Też sobie pozwoliłem
1. W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) \(\displaystyle{ \angle ABC = 2 \cdot \angle ACB}\). Punkt \(\displaystyle{ M}\) to środek boku \(\displaystyle{ BC}\). Dwusieczna kąta \(\displaystyle{ ACB}\) przecina odcinek \(\displaystyle{ AM}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ \angle MDC \le 45^{\circ}}\).
2. Wyznacz wszystkie liczby \(\displaystyle{ n \in \mathbb{Z}_{+}}\) takie, że dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}_{+}}\) spełniających \(\displaystyle{ x^3 + y^3 \le 2xy}\), zachodzi \(\displaystyle{ x^n + y^n \le 2}\).
3. Liczby \(\displaystyle{ p, q}\) są całkowite dodatnie i względnie pierwsze. Podzbiór \(\displaystyle{ S}\) zbioru \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{+} \cup {0}}\) nazwiemy "dzikim", jeżeli \(\displaystyle{ 0 \in S}\) oraz \(\displaystyle{ \forall n \in S \ n + p \in S \ \wedge \ n + q \in S}\). Znajdź liczbę "dzikich" podzbiorów.
Mam nadzieję, że nie bardzo suche ;P
[MIX] Próbny finał OM
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
[MIX] Próbny finał OM
Nie widzę przycisku "w górę", więc podnoszę standardowo.
To są fajne zadanka - co z Wami?
Róbcie, bo jak wrócę do domu za jakiś miesiąc, to zerknę do notatek i rzucę hintami, które popsują zabawę (tak, przyznaję, że nie pamiętam dokładnie jak się je robiło, ale pamiętam, że triki były zacne).
To są fajne zadanka - co z Wami?
Róbcie, bo jak wrócę do domu za jakiś miesiąc, to zerknę do notatek i rzucę hintami, które popsują zabawę (tak, przyznaję, że nie pamiętam dokładnie jak się je robiło, ale pamiętam, że triki były zacne).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
[MIX] Próbny finał OM
NNo dokładnie jednak intuicja bywa zawodna
Ciekawe do jakiej granicy zmierza :
\(\displaystyle{ x^n+y^n=2}\)
Bo w takim układzie chyba nie do kwadratu jednostkowego.
Ciekawe wydają się te owale(ćwiartki pseudookręgów w pierwszej ćwiartce) i badanie ich własności dla różnych \(\displaystyle{ n}\)
Ciekawe do jakiej granicy zmierza :
\(\displaystyle{ x^n+y^n=2}\)
Bo w takim układzie chyba nie do kwadratu jednostkowego.
Ciekawe wydają się te owale(ćwiartki pseudookręgów w pierwszej ćwiartce) i badanie ich własności dla różnych \(\displaystyle{ n}\)