[MIX] Zadania różne III

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
micha73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 cze 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 6 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: micha73 »

Premislav pisze:
17.:    
To rozwiązanie jest tak właściwie poprawne, ale końcówka jest słabo opisana i nie do końca wiadomo co autor miał na myśli.
17.:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: kerajs »

Michalinho pisze: To tak jakbyś zakładał, że np. funkcja \(\displaystyle{ x^2}\), przy założeniu, że \(\displaystyle{ x\ge 2}\), nie ma minimum, a przecież ma w punkcie \(\displaystyle{ x=2}\).
Jesteś pewien że to jest minimum ?
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 104 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: Michalinho »

kerajs pisze:
Michalinho pisze: To tak jakbyś zakładał, że np. funkcja \(\displaystyle{ x^2}\), przy założeniu, że \(\displaystyle{ x\ge 2}\), nie ma minimum, a przecież ma w punkcie \(\displaystyle{ x=2}\).
Jesteś pewien że to jest minimum ?
W przedziale \(\displaystyle{ \langle 2, \infty)}\), tak.
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: Hydra147 »

Tu chodzi po prostu o źle dobrane słownictwo. Wg mnie w treści zadania zamiast "minimum" powinno pojawić się "najmniejsza wartość" i tyle. Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\) w przedziale \(\displaystyle{ \langle 2, \infty )}\) nie ma minimum ale jej najmniejsza wartość w tymże przedziale istnieje i równa jest \(\displaystyle{ 4}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: kerajs »

Nie ma mowy o żadnej pomyłce, ani ,,źle dobranym słownictwie'. Zarówno w zadaniu 17, jak i mojej polemice z Michalinho jest mowa wyłącznie o MINIMUM, a nie o wartości najmniejszej.
To czy Michalinho myli te pojęcia lub czy ich wogóle nie zna, nie byłby dla mnie niczym szczególnym gdyby nie jego niesympatyczny komentarz.

A wiesz Hydra147, że proponowana przez Ciebie zmiana utrudnia to zadanie ?
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 104 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: Michalinho »

Może i w poleceniu jest mowa o minimum, ale podobnie jak Hydra147, myślę że chodzi tu właśnie o wartość najmniejszą.
kerajs pisze: To czy Michalinho myli te pojęcia lub czy ich wogóle nie zna, nie byłby dla mnie niczym szczególnym gdyby nie jego niesympatyczny komentarz.
Wypraszam sobie. Nic w moim komentarzu nie widzę urażającego. Minimum funkcji to niekoniecznie minimum wyrażenia. Za to, Twój komentarz jest nieprzyjemny.
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: Msciwoj »


"In mathematics, the maximum and minimum (plural: maxima and minima) of a function, known collectively as extrema (singular: extremum), are the largest and smallest value that the function takes at a point either within a given neighborhood (local or relative extremum) or on the function domain in its entirety (global or absolute extremum)."

Minimum globalne = najmniejsza wartość. Minimum globalne to w szczególności minimum.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: fon_nojman »

10:    
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2014, o 11:19 przez fon_nojman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: Ponewor »

@up
Wydawało mi się, że
\(\displaystyle{ a*(b*c) \neq (a*b)*c}\)
miało zachodzić dla wszystkich trójek \(\displaystyle{ a, \ b, \ c}\)
zaś Ty sprawdzasz jedynie w przypadku \(\displaystyle{ b=c}\), nie mylę się?
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: fon_nojman »

Sprawdzałem przy założeniu, że \(\displaystyle{ a*b=a*c}\) ale już poprawiłem.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: Kartezjusz »

Zadanie 20
Ukryta treść:    
btw Można zaaktualizować zielone numery?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: Ponewor »

22. prościej:    
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: timon92 »

26 wskazówka:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: mol_ksiazkowy »

26 cd / także jako Nierozwiazane problemy zadanie 33
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

[MIX] Zadania różne III

Post autor: mol_ksiazkowy »

btw Można zaaktualizować zielone numery?
Nierozwiązane zadania to 4, 6, 15 i 31.
ODPOWIEDZ