[MIX] Mix na zimę
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[MIX] Mix na zimę
1. Zwinąć sumę \(\displaystyle{ S(1) + S(2) + S(3)+ ... + S(2^k)}\)
Uwagi: \(\displaystyle{ S(m)}\) to suma cyfr liczby \(\displaystyle{ m}\)
2. Dla jakich \(\displaystyle{ a}\) istnieją \(\displaystyle{ x ,y}\) takie, że \(\displaystyle{ x+y =x^3+y^3=x^5+y^5 =a}\) ?
3. Rozwiązać równanie funkcyjne \(\displaystyle{ f(x)+ xf(1-x) =1 + x^2}\)
4. Wyznaczyć skończony ciąg arytmetyczny rosnący liczb całkowitych, w którym żaden wyraz nie ma cyfry \(\displaystyle{ 9}\)
Uwagi: Im więcej wyrazów ma ten ciąg tym lepsze rozwiązanie
5. Na ile sposobów można wpisać w tablice \(\displaystyle{ 4 \times 4}\) liczby ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 0,1 \}}\) tak by iloczyn dowolnych dwóch liczb w sąsiadujących (bokiem a nie rogiem) polach był zerem ?
6. Niech \(\displaystyle{ f(x)= x^{x^{...^{x}}}}\) (\(\displaystyle{ n}\) pięter). Obliczyć \(\displaystyle{ f^{\prime}(1)}\)
7. Obliczyć \(\displaystyle{ \prod_{j=0}^{14} \cos(\frac{k \pi}{15})}\)
8. Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ 5^n + 3}\) jest potęgą dwójki ?
9. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x(y+z) =y^2+z^2-2 \\ y(x+z)=x^2+z^2-2 \\ z(x+y)=x^2+y^2-2 \end{cases}}\)
10. Udowodnić, że \(\displaystyle{ NWW(1,2,3,..,n) \geq 2^{n-1}}\) gdy \(\displaystyle{ n>2}\)
11. Czy można uprościć wyrażenie \(\displaystyle{ \sqrt{a^4 + b^4 + (a+b)^4}}\) ?
12. Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) ułamek \(\displaystyle{ \frac{2^n -3}{3^n-2}}\) jest skracalny ?
13. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \tg^2(2x) + 2 \tg(2x) \tg(3x)=1}\)
14. Dane są trzy okręgi współśrodkowe o promieniach \(\displaystyle{ \sqrt{5}, \sqrt{10}, 5}\). Wyznaczyć maksymalne pole trójkąta mającego po jednym wierzchołku na każdym z tych okręgów
15. Na przeciwprostokątnej narysowano na zewnątrz kwadrat. Obliczyć odległość wierzchołka kąta prostego od środka kwadratu, jeśli suma przyprostokątnych jest równa \(\displaystyle{ d}\)
16. Dla jakich liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\); \(\displaystyle{ 3^p - (p+2)^2}\) też jest pierwsza ?
17. Niech \(\displaystyle{ m, n >1}\). Czy z tego że \(\displaystyle{ 4^m-1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ n-1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 2^m}\) wynika, że \(\displaystyle{ n= 2^m +1}\) ?
18. Niech \(\displaystyle{ f: N \mapsto N \cup \{ 0 \}}\) będzie określona wzorami
\(\displaystyle{ f(1) = 0}\) i \(\displaystyle{ f(n) = \max_{j} \{ f(j) +f(n-j)+j \}}\)
gdy \(\displaystyle{ n>1}\).
