnić, że jeśli ciąg ten jest rosnący to:
i) istnieje \(\displaystyle{ \lim \frac{1}{x_n} =g;}\)
ii) jesli \(\displaystyle{ g \leq \alpha \leq 1}\) to istnieje \(\displaystyle{ \beta}\) takie, że \(\displaystyle{ f' (\beta) \geq 1- \alpha.}\)
M
30. Czy koło domknięte można podzielić na figury \(\displaystyle{ F_1}\) i \(\displaystyle{ F_2}\) rozłączne i przystające ?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2023, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[MIX] Mix na wiosnę
dowolny zbiór na płaszczyźnie.Pytanie do 30:
Co rozumiemy przez figurę?
Ukryta treść:
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
[MIX] Mix na wiosnę
zad4:
zad 22.
zad 12.
Ma extrema.
Tam nawet to jakoś wychodzi kawałkami proste kawałkami hiperbole urywane ale z extremami,
-- 12 stycznia 2017, 13:52 --
Zad 21:
-- 12 stycznia 2017, 23:00 --
Treść zadania 10 jest pokićkana.
Ukryta treść:
zad 22.
Ukryta treść:
zad 12.
Ma extrema.
Tam nawet to jakoś wychodzi kawałkami proste kawałkami hiperbole urywane ale z extremami,
-- 12 stycznia 2017, 13:52 --
Zad 21:
Ukryta treść:
Treść zadania 10 jest pokićkana.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[MIX] Mix na wiosnę
Nierozwiazane zadania to: 1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 18, 19, 21, 24, 27, 28, 29 ,30
(tj. 19 zadan)...
(tj. 19 zadan)...
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
[MIX] Mix na wiosnę
23.
Te permutacje to tzw. permutacje alternujące (alternating permutations) i są dobrze znane / opisane, dużo rzeczy pod tym hasłem jest w Google i np. tutaj.
To jest blef. Wzór nie działa dla większych \(\displaystyle{ n}\).arek1357 pisze:Zad 23:
Ukryta treść:
Te permutacje to tzw. permutacje alternujące (alternating permutations) i są dobrze znane / opisane, dużo rzeczy pod tym hasłem jest w Google i np. tutaj
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Alternating_permutation
5:
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: [MIX] Mix na wiosnę
9.:
9. - inne podejście: