[MIX] Zadania różne II
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11435
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
[MIX] Zadania różne II
1. Przed nadchodzącymi międzynarodowymi zawodami matematycznymi, uczestniczące kraje zostały poproszone o propozycje spośród 9-ciu zadań kombinatorycznych. Wiedząc, jak trudno jest zwykle
dojść do porozumienia, nikt nie był zaskoczony, że:
a) Każdy kraj głosował na dokładnie 3 zadania;
b) Każde dwa kraje głosowały na inny zbiór zadań;
c) Dla dowolnych trzech krajów istniało zadanie, na które żaden nie głosował.
Znaleźć największą możliwą liczbę krajów uczestniczących w zawodach.
bw2008
2. rozwiązane przez yorgina i Qnia
Czy istnieje zbiór \(\displaystyle{ X}\) mający 2014 elementów będących różnymi liczbami naturalnymi, taki, że suma liczb dowolnego niepustego podzbioru \(\displaystyle{ Y \subset X}\) nie jest kwadratem liczby całkowitej ?
3. Na przyjęciu było \(\displaystyle{ n>10}\) osób. Wsród dowolnych 10-ciu z nich istnieją trzy, z których każda zna dwie pozostałe (3 klika). Udowodnić, iż wsród wszystkich tych \(\displaystyle{ n}\) osób jest 8 takich, że każda z reszty (tj. z \(\displaystyle{ n-8}\) osób) zna choć jedna osobę z tej ósemki.
4. rozwiązane przez Marcinek665
Dla jakich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x,y}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{xy}, \frac{ x+y}{2}, \frac{2xy}{x+y}, \sqrt{\frac{x^2+y^2}{2}}}\)
są liczbami całkowitymi i ich suma równa się 66
?
5. rozwiązane przez Qnia
Wyznaczyć takie \(\displaystyle{ a, b, c \in N}\) że \(\displaystyle{ a+b+c, \ ab+bc+ca, \ abc}\) jest postępem arytmetycznym
6. rozwiązane przez timona92
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) jeden z kątów jest \(\displaystyle{ 120^{o}}\). Punkty przecięcia się dwusiecznych z przeciwległymi bokami utworzyły trójkąt \(\displaystyle{ A^{\prime}B^{\prime}C^{\prime}}\). Udowodnić, że jest on prostokątny
7. rozwiązane przez Qnia
Jaka jest najmniejsza liczba naturalna \(\displaystyle{ m}\) taka, że
\(\displaystyle{ \frac{7m^{25}-10}{83}}\) jest liczbą całkowitą ?
8. rozwiązane przez mortana517
Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \frac{-x^2+5x-6}{2} = \sqrt{ 4 - x\sqrt{ 4- \left( x-2 \right) \sqrt{1+ \left( x-5 \right) \left( x-7 \right) }} }}\)
9. Wykazać, że równanie \(\displaystyle{ 15^x + 32^y = 17^z}\) ma dokładnie jedno rozwiązanie w \(\displaystyle{ N}\)
10. W przestrzeni jest 6 punktów (żadne cztery nie są współpłaszczyznowe). Łącząc niektóre z nich narysowano 10 odcinków. Udowodnić, że powstał w ten sposób choć jeden trójkąt.
11. rozwiązane przez Qnia
Znaleźć cztery punkty na płaszczyźnie, które nie są na brzegu żadnego trójkąta ani też kwadratu
12. Dane są trójki liczb dodatnich \(\displaystyle{ \left( a, b, c \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x, y, z \right)}\) takie, że
\(\displaystyle{ \min \left( a, b, c \right) \leq \min \left( x, y ,z \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \max \left( x, y, z \right) \leq \max \left( a, b ,c \right)}\) jak też:
\(\displaystyle{ a+ b+ c= x+y+z}\)
\(\displaystyle{ abc= xyz}\).
Wykazać, iż zbiory \(\displaystyle{ \left\{ a, b, c \right\}}\) i \(\displaystyle{ \left\{ x, y, z \right\}}\) są równe
13. rozwiązane przez Premislava i Zahiona
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{a^4}{a^3+ a^2b +b^3} \geq \frac{7a-4b}{9}}\) dla \(\displaystyle{ a, b>0}\)
14. rozwiązane przez Mściwoja
Ile razy może się odbić cząstka od dwóch prostych nachylonych do siebie pod kątem \(\displaystyle{ 1^{o}}\)?
Uwagi: zakładamy, że cząstka znajduje się między tymi prostymi, i porusza się według reguły „kąt padania = kąt odbicia”.
15. Wyznaczyć jakie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\), sa przedstawialne w formie \(\displaystyle{ n=\frac{ \left( x+y+z \right) ^2}{xyz}}\) , gdzie \(\displaystyle{ x, y, z \in N}\) oraz podać najmniejszą z liczb nie będącą taką.
16. rozwiązane przez Qnia
Na polowaniu jest \(\displaystyle{ n}\) strzelców i \(\displaystyle{ n}\) zajęcy. Każdy strzelec wybiera losowo cel (tj. zająca). Ile średnio zajęcy ujdzie z życiem ?
Uwagi: Zakładamy, ze strzelcy nigdy nie pudłują.
17. rozwiązane przez Ponewora
Liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ a^2+ 2}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest liczba naturalna. Udowodnić, że \(\displaystyle{ p}\) lub \(\displaystyle{ 2p}\) jest w formie \(\displaystyle{ x^2+2y^2}\) przy \(\displaystyle{ x, y \in N}\)
18. rozwiązane przez Zahiona
Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2 \left( y^2+ z^2 \right) = axyz\\ y^2 \left( x^2+ z^2 \right) = bxyz\\ z^2 \left( x^2+ y^2 \right) = cxyz\end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są dane
19. rozwiązane przez Mściwoja
W przestrzeni dane są trzy wzajemnie prostopadłe półproste, wychodzące z jednego wierzchołka. Udowodnić, że dowolny trójkąt ostrokątny można umieścić tak, że każdy jego wierzchołek leży na innej z tych półprostych.
20 rozwiązane przez Qnia
Wykazać, że w ciągu \(\displaystyle{ a_n=10^n+ 3}\) jest nieskończona ilość liczb złożonych
21. W pewnym mieście działa 16 agentów, z którym każdy śledzi niektórych z pozostałych. Poza tym dowolnych 10-ciu agentów można ustawić tak, że pierwszy z nich śledzi drugiego, drugi trzeciego, ... itd. aż ostatni śledzi pierwszego. Wykazać, że dowolnych 11-tu agentów też można ustawić w taki sam sposób.
Uwagi: Jeśli A śledzi B, to B nie śledzi A (dla dowolnych A i B)
22. Jakie są punkty kratowe na prostej \(\displaystyle{ 133x + 43y= 2014}\) najbliżej punktu \(\displaystyle{ P \left( 9, 19 \right)}\) ?
23. Niech \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{ \left( ax+b \right) \left( cx+d \right) }{ \left( bx+a \right) \left( dx+c \right) }}\)
Wskazać \(\displaystyle{ \left( a, b, c, d \right)}\) (o ile istnieją) iż \(\displaystyle{ f}\):
a) jest injekcją ale nie surjekcją
b) jest surjekcją ale nie injekcją
c) nie jest ani injekcją, ani surjekcją
d) jest bijekcją
24. rozwiązane przez Hydra147a
Dane są cztery kule, z których każde dwie są styczne zewnętrznie. Udowodnić ze istnieje wówczas sfera albo płaszczyzna do której należą te wszystkie punkty styczności.
25. rozwiązane przez Mściwoja
Podać przykład niezerowych funkcji \(\displaystyle{ f, g: R \mapsto R}\):
\(\displaystyle{ \left( \frac{f}{g} \right) ^{\prime}= \frac{f^{\prime}}{g^{\prime}}}\)
26. Niech \(\displaystyle{ f: \left( 0,1 \right) \mapsto R}\) jest taka, że:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \begin{cases} x \ \ , x \notin Q\\ \frac{p+1}{q} \ \ , x \in Q \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ x=\frac{p}{q}}\) nieskracalny
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \max _{A} f}\) oraz \(\displaystyle{ \min _{A} f}\), gdy \(\displaystyle{ A= \left( \frac{7}{8}, \frac{8}{9} \right)}\)
27. rozwiązane przez Sceptera
Niech \(\displaystyle{ f}\) będzie funkcją mającą ciągłą pochodną \(\displaystyle{ f^{\prime}}\) na \(\displaystyle{ \left\langle 0, 1 \right\rangle}\) i \(\displaystyle{ f \left( 0 \right) =f \left( 1 \right) =0}\) Wykazać, że \(\displaystyle{ |\int_{0}^1 f \left( x \right) dx |^2 \leq \frac{1}{12} \int_{0}^1 f^{\prime} \left( x \right) ^2 dx}\)
28. Dane jest \(\displaystyle{ n \geq 3}\) punktów na płaszczyźnie, a odległość miedzy dowolnymi dwoma wynosi co najmniej 1. Pokazać, że jest najwyżej \(\displaystyle{ 3n- 6}\) par punktów, między którymi odległość wynosi 1.
