[Planimetria] Pompe

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

[Planimetria] Pompe

Post autor: Nerchio123 »

Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ \angle A=90^o}\) oraz \(\displaystyle{ AB=AC}\). Punkty \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\) leżą odpowiednio na bokach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\), przy czym \(\displaystyle{ AD=CE}\). Prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A}\) i prostopadła do prostej \(\displaystyle{ DE}\) przecina bok \(\displaystyle{ BC}\) w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ AP=DE}\).

Proszę o jakąś podpowiedź, na razie wiem tyle, że kąty \(\displaystyle{ \angle PAB}\) i \(\displaystyle{ \angle AED}\) są równe.
micha73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 cze 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 6 razy

[Planimetria] Pompe

Post autor: micha73 »

hint:    
lub
inny hint:    
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

[Planimetria] Pompe

Post autor: Nerchio123 »

Dzięki!
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

[Planimetria] Pompe

Post autor: kruszewski »

Bez rachunków.
Trójkąt.png
W.Kr.
ODPOWIEDZ