[Teoria liczb][Równania] Pary liczb naturalnych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
[Teoria liczb][Równania] Pary liczb naturalnych
Znaleźć wszystkie pary \(\displaystyle{ \left(a,b\right)}\) liczb naturalnych takich że \(\displaystyle{ \left(\sqrt[3]a+\sqrt[3]b-1\right)^2=49+20\sqrt[3]6}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
[Teoria liczb][Równania] Pary liczb naturalnych
Posiłkowałem się wolframem
Oznaczmy \(\displaystyle{ x=\sqrt[3]a+\sqrt[3]b-1.}\) Wtedy
\(\displaystyle{ (x^2-49)^3-20^3 6=0 \Rightarrow x=1-2 \sqrt[3]{6}-2 \sqrt[3]{36} \vee x=-1+2 \sqrt[3]{6}+2 \sqrt[3]{36}.}\)
Czyli \(\displaystyle{ \sqrt[3]a+\sqrt[3]b-1=-1+2 \sqrt[3]{6}+2 \sqrt[3]{36} \Leftrightarrow \sqrt[3]a+\sqrt[3]b=\sqrt[3]{48}+\sqrt[3]{288}.}\) Wygląda na to, że \(\displaystyle{ a=48,\ b=288}\) i na odwrót.
Widać o co chodzi, trzeba \(\displaystyle{ 49+20\sqrt[3]6}\) przedstawić jako kwadrat "lepszej" liczby.
Oznaczmy \(\displaystyle{ x=\sqrt[3]a+\sqrt[3]b-1.}\) Wtedy
\(\displaystyle{ (x^2-49)^3-20^3 6=0 \Rightarrow x=1-2 \sqrt[3]{6}-2 \sqrt[3]{36} \vee x=-1+2 \sqrt[3]{6}+2 \sqrt[3]{36}.}\)
Czyli \(\displaystyle{ \sqrt[3]a+\sqrt[3]b-1=-1+2 \sqrt[3]{6}+2 \sqrt[3]{36} \Leftrightarrow \sqrt[3]a+\sqrt[3]b=\sqrt[3]{48}+\sqrt[3]{288}.}\) Wygląda na to, że \(\displaystyle{ a=48,\ b=288}\) i na odwrót.
Widać o co chodzi, trzeba \(\displaystyle{ 49+20\sqrt[3]6}\) przedstawić jako kwadrat "lepszej" liczby.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
[Teoria liczb][Równania] Pary liczb naturalnych
A propos tego zadania, jeśli można - Czy wie ktoś jak (nie brutalnie przez szacowanie) wyznaczyć wszystkie takie pary? Wiadomo, że obie liczby \(\displaystyle{ a,b}\) nie mogą być jednocześnie sześcianami liczb naturalnych, ale samo to i tak stosunkowo niewiele ogranicza zbiór razważań takich par.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy