Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Co najmniej jedno z tych zadań to jakiś koszmar, ale 4. jest chyba łatwe.
4.:
Oczywiście \(\displaystyle{ \mathrm{Re}\left(\sum_{k=0}^na_k b_k\right)=\sum_{k=0}^n\mathrm{Re} \ a_k b_k}\).
Wykażemy teraz, że \(\displaystyle{ \mathrm{Re} \ ab\le |a||b|}\) dla \(\displaystyle{ a,b\in \CC}\).
Niech \(\displaystyle{ a=x_1+iy_1, \ b=x_2+iy_2, \ x_1, x_2, y_1, y_2\in \RR}\). Mamy \(\displaystyle{ \mathrm{Re} \ ab=x_1x_2-y_1y_2, \ |a||b|=\sqrt{\left(x_1^2+y_1^2\right)\left(x_2^2+y_2^2\right)}}\)
i jeśli \(\displaystyle{ \mathrm{Re} \ ab\le 0}\), to nierówność zachodzi w sposób oczywisty, a w przeciwnym razie jest równoważna nastepującej: \(\displaystyle{ (x_1 x_2-y_1y_2)^2\le \left(x_1^2+y_1^2\right)\left(x_2^2+y_2^2\right)}\), a to jest nierówność Schwarza dla wektorów \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}x_1\\y_1\end{array}\right), \ \left(\begin{array}{cc}x_2\\-y_2\end{array}\right)}\).
Wystarczy zatem wykazać, że \(\displaystyle{ |a_k||b_k|\le \frac{1}{3n+2}\left(|a_k|^2+\frac{9n^2+6n+2}{2}|b_k|^2\right) \ (*)}\) i dodać odpowiednie nierówności stronami dla \(\displaystyle{ k=0,1\ldots n}\).
Nierówność \(\displaystyle{ (*)}\) jest zaś równoważna następującej: \(\displaystyle{ \left(\frac{3n+2}{2}|b_k|-|a_k|\right)^2+\frac{9n^2}{4}|b_k|^2 \ge 0. }\)
Jest to prawda, c.k.d.
No o tyle dobrze, że działania modulo się dobrze redukują i łatwo liczyć, powinni ich uczyć w szkołach specjalnych... bo łatwe..
(nie mówię o tym koszmarze) bo nie łatwe...
Interesuje mnie jeszcze zadanie 1 może ktoś badał, że ta funkcja utworzona na bazie tego wyrażenia z logarytmów jest malejąca chyba i gdzieś tam przecina oś OX podobno tylko raz, spostrzeżenia mile widziane...
1. Zapiszmy nierówność \(\displaystyle{ \log _{x^{2}-3}(x^{2}+6x)<\log _{x}(x+2)}\) w postaci \(\displaystyle{ \frac{\log(x^{2}+6x)}{\log(x^{2}-3)}<\frac{\log(x+2)}{\log x}}\)
Dziedziną tego wyrażenie jest zbiór \(\displaystyle{ (\sqrt{3},2)\cup(2.\infty)}\)
Dla \(\displaystyle{ x\in (\sqrt{3},2)}\) lewa strona jest ujemna a prawa dodatnia, więc nierówność jest spełniona.
Dla `x>2`
\(\displaystyle{ \frac{\log(x^{2}+6x)}{\log(x^{2}-3)}=\frac{\log((x+2)^2+2x-4)}{\log(x^{2}-3)}
>\frac{\log (x+2)^2}{\log x^2}=\frac{\log(x+2)}{\log x}
}\)
więc nierównośc nie zachodzi
Przy pewnym zauważalnym, acz nieprzeważającym udziale procentowym machania rękami można to zadanie rozwiązać stosując taki jeden klasyczny chwyt.
Najpierw oznaczenia: \(t,u,v\) - boki trójkąta; \(R,r,s\) - promień okręgu opisanego, wpisanego, połowa obwodu trójkąta.
\(\bullet\) Po pierwsze, w dowolnym trójkącie nierozwartokątnym prawdziwa jest nierówność Walkera: \(s^2\ge 2R^2+8Rr+3r^2\). Rzeczywiście, wynika ona wprost z tożsamości \[\sum\left(t^2+v^2-u^2\right)\left(t^2+u^2-v^2\right)(u-v)^2=32s^2r^2\left(s^2-2R^2-8Rr-3r^2\right),\] którą uzyskać można przy pomocy \(t+u+v=2s,\ tu+uv+vt=4Rr+r^2+s^2,\ tuv=4Rrs\). Równość w nierówności Walkera mamy dla trójkątów równobocznych, a także dla prostokątnych równoramiennych.
\(\bullet\) Po drugie, w dowolnym nierozwartokątnym trójkącie \(TUV\) prawdziwa jest nierówność \begin{gather*}\cos (T-U)+\cos (U-V)+\cos (V-T)\ge\frac{2}{\sqrt{3}}(\sin 2T+\sin 2U+\sin 2V).\tag{$*$}\end{gather*} Jest ona równoważna \[\sum\sin T\sin U+\sum\cos T\cos U\ge\frac{2}{\sqrt{3}}\sum\sin 2T\] i może być z pomocą \(\sum\sin T\sin U=\frac{s^2+4Rr+r^2}{4R^2}\), \(\sum\cos T\cos U=\frac{s^2-4R^2+r^2}{4R^2}\), \(\sum\sin 2T=\frac{2sr}{R^2}\) przepisana jako \[\frac{s^2-2R^2+2Rr+r^2}{2R^2}\ge\frac{2}{\sqrt{3}}\cdot\frac{2sr}{R^2}.\] Oczywiście, obie strony są tu nieujemne, bo \(T,U,V\) są nierozwarte, więc równoważnie dowodzimy \[3\left(s^2-2R^2+2Rr+r^2\right)^2\ge 64s^2r^2\] lub \begin{gather*}3s^4-2\left(6R^2-6Rr+29r^2\right)s^2+3\left(2R^2-2Rr-r^2\right)^2\ge 0.\tag{$**$}\end{gather*} Ponieważ \((**)\) można zapisać jako \[3\left(s^2-2R^2-8Rr-3r^2\right)^2+20\left(s^2-2R^2-8Rr-3r^2\right)(3R-2r)r+4(R-2r)(43R+18r)r^2\ge 0,\] to jest ona prawdziwa na mocy nierówności Eulera: \(R\ge 2r\) oraz Walkera: \(s^2\ge 2R^2+8Rr+3r^2\).
\(\bullet\) Po trzecie, dla każdej trójki \((T,U,V)\) kątów przy wierzchołkach trójkąta nierozwartokątnego istnieje (niekoniecznie nierozwartokątny) trójkąt o kątach \((A,B,C)=(\pi-2T,\pi-2U,\pi-2V)\), a z drugiej strony, każda trójka \((A,B,C)\) kątów trójkąta może zostać uzyskana przez dobór odpowiednich kątów nierozwartych trójkąta \((T,U,V)=\left(\frac{\pi-A}{2},\frac{\pi-B}{2},\frac{\pi-C}{2}\right)\). Po podstawieniu do \((*)\) otrzymujemy
\[\cos\left(\frac{\pi-A}{2}-\frac{\pi-B}{2}\right)+\cos\left(\frac{\pi-B}{2}-\frac{\pi-C}{2}\right)+\cos\left(\frac{\pi-C}{2}-\frac{\pi-A}{2}\right)\ge\frac{2}{\sqrt{3}}\left(\sin (\pi-A)+\sin (\pi-B)+\sin (\pi-C)\right)\] lub równoważnie \[\cos\frac{A-B}{2}+\cos\frac{B-C}{2}+\cos\frac{C-A}{2}\ge\frac{2}{\sqrt{3}}\left(\sin A+\sin B+\sin C\right),\] co było do okazania.
Równość wtw, gdy mamy ją w \((**)\), tzn. tylko dla trójkątów równobocznych.
2. Minimum wynosi 1, czyli minimum sumy \(\displaystyle{ \ctg\alpha+\ctg\beta+\ctg\gamma}\). Osiągane jest one wtedy gdy P pokrywa się z środkiem okręgu wpisanego.