[Równania] Układy równań

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
cucaracha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2012, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

[Równania] Układy równań

Post autor: cucaracha »

Witam,
Proszę o rozwiązanie w liczbach rzeczywistych układów równań (OM56)
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x^2=yz+1\\
y^2=zx+2\\
z^2=xy+4
\end{array} \right.}\)


Zwardoń 2008
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
a^2-2b^2=1\\
2b^2-3c^2=1\\
ab+bc+ca=1
\end{array} \right.}\)


OM 61
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x^2-(y+z+yz)x+(y+z)yz=0\\
y^2-(z+x+zx)y+y(z+x)zx=0\\
z^2-(x+y+xy)z+(x+y)xy=0
\end{array} \right.}\)


OM 58
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}
x^2+2yz+5x=2\\
y^2+2zx+5y=2\\
z^2+2xy+5z=2
\end{array} \right.}\)


Proszę o INNE rozwiązania niż te w zeszytach olimpijskich oraz bez wykorzystania baz Groebnera.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2012, o 10:11 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Równania] Układy równań

Post autor: Swistak »

Co do Zwardonia 2008, to albo można było te równania jakoś sprytnie poprzekształcać i wychodziło bez większej filozofii, albo można też podstawić jakieś tangensy i cośtam wyjdzie, ale nie do końca wiem jak. Analogiczne zadanie było na Zwardoniu 2010 na zawodach indywidualnych z numerkiem bodajże 35, może tam w broszurce jest inne rozwiązanie opisane.
cucaracha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2012, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

[Równania] Układy równań

Post autor: cucaracha »

Dzięki, znam te rozwiązania, w Zwardoniu 2010 to zadanie 31.
ODPOWIEDZ