[Nierówności] dwie nierówności

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Nerchio123 »

1.

\(\displaystyle{ \frac{a}{b} + \frac{b}{c} + \frac{c}{a} \le \frac{a^2}{b^2} + \frac{b^2}{c^2} + \frac{c^2}{a^2}}\) dla \(\displaystyle{ a, b, c>0}\)

Proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania:
Ukryta treść:    
Pytanie jeszcze - czy dla postaci którą dostałem po wymnożeniu stronami przez \(\displaystyle{ a^2b^2c^2}\) idzie jakoś zastosować nierówność Muirheada mimo tego, że brakuje trzech składników po obu stronach?

2.
\(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3+3xyz \ge xy^2+x^2y+x^2z+xz^2+y^2z+yz^2}\) dla \(\displaystyle{ x, y, z \ge 0}\)

Tutaj proszę o jakąś wskazówkę. Czy idzie jakoś wykorzystać nierówność Muirheada?
Ostatnio zmieniony 19 lip 2014, o 08:59 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 104 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Michalinho »

Tak da się z Muirheada to zrobić już tutaj: \(\displaystyle{ a^3bc^2+a^2b^3c+ab^2c^3 \le a^4c^2 +a^2b^4+b^2c^4}\). Ponieważ \(\displaystyle{ \left(4,2,0\right) \succ \left(3,2,1\right)}\), więc mamy nierówność dla \(\displaystyle{ a, c, b}\).
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Nerchio123 »

No właśnie nie jest to takie proste, bo to co zapisałeś to:
\(\displaystyle{ a^3bc^2+a^2b^3c+ab^2c^3+a^3b^2c+ab^3c^2+a^2bc^3 \le a^4c^2 +a^2b^4+b^2c^4+a^4b^2+b^4c^2+a^2c^4}\)

Po 3 składniki z obu stron za dużo.
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Hydra147 »

Mamy takie oto dwie nierówności:
\(\displaystyle{ a^3bc^2+a^2b^3c+ab^2c^3 \le a^4c^2 +a^2b^4+b^2c^4}\)
oraz
\(\displaystyle{ a^3b^2c+ab^3c^2+a^2bc^3 \le a^4b^2+b^4c^2+a^2c^4}\)
Suma tych dwu nierówności daje nam nierówność, którą już udowodniliście. Ponadto nierówności te muszą mieć ten sam zwrot, gdyż jedną z nich można otrzymać z drugiej poprzez zamianę \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) miejscami. Zatem obie te nierówności muszą zachodzić z takim zwrotem, z jakim je napisałem.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Marcinek665 »

Jedyne poprawne rozwiązanie znalazło się w pierwszym poście.

Zarówno następujące rozwiązanie:
Mamy takie oto dwie nierówności:
\(\displaystyle{ a^3bc^2+a^2b^3c+ab^2c^3 \le a^4c^2 +a^2b^4+b^2c^4}\)
oraz
\(\displaystyle{ a^3b^2c+ab^3c^2+a^2bc^3 \le a^4b^2+b^4c^2+a^2c^4}\)
Suma tych dwu nierówności daje nam nierówność, którą już udowodniliście.
jak i:
Tak da się z Muirheada to zrobić już tutaj: \(\displaystyle{ a^3bc^2+a^2b^3c+ab^2c^3 \le a^4c^2 +a^2b^4+b^2c^4}\). Ponieważ \(\displaystyle{ \left(4,2,0\right) \succ \left(3,2,1\right)}\), więc mamy nierówność dla \(\displaystyle{ a, c, b}\).
nie jest poprawne. Pierwsze nie działa, bo z prawdziwości \(\displaystyle{ A+B \ge C+D}\) nie można wnioskować prawdziwości \(\displaystyle{ A \ge C}\) oraz \(\displaystyle{ B \ge D}\), a drugie nie działa, bo błednie została użyta nierówność Muirheada.

Można natomiast spróbować następującego podejścia:
Z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną możemy zapisać:
\(\displaystyle{ 4 \cdot \frac{a^2}{b^2} + \frac{b^2}{c^2} + \frac{c^2}{a^2} \ge 6 \cdot \frac{a}{b}}\).
Sumując te i dwie analogiczne nierówności dla zamienionych zmiennych, otrzymujemy tezę.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Zahion »

HINT:    
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Hydra147 »

Ja mówię o następującej implikacji:
\(\displaystyle{ A+B \ge C+D \wedge (A \ge C \Leftrightarrow B \ge D) \Rightarrow A \ge C \wedge B \ge D}\).
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Nerchio123 »

Zahion pisze:
HINT:    
Jak to wykorzystać?
micha73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 cze 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 6 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: micha73 »

Druga nierówność jest szczególnym przypadkiem nierówności Schura. Dowody znajdziesz w Internecie. Jeśli chcesz tylko hint to:
hint:    
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Nerchio123 »

Nierówność Schura w porządku, ale nie widzę jak to zrobić bez niej z samym założeniem\(\displaystyle{ x \ge y \ge z}\)
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Marcinek665 »

Hydra147 pisze:Ja mówię o następującej implikacji:
\(\displaystyle{ A+B \ge C+D \wedge (A \ge C \Leftrightarrow B \ge D) \Rightarrow A \ge C \wedge B \ge D}\).
Niestety nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ A \ge C \Leftrightarrow B \ge D}\). Tzn jest, bo inaczej zadanie by nie działało, ale nie wynika to z tego co powiedziałeś

Mówisz, że jedna nierówność powstaje przez zamianę zmiennych w pierwszej. Ale nie wiesz, czy nie może się zdarzyć sytuacja, że \(\displaystyle{ A \ge C}\) oraz \(\displaystyle{ B < D}\), dlatego właśnie, że pierwsza nierówność jest dla innych zmiennych niż druga.
micha73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 cze 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 6 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: micha73 »

Hint nr 2:
hint 2:    
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Zahion »

UP - Nie tyle co HINT jak rozwiązanie
hint(2):    
Nerchio123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Nerchio123 »

Jeśli \(\displaystyle{ b+c \ge a}\) to wymnażamy i pierwiastkujemy stronami, jeśli \(\displaystyle{ b+c < a}\) to nierówność z hinta 1 jest oczywista, bo lewa strona jest ujemna a prawa dodatnia, tak? Przy założeniu \(\displaystyle{ a \ge b \ge c}\)
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

[Nierówności] dwie nierówności

Post autor: Zahion »

Może być . Da rade obejść założenie, natomiast poprawnie.
ODPOWIEDZ