[Algebra] Wyznacz x z równania
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
[Algebra] Wyznacz x z równania
Wyznacz \(\displaystyle{ x}\) z równania \(\displaystyle{ \sqrt{a- \sqrt{a+x} } = x}\) .
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
[Algebra] Wyznacz x z równania
podstaw \(\displaystyle{ y=\sqrt{a+x}}\)
wtedy \(\displaystyle{ x^2+y=a=y^2-x}\)
wywnioskuj stąd, że \(\displaystyle{ (x+y)(x-y+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x+y=0}\) prowadzi do jakiegoś nonsensu, a \(\displaystyle{ x-y+1=0}\) prowadzi do równania kwadratowego zmiennej \(\displaystyle{ x}\)
wtedy \(\displaystyle{ x^2+y=a=y^2-x}\)
wywnioskuj stąd, że \(\displaystyle{ (x+y)(x-y+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x+y=0}\) prowadzi do jakiegoś nonsensu, a \(\displaystyle{ x-y+1=0}\) prowadzi do równania kwadratowego zmiennej \(\displaystyle{ x}\)
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
[Algebra] Wyznacz x z równania
Okej, wyszły dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ x= \frac{-1 \pm \sqrt{4a-3} }{2}}\)
Natomiast wolfram pokazuje tych rozwiązań aż cztery. I jest chyba taka możliwość, ponieważ kiedy inaczej się to równanie rozpisze, otrzymamy równanie stopnia czwartego zmiennej \(\displaystyle{ x}\).
Mamy wtedy: \(\displaystyle{ \sqrt{a+x} = -x}\) .
A to już się da rozwiązać.
\(\displaystyle{ x= \frac{1 \pm \sqrt{4a+1} }{2}}\)
A to by się zgadzało z tym, co wolfram twierdzi.
\(\displaystyle{ x= \frac{-1 \pm \sqrt{4a-3} }{2}}\)
Natomiast wolfram pokazuje tych rozwiązań aż cztery. I jest chyba taka możliwość, ponieważ kiedy inaczej się to równanie rozpisze, otrzymamy równanie stopnia czwartego zmiennej \(\displaystyle{ x}\).
Czy aby na pewno?timon92 pisze:\(\displaystyle{ x+y=0}\) prowadzi do jakiegoś nonsensu
Mamy wtedy: \(\displaystyle{ \sqrt{a+x} = -x}\) .
A to już się da rozwiązać.
\(\displaystyle{ x= \frac{1 \pm \sqrt{4a+1} }{2}}\)
A to by się zgadzało z tym, co wolfram twierdzi.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2015, o 23:41 przez Chewbacca97, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Pomógł: 61 razy
[Algebra] Wyznacz x z równania
Odpowiedź jest prosta równanie \(\displaystyle{ x+\sqrt{a+x}=0}\) wcale nie oznacza sprzeczności. Wyrażenie \(\displaystyle{ x+\sqrt{a+x}}\) może być nawet ujemne (\(\displaystyle{ x=-a}\) dla \(\displaystyle{ a>0}\)).
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
[Algebra] Wyznacz x z równania
chwila moment!
\(\displaystyle{ x+y=0}\) prowadzi do nonsensu, bo \(\displaystyle{ x,y \ge 0}\) (pamiętamy, że \(\displaystyle{ x=\sqrt{a-y}}\) oraz \(\displaystyle{ y=\sqrt{a+x}}\) ), no chyba że \(\displaystyle{ a=0}\), wtedy po prostu \(\displaystyle{ x=y=0}\)
nadmiarowe rozwiązania biorą się z tego, że kwadratowanie równania stronami nie jest operacją równoważną
wszelkie rozwiązania, które dostaniesz, musisz podstawić do wyjściowego równania i sprawdzić, czy się nic nie chrzani (mogą wyskoczyć pierwiastki z liczb ujemnych, itp.)
\(\displaystyle{ x+y=0}\) prowadzi do nonsensu, bo \(\displaystyle{ x,y \ge 0}\) (pamiętamy, że \(\displaystyle{ x=\sqrt{a-y}}\) oraz \(\displaystyle{ y=\sqrt{a+x}}\) ), no chyba że \(\displaystyle{ a=0}\), wtedy po prostu \(\displaystyle{ x=y=0}\)
nadmiarowe rozwiązania biorą się z tego, że kwadratowanie równania stronami nie jest operacją równoważną
wszelkie rozwiązania, które dostaniesz, musisz podstawić do wyjściowego równania i sprawdzić, czy się nic nie chrzani (mogą wyskoczyć pierwiastki z liczb ujemnych, itp.)
