[Nierówności] Nierówność w liczbach naturalnych

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Nierówności] Nierówność w liczbach naturalnych

Post autor: darek20 »

Pokaż ze dla kazdej liczby naturalnej n zachodzą nierówności
\(\displaystyle{ 0,785n^2- n < \sqrt{n^2-1}+\sqrt{n^2-2}+. . .+\sqrt{n^2 -(n-1)^2} < 0,79n^2}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

[Nierówności] Nierówność w liczbach naturalnych

Post autor: luka52 »

Tak dla pewności, faktycznie ma być:
\(\displaystyle{ \sqrt{n^2-1}+\sqrt{n^2-2}+ \sqrt{n^2 - 3} + \ldots +\sqrt{n^2 -(n-1)^2}}\)
czy:
\(\displaystyle{ \sqrt{n^2-1}+\sqrt{n^2-2^2} + \sqrt{n^2 - 3^2} + \dots +\sqrt{n^2 -(n-1)^2}}\)
?


Korzystając z całki oznaczonej i jej przybliżeń za pomocą sum całkowych wynika, że raczej ta druga wersja jest poprawna.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [Nierówności] Nierówność w liczbach naturalnych

Post autor: Premislav »

Istotnie (wiem, dobry zapłon):
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