29. rozwiązane przez Qnia
Przedstawić w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \left( 1+\cos \left( x \right) + i \sin \left( x \right) \right) ^{2014}}\)
30. rozwiązane przez yorgina
Czy istnieje funkcja rzeczywista \(\displaystyle{ f}\) ciągła i taka, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} f \left( Q \right) \subset R \backslash Q\\ f \left( R \backslash Q \right) \subset Q \end{cases}}\)
?
31. rozwiązane przez Mściwoja
a) Czy ze zbieżności szeregu \(\displaystyle{ \sum \left( a_n + 2a_{n+1} \right)}\) wynika zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum a_n}\)
b) A co z implikacją odwrotną ?
32. rozwiązane przez Zahiona
Wykazać, że liczby \(\displaystyle{ k^3 + 2k}\) i \(\displaystyle{ k^4 + 3k^2+ 1}\) są względnie pierwsze dla \(\displaystyle{ k>1}\) i \(\displaystyle{ k \in N}\)
33. rozwiązane przez Qnia i Msciwoja
Czy istnieje funkcja \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) ciągła i taka, że:
a) \(\displaystyle{ f \left( x+y \right) - f \left( x \right) - f \left( y \right) =2xy}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in R}\)
b) \(\displaystyle{ f \left( 0 \right) =0}\)
inna od \(\displaystyle{ f \left( x \right) =x^2}\) ?
Czy bez założenia o ciągłości odpowiedź będzie taka sama ?
dojść do porozumienia, nikt nie był zaskoczony, że:
a) Każdy kraj głosował na dokładnie 3 zadania;
b) Każde dwa kraje głosowały na inny zbiór zadań;
c) Dla dowolnych trzech krajów istniało zadanie, na które żaden nie głosował.
Znaleźć największą możliwą liczbę krajów uczestniczących w zawodach.
bw2008
2. rozwiązane przez yorgina i Qnia
Czy istnieje zbiór \(\displaystyle{ X}\) mający 2014 elementów będących różnymi liczbami naturalnymi, taki, że suma liczb dowolnego niepustego podzbioru \(\displaystyle{ Y \subset X}\) nie jest kwadratem liczby całkowitej ?
3. Na przyjęciu było \(\displaystyle{ n>10}\) osób. Wsród dowolnych 10-ciu z nich istnieją trzy, z których każda zna dwie pozostałe (3 klika). Udowodnić, iż wsród wszystkich tych \(\displaystyle{ n}\) osób jest 8 takich, że każda z reszty (tj. z \(\displaystyle{ n-8}\) osób) zna choć jedna osobę z tej ósemki.
4. rozwiązane przez Marcinek665
Dla jakich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x,y}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{xy}, \frac{ x+y}{2}, \frac{2xy}{x+y}, \sqrt{\frac{x^2+y^2}{2}}}\)
są liczbami całkowitymi i ich suma równa się 66
?
5. rozwiązane przez Qnia
Wyznaczyć takie \(\displaystyle{ a, b, c \in N}\) że \(\displaystyle{ a+b+c, \ ab+bc+ca, \ abc}\) jest postępem arytmetycznym
6. rozwiązane przez timona92
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) jeden z kątów jest \(\displaystyle{ 120^{o}}\). Punkty przecięcia się dwusiecznych z przeciwległymi bokami utworzyły trójkąt \(\displaystyle{ A^{\prime}B^{\prime}C^{\prime}}\). Udowodnić, że jest on prostokątny
7. rozwiązane przez Qnia
Jaka jest najmniejsza liczba naturalna \(\displaystyle{ m}\) taka, że
\(\displaystyle{ \frac{7m^{25}-10}{83}}\) jest liczbą całkowitą ?