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
[Algebra] Wyznacz x z równania
Zapomniałem dodać, że \(\displaystyle{ a>0}\).-- 19 cze 2015, o 18:19 --Ostatecznie, po rozpisaniu tego tak jak zaproponował kolega gus:
\(\displaystyle{ \sqrt{a- \sqrt{a+x} } = x \\ a - \sqrt{a+x} = x^{2} \\ a+x = a^{2} -2ax^{2} + x^{4} \\ a^{2} -\left( 2x^{2}+1\right) a + x^{4} - x = 0}\)
Otrzymuję dwa możliwe rozwiązania równania o zmiennej \(\displaystyle{ a}\):
\(\displaystyle{ a= x^{2} - x \vee a = x^{2} + x +1}\)
Dalej traktuję je jako równania zmiennej \(\displaystyle{ x}\) i otrzymuję:
\(\displaystyle{ x^{2} - x -a = 0 \vee x^{2} + x -a + 1 = 0}\)
1. \(\displaystyle{ x= \frac{1- \sqrt{4a+1} }{2} < 0}\)
2. \(\displaystyle{ x= \frac{1+\sqrt{4a+1} }{2}}\)
3. \(\displaystyle{ x= \frac{-1 - \sqrt{4a-3} }{2}<0 \wedge a \ge \frac{3}{4}}\)
4. \(\displaystyle{ x= \frac{-1 + \sqrt{4a-3}}{2} \wedge a \ge \frac{3}{4}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ x \ge 0 \wedge a-x^{2} \ge 0 \Rightarrow x\in \left\langle 0, \sqrt{a} \right\rangle}\), więc 1. i 3. odpadają, ponieważ są mniejsze od zera, a 2. odpada ponieważ nie spełnia nierówności: \(\displaystyle{ \frac{1+\sqrt{4a+1} }{2} \le \sqrt{a}}\) .
Pozostaje jedynie \(\displaystyle{ x= \frac{-1 + \sqrt{4a-3}}{2} \in \left\langle 0, \sqrt{a} \right\rangle}\) dla \(\displaystyle{ a \ge 1}\).
Odpowiedzią na zadanie jest zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=0 &\text{ dla } a=1 \\ x= \frac{-1 + \sqrt{4a-3}}{2} &\text{ dla } a>1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a- \sqrt{a+x} } = x \\ a - \sqrt{a+x} = x^{2} \\ a+x = a^{2} -2ax^{2} + x^{4} \\ a^{2} -\left( 2x^{2}+1\right) a + x^{4} - x = 0}\)
Otrzymuję dwa możliwe rozwiązania równania o zmiennej \(\displaystyle{ a}\):
\(\displaystyle{ a= x^{2} - x \vee a = x^{2} + x +1}\)
Dalej traktuję je jako równania zmiennej \(\displaystyle{ x}\) i otrzymuję:
\(\displaystyle{ x^{2} - x -a = 0 \vee x^{2} + x -a + 1 = 0}\)
1. \(\displaystyle{ x= \frac{1- \sqrt{4a+1} }{2} < 0}\)
2. \(\displaystyle{ x= \frac{1+\sqrt{4a+1} }{2}}\)
3. \(\displaystyle{ x= \frac{-1 - \sqrt{4a-3} }{2}<0 \wedge a \ge \frac{3}{4}}\)
4. \(\displaystyle{ x= \frac{-1 + \sqrt{4a-3}}{2} \wedge a \ge \frac{3}{4}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ x \ge 0 \wedge a-x^{2} \ge 0 \Rightarrow x\in \left\langle 0, \sqrt{a} \right\rangle}\), więc 1. i 3. odpadają, ponieważ są mniejsze od zera, a 2. odpada ponieważ nie spełnia nierówności: \(\displaystyle{ \frac{1+\sqrt{4a+1} }{2} \le \sqrt{a}}\) .
Pozostaje jedynie \(\displaystyle{ x= \frac{-1 + \sqrt{4a-3}}{2} \in \left\langle 0, \sqrt{a} \right\rangle}\) dla \(\displaystyle{ a \ge 1}\).
Odpowiedzią na zadanie jest zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=0 &\text{ dla } a=1 \\ x= \frac{-1 + \sqrt{4a-3}}{2} &\text{ dla } a>1 \end{cases}}\)