Obliczyć \(\displaystyle{ f(2016)}\)
19. Na planecie X żyje \(\displaystyle{ 3 \cdot 2005!}\) kosmitów, którzy łącznie znają 2005 języków; ponadto dwaj dowolni z nich znają dokładnie jeden wspólny język. Udowodnić, że istnieje trójka kosmitów znających dokładnie jeden wspólny język
20. Udowodnić że (\(\displaystyle{ n>1}\)):
\(\displaystyle{ \sqrt{ {n \choose 1} } + 2 \sqrt{ {n \choose 2} } +…+ n \sqrt{ {n \choose n} } < \sqrt{2^{n-1}n^3}}\)
21. Narysować graf \(\displaystyle{ Q_3}\) (\(\displaystyle{ 3}\) - kostkę)
22. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 36x^4 + 36x^3 - 7x^2 - 6x + 1 = 0}\)
23. Wyznaczyć pole obszaru \(\displaystyle{ D= \{ (x,y) : (x^2+y^2)^2 \leq x^3 \}}\)
24. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 2016= 32 \{x \} + 0,5 \lfloor x \rfloor}\)
25. Liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ n}\) są takie, że \(\displaystyle{ a^2+1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ n}\). Udowodnić, że istnieje \(\displaystyle{ b}\) takie że \(\displaystyle{ b^2+1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ n(n^2+1)}\)
26. Skonstruować ciąg \(\displaystyle{ (x_1,...,x_{100})}\) różnych liczb naturalnych taki, aby suma kwadratów dowolnych dwóch kolejnych wyrazów tego ciągu była kwadratem liczby całkowitej
27. W czworościanie \(\displaystyle{ ABCD}\) jest \(\displaystyle{ AB=CD}\). Niech \(\displaystyle{ K, L, M, N}\) będą środkami boków \(\displaystyle{ AC, BC, BD, AD}\). Udowodnić że \(\displaystyle{ KM}\) i \(\displaystyle{ LN}\) przecinają się pod kątem prostym
28. Rozwiązać równanie w zbiorze liczb całkowitych \(\displaystyle{ \arctg(x) + \arctg(y) =\arctg(z)}\)
29. Wyznaczyć funkcje ciągłe \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) że:
\(\displaystyle{ f(x+y)+ f(xy) = f(x)+f(y)+ f(xy+1)}\) gdy \(\displaystyle{ x, y \in R}\)
30. Udowodnić nierówność dla trójkąta
\(\displaystyle{ \frac{R}{R_a}+ \frac{R}{R_b} +\frac{R}{R_c} \geq 9}\)
Uwagi: oznaczenia standardowe
Uwagi: \(\displaystyle{ S(m)}\) to suma cyfr liczby \(\displaystyle{ m}\)
2. Dla jakich \(\displaystyle{ a}\) istnieją \(\displaystyle{ x ,y}\) takie, że \(\displaystyle{ x+y =x^3+y^3=x^5+y^5 =a}\) ?
3. Rozwiązać równanie funkcyjne \(\displaystyle{ f(x)+ xf(1-x) =1 + x^2}\)
4. Wyznaczyć skończony ciąg arytmetyczny rosnący liczb całkowitych, w którym żaden wyraz nie ma cyfry \(\displaystyle{ 9}\)
Uwagi: Im więcej wyrazów ma ten ciąg tym lepsze rozwiązanie
5. Na ile sposobów można wpisać w tablice \(\displaystyle{ 4 \times 4}\) liczby ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 0,1 \}}\) tak by iloczyn dowolnych dwóch liczb w sąsiadujących (bokiem a nie rogiem) polach był zerem ?
6. Niech \(\displaystyle{ f(x)= x^{x^{...^{x}}}}\) (\(\displaystyle{ n}\) pięter). Obliczyć \(\displaystyle{ f^{\prime}(1)}\)
7. Obliczyć \(\displaystyle{ \prod_{j=0}^{14} \cos(\frac{k \pi}{15})}\)
8. Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ 5^n + 3}\) jest potęgą dwójki ?
9. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x(y+z) =y^2+z^2-2 \\ y(x+z)=x^2+z^2-2 \\ z(x+y)=x^2+y^2-2 \end{cases}}\)
10. Udowodnić, że \(\displaystyle{ NWW(1,2,3,..,n) \geq 2^{n-1}}\) gdy \(\displaystyle{ n>2}\)
11. Czy można uprościć wyrażenie \(\displaystyle{ \sqrt{a^4 + b^4 + (a+b)^4}}\) ?
12. Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) ułamek \(\displaystyle{ \frac{2^n -3}{3^n-2}}\) jest skracalny ?
13. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \tg^2(2x) + 2 \tg(2x) \tg(3x)=1}\)
14. Dane są trzy okręgi współśrodkowe o promieniach \(\displaystyle{ \sqrt{5}, \sqrt{10}, 5}\). Wyznaczyć maksymalne pole trójkąta mającego po jednym wierzchołku na każdym z tych okręgów
15. Na przeciwprostokątnej narysowano na zewnątrz kwadrat. Obliczyć odległość wierzchołka kąta prostego od środka kwadratu, jeśli suma przyprostokątnych jest równa \(\displaystyle{ d}\)
16. Dla jakich liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\); \(\displaystyle{ 3^p - (p+2)^2}\) też jest pierwsza ?
17. Niech \(\displaystyle{ m, n >1}\). Czy z tego że \(\displaystyle{ 4^m-1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ n-1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 2^m}\) wynika, że \(\displaystyle{ n= 2^m +1}\) ?
18. Niech \(\displaystyle{ f: N \mapsto N \cup \{ 0 \}}\) będzie określona wzorami
\(\displaystyle{ f(1) = 0}\) i \(\displaystyle{ f(n) = \max_{j} \{ f(j) +f(n-j)+j \}}\)
gdy \(\displaystyle{ n>1}\).
Obliczyć \(\displaystyle{ f(2016)}\)
19. Na planecie X żyje \(\displaystyle{ 3 \cdot 2005!}\) kosmitów, którzy łącznie znają 2005 języków; ponadto dwaj dowolni z nich znają dokładnie jeden wspólny język. Udowodnić, że istnieje trójka kosmitów znających dokładnie jeden wspólny język
20. Udowodnić że (\(\displaystyle{ n>1}\)):
\(\displaystyle{ \sqrt{ {n \choose 1} } + 2 \sqrt{ {n \choose 2} } +…+ n \sqrt{ {n \choose n} } < \sqrt{2^{n-1}n^3}}\)
21. Narysować graf \(\displaystyle{ Q_3}\) (\(\displaystyle{ 3}\) - kostkę)
22. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 36x^4 + 36x^3 - 7x^2 - 6x + 1 = 0}\)
23. Wyznaczyć pole obszaru \(\displaystyle{ D= \{ (x,y) : (x^2+y^2)^2 \leq x^3 \}}\)
24. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 2016= 32 \{x \} + 0,5 \lfloor x \rfloor}\)
25. Liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ n}\) są takie, że \(\displaystyle{ a^2+1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ n}\). Udowodnić, że istnieje \(\displaystyle{ b}\) takie że \(\displaystyle{ b^2+1}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ n(n^2+1)}\)
26. Skonstruować ciąg \(\displaystyle{ (x_1,...,x_{100})}\) różnych liczb naturalnych taki, aby suma kwadratów dowolnych dwóch kolejnych wyrazów tego ciągu była kwadratem liczby całkowitej
27. W czworościanie \(\displaystyle{ ABCD}\) jest \(\displaystyle{ AB=CD}\). Niech \(\displaystyle{ K, L, M, N}\) będą środkami boków \(\displaystyle{ AC, BC, BD, AD}\). Udowodnić że \(\displaystyle{ KM}\) i \(\displaystyle{ LN}\) przecinają się pod kątem prostym
28. Rozwiązać równanie w zbiorze liczb całkowitych \(\displaystyle{ \arctg(x) + \arctg(y) =\arctg(z)}\)
29. Wyznaczyć funkcje ciągłe \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) że:
\(\displaystyle{ f(x+y)+ f(xy) = f(x)+f(y)+ f(xy+1)}\) gdy \(\displaystyle{ x, y \in R}\)
30. Udowodnić nierówność dla trójkąta
\(\displaystyle{ \frac{R}{R_a}+ \frac{R}{R_b} +\frac{R}{R_c} \geq 9}\)
Uwagi: oznaczenia standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
[MIX] Mix na zimę
4 w naturalnych:
4 w całkowitych:
18:
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
[MIX] Mix na zimę
9.:
23.:
Ostatnio zmieniony 9 gru 2016, o 16:23 przez Premislav, łącznie zmieniany 1 raz.