8. rozwiązane przez mortana517
Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \frac{-x^2+5x-6}{2} = \sqrt{ 4 - x\sqrt{ 4- \left( x-2 \right) \sqrt{1+ \left( x-5 \right) \left( x-7 \right) }} }}\)
9. Wykazać, że równanie \(\displaystyle{ 15^x + 32^y = 17^z}\) ma dokładnie jedno rozwiązanie w \(\displaystyle{ N}\)
10. W przestrzeni jest 6 punktów (żadne cztery nie są współpłaszczyznowe). Łącząc niektóre z nich narysowano 10 odcinków. Udowodnić, że powstał w ten sposób choć jeden trójkąt.
11. rozwiązane przez Qnia
Znaleźć cztery punkty na płaszczyźnie, które nie są na brzegu żadnego trójkąta ani też kwadratu
12. Dane są trójki liczb dodatnich \(\displaystyle{ \left( a, b, c \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x, y, z \right)}\) takie, że
\(\displaystyle{ \min \left( a, b, c \right) \leq \min \left( x, y ,z \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \max \left( x, y, z \right) \leq \max \left( a, b ,c \right)}\) jak też:
\(\displaystyle{ a+ b+ c= x+y+z}\)
\(\displaystyle{ abc= xyz}\).
Wykazać, iż zbiory \(\displaystyle{ \left\{ a, b, c \right\}}\) i \(\displaystyle{ \left\{ x, y, z \right\}}\) są równe
13. rozwiązane przez Premislava i Zahiona
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{a^4}{a^3+ a^2b +b^3} \geq \frac{7a-4b}{9}}\) dla \(\displaystyle{ a, b>0}\)
14. rozwiązane przez Mściwoja
Ile razy może się odbić cząstka od dwóch prostych nachylonych do siebie pod kątem \(\displaystyle{ 1^{o}}\)?
Uwagi: zakładamy, że cząstka znajduje się między tymi prostymi, i porusza się według reguły „kąt padania = kąt odbicia”.
15. Wyznaczyć jakie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\), sa przedstawialne w formie \(\displaystyle{ n=\frac{ \left( x+y+z \right) ^2}{xyz}}\) , gdzie \(\displaystyle{ x, y, z \in N}\) oraz podać najmniejszą z liczb nie będącą taką.
16. rozwiązane przez Qnia
Na polowaniu jest \(\displaystyle{ n}\) strzelców i \(\displaystyle{ n}\) zajęcy. Każdy strzelec wybiera losowo cel (tj. zająca). Ile średnio zajęcy ujdzie z życiem ?
Uwagi: Zakładamy, ze strzelcy nigdy nie pudłują.
17. rozwiązane przez Ponewora
Liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ a^2+ 2}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest liczba naturalna. Udowodnić, że \(\displaystyle{ p}\) lub \(\displaystyle{ 2p}\) jest w formie \(\displaystyle{ x^2+2y^2}\) przy \(\displaystyle{ x, y \in N}\)
18. rozwiązane przez Zahiona
Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2 \left( y^2+ z^2 \right) = axyz\\ y^2 \left( x^2+ z^2 \right) = bxyz\\ z^2 \left( x^2+ y^2 \right) = cxyz\end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są dane
19. rozwiązane przez Mściwoja
W przestrzeni dane są trzy wzajemnie prostopadłe półproste, wychodzące z jednego wierzchołka. Udowodnić, że dowolny trójkąt ostrokątny można umieścić tak, że każdy jego wierzchołek leży na innej z tych półprostych.
20 rozwiązane przez Qnia
Wykazać, że w ciągu \(\displaystyle{ a_n=10^n+ 3}\) jest nieskończona ilość liczb złożonych
21. W pewnym mieście działa 16 agentów, z którym każdy śledzi niektórych z pozostałych. Poza tym dowolnych 10-ciu agentów można ustawić tak, że pierwszy z nich śledzi drugiego, drugi trzeciego, ... itd. aż ostatni śledzi pierwszego. Wykazać, że dowolnych 11-tu agentów też można ustawić w taki sam sposób.
Uwagi: Jeśli A śledzi B, to B nie śledzi A (dla dowolnych A i B)
22. Jakie są punkty kratowe na prostej \(\displaystyle{ 133x + 43y= 2014}\) najbliżej punktu \(\displaystyle{ P \left( 9, 19 \right)}\) ?
23. Niech \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{ \left( ax+b \right) \left( cx+d \right) }{ \left( bx+a \right) \left( dx+c \right) }}\)
Wskazać \(\displaystyle{ \left( a, b, c, d \right)}\) (o ile istnieją) iż \(\displaystyle{ f}\):
a) jest injekcją ale nie surjekcją
b) jest surjekcją ale nie injekcją
c) nie jest ani injekcją, ani surjekcją
d) jest bijekcją
24. rozwiązane przez Hydra147a
Dane są cztery kule, z których każde dwie są styczne zewnętrznie. Udowodnić ze istnieje wówczas sfera albo płaszczyzna do której należą te wszystkie punkty styczności.
25. rozwiązane przez Mściwoja
Podać przykład niezerowych funkcji \(\displaystyle{ f, g: R \mapsto R}\):
\(\displaystyle{ \left( \frac{f}{g} \right) ^{\prime}= \frac{f^{\prime}}{g^{\prime}}}\)
26. Niech \(\displaystyle{ f: \left( 0,1 \right) \mapsto R}\) jest taka, że:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \begin{cases} x \ \ , x \notin Q\\ \frac{p+1}{q} \ \ , x \in Q \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ x=\frac{p}{q}}\) nieskracalny
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \max _{A} f}\) oraz \(\displaystyle{ \min _{A} f}\), gdy \(\displaystyle{ A= \left( \frac{7}{8}, \frac{8}{9} \right)}\)
27. rozwiązane przez Sceptera
Niech \(\displaystyle{ f}\) będzie funkcją mającą ciągłą pochodną \(\displaystyle{ f^{\prime}}\) na \(\displaystyle{ \left\langle 0, 1 \right\rangle}\) i \(\displaystyle{ f \left( 0 \right) =f \left( 1 \right) =0}\) Wykazać, że \(\displaystyle{ |\int_{0}^1 f \left( x \right) dx |^2 \leq \frac{1}{12} \int_{0}^1 f^{\prime} \left( x \right) ^2 dx}\)
28. Dane jest \(\displaystyle{ n \geq 3}\) punktów na płaszczyźnie, a odległość miedzy dowolnymi dwoma wynosi co najmniej 1. Pokazać, że jest najwyżej \(\displaystyle{ 3n- 6}\) par punktów, między którymi odległość wynosi 1.
29. rozwiązane przez Qnia
Przedstawić w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \left( 1+\cos \left( x \right) + i \sin \left( x \right) \right) ^{2014}}\)
30. rozwiązane przez yorgina
Czy istnieje funkcja rzeczywista \(\displaystyle{ f}\) ciągła i taka, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} f \left( Q \right) \subset R \backslash Q\\ f \left( R \backslash Q \right) \subset Q \end{cases}}\)
?
31. rozwiązane przez Mściwoja
a) Czy ze zbieżności szeregu \(\displaystyle{ \sum \left( a_n + 2a_{n+1} \right)}\) wynika zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum a_n}\)
b) A co z implikacją odwrotną ?
32. rozwiązane przez Zahiona
Wykazać, że liczby \(\displaystyle{ k^3 + 2k}\) i \(\displaystyle{ k^4 + 3k^2+ 1}\) są względnie pierwsze dla \(\displaystyle{ k>1}\) i \(\displaystyle{ k \in N}\)
33. rozwiązane przez Qnia i Msciwoja
Czy istnieje funkcja \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) ciągła i taka, że:
a) \(\displaystyle{ f \left( x+y \right) - f \left( x \right) - f \left( y \right) =2xy}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in R}\)
b) \(\displaystyle{ f \left( 0 \right) =0}\)
inna od \(\displaystyle{ f \left( x \right) =x^2}\) ?
Czy bez założenia o ciągłości odpowiedź będzie taka sama ?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2014, o 00:05 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 22 razy.