Udowodni,że dla dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b,c}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2( a^{2}+ b^{2} )} + \sqrt{2(b^{2}+ c^{2})}+\sqrt{2(c^{2}+ a^{2})} \ge \sqrt{3( a+b)^{2} +3( b+c)^{2} +3( c+a)^{2}}}\)
mój pomysł był taki:
\(\displaystyle{ \sqrt{2( a^{2}+ b^{2} )} =\sqrt{ \frac{ 4a^{2} + 4b^{2} }{2} }}\)
teraz z nierówności między średnią kwadratową a arytmetyczną
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ 4a^{2} + 4b^{2} }{2} } \ge \frac{2a+2b}{2}=a+b}\)
anologicznie postępując z dwoma kolejnymi składnikami lewej strony otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2(a+b+c)\ge \sqrt{3( a+b)^{2} +3( b+c)^{2} +3( c+a)^{2}}}\)
jednak dalej podnosząc nierówność do kwadratu (nie wiem czy to w tym przypadku dozwolone) otrzymuję sprzeczność że
\(\displaystyle{ 0 \ge 4a^{2} + 4b^{2} + 4c^{2} + 2ab + 2ac +2bc}\)
proszę o pomoc Ps. myśle że problem może polegać na tym że strony maja różne znaki przez co chrzani się po podniesieniu do kwadratu zwrot nierówności
nierówność pochodzi z
jak już była na forum to sorry nie znalazłem
[Nierówności] Między średnimi
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
HuBson
- Użytkownik

- Posty: 166
- Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
[Nierówności] Między średnimi
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2021, o 18:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Mruczek
- Użytkownik

- Posty: 1113
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
[Nierówności] Między średnimi
Będą trzy pierwiastki - dla każdego z nich zastosuj arytmetyczną - kwadratową dla czterech liczb (które otrzymasz po wymnożeniu nawiasów, które są pod pierwiastkami).
-
HuBson
- Użytkownik

- Posty: 166
- Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
[Nierówności] Między średnimi
chodzi o coś takiego?
\(\displaystyle{ 2 (a^{2} +b^{2})+2 (b^{2} +c^{2})+2(c^{2} +a^{2}) +\sqrt{ac b^{2} } +\sqrt{bc a^{2} } +\sqrt{ab c^{2} } \ge 6a^{2} + 6b^{2} +6c^{2} + 6ab + 6bc + 6ac}\)
jeżeli tak to nie wiem jeszcze jak wybrnąć z tego pierwiastka
nie wiem czy już porządkować wyrazy czy dalej zamiast pisać w lewej stronie \(\displaystyle{ 2( a^{2} + b^{2})}\) to \(\displaystyle{ 4ab}\) itd.
Edit: ale ze mnie debil pomieszałem Cauchego z nierównością między średnimi.....
dzięki wielkie Mruczek Ps. a skąd wiedziałeś że akurat takie działanie trzeba wykonać?
Do zamknięcia
\(\displaystyle{ 2 (a^{2} +b^{2})+2 (b^{2} +c^{2})+2(c^{2} +a^{2}) +\sqrt{ac b^{2} } +\sqrt{bc a^{2} } +\sqrt{ab c^{2} } \ge 6a^{2} + 6b^{2} +6c^{2} + 6ab + 6bc + 6ac}\)
jeżeli tak to nie wiem jeszcze jak wybrnąć z tego pierwiastka
nie wiem czy już porządkować wyrazy czy dalej zamiast pisać w lewej stronie \(\displaystyle{ 2( a^{2} + b^{2})}\) to \(\displaystyle{ 4ab}\) itd.
Edit: ale ze mnie debil pomieszałem Cauchego z nierównością między średnimi.....
dzięki wielkie Mruczek Ps. a skąd wiedziałeś że akurat takie działanie trzeba wykonać?
Do zamknięcia
