[MIX] 20 zadań
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- ares41
- Użytkownik

- Posty: 6491
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
[MIX] 20 zadań
1. Znaleźć wszystkie \(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}}\) takie, że \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ n} k!}\) jest kwadratem pewnej liczby naturalnej.
2. Wyznaczyć zbiór tych wartości \(\displaystyle{ \beta \in \mathbb{R}}\), dla których \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n^2-\beta}{n^2-\beta n} \right) ^{ \left( 1-n \right) \ln \left( -\beta \right) }<4}\).
3. \(\displaystyle{ a_1,a_2,\ldots,a_{mn+1}\in\mathbb{Z}}\). Udowodnić, że istnieje \(\displaystyle{ n+1}\) wyrazów, z których żaden nie dzieli żadnego następnego lub \(\displaystyle{ m+1}\) wyrazów, z których każdy dzieli następny.
4. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{\varphi \left( n \right) }{n}= \prod_{p|n} \left( 1- \frac{1}{p} \right)}\) interpretując lewą stronę jako prawdopodobieństwo, że losowo wybrana liczba ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,\ldots,n \right\}}\) jest względnie pierwsza z \(\displaystyle{ n}\).
5. Udowodnić, że każda liczba względnie pierwsza z \(\displaystyle{ 10}\) ma swoją wielokrotność postaci \(\displaystyle{ 111...111}\).
6. Udowodnić, że jeżeli wielomian \(\displaystyle{ n}\) zmiennych \(\displaystyle{ f= \sum_{i=0}^{n} f_i \left( X_1,\ldots,X_{n-1} \right) X_n^i\in A \left[ X_1,\ldots,X_n \right]}\) jest wielomianem symetrycznym, to każdy z wielomianów \(\displaystyle{ f_i(X_1,\ldots,X_{n-1}), \ \ i\in \{0,1,\ldots,k\}}\) jest wielomianem symetrycznym \(\displaystyle{ n-1}\) zmiennych.
7. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \left( a^m-1,a^n-1 \right) =a^{ \left( m,n \right) }-1}\) dla \(\displaystyle{ a>1, \ m,n \in \mathbb{Z}}\).
8. Dowieść, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\) wielomian \(\displaystyle{ 1+ \frac{x}{1!} + \frac{x^2}{2!} +\ldots +\frac{x^n}{n!}}\) nie ma pierwiastków wielokrotnych.
9. Udowodnić, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a_0+a_1x^3+a_2x^6+\ldots+a_kx^{3k}+\ldots+a_nx^{3n}}\) jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ T(x)=x^2+x+1}\) wtedy i tylko wtedy, gdy suma jego współczynników wynosi zero.
10. Obliczyć
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \left[ \lim_{x \to 0 } \left( 1+ \sum_{k=1}^{ \infty }\sin^2{ \left( kx \right) } \right) ^{ \frac{1}{n^3x^2} } \right].}\)
11. Liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a_0,a_1,a_2,\ldots}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ 1=a_0 \le a_1\le a_2 \le \ldots \le a_n \le \ldots}\) Liczby \(\displaystyle{ b_1,b_2,\ldots}\) określamy wzorem \(\displaystyle{ b_n= \sum_{k=1}^{n} \left( 1- \frac{a_{k-1}}{a_k} \right) \frac{1}{ \sqrt{a_k} }}\)
a) pokazać, że dla każdego \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ 0 \le b_n \le 2}\)
b) udowodnić, że dla każdej liczby \(\displaystyle{ c}\) spełniającej warunek \(\displaystyle{ 0 \le c \le 2}\) istnieją liczby \(\displaystyle{ a_0,a_1,a_2,\ldots}\) mające własność \(\displaystyle{ 1=a_0 \le a_1\le a_2 \le \ldots \le a_n \le \ldots}\), dla których nierówność \(\displaystyle{ b_n>c}\) zachodzi dla nieskończenie wielu \(\displaystyle{ n}\).
12. Udowodnić, że jeżeli w czworościanie \(\displaystyle{ ABCD}\) krawędzie przeciwległe są równe, tj. \(\displaystyle{ AB=CD,\ AC=BD,\ AD=BC}\) to proste przechodzące przez środki krawędzi przeciwległych są wzajemnie prostopadłe i są osiami symetrii czworościanu.
13. Dowieść, że dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\) zachodzi \(\displaystyle{ 2^{\sin x}+2^{\cos x} \ge 2^{1- \frac{1}{ \sqrt{2} } }}\).
14. Dany jest zbiór liczb \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,\ldots,100 \right\}}\). Ze zbioru tego utworzyć \(\displaystyle{ 10}\) parami rozłącznych podzbiorów\(\displaystyle{ N_i= \left\{ a_{i1,}a_{i2,},\ldots,a_{i10,} \right\} \ \left( i=1,2,\ldots,10 \right)}\) tak, aby wyrażenie \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{10} \prod_{j=1}^{10} a_{ij}}\) było największe.
15. Niech \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\) będą miarami kątów dowolnego trójkąta. Pokazać, że \(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta+\cos\gamma \le \frac{3}{2}}\).
16. Która z funkcji przyjmuje wartości większe: \(\displaystyle{ \sin{(\cos{x})}}\) czy \(\displaystyle{ \cos{(\sin{x})}}\) ? Uzasadnić.
17. Ile jest liczb naturalnych, nieposiadających zera w zapisie dziesiętnym, dla których suma cyfr równa się \(\displaystyle{ 11}\) ?
18. Trapez \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) jest wpisany w okrąg \(\displaystyle{ O_1}\). Okrąg \(\displaystyle{ O_2}\) jest styczny do odcinków \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ CA}\) oraz jest styczny wewnętrznie do okręgu \(\displaystyle{ O_1}\) w punkcie \(\displaystyle{ F}\). Okrąg wpisany w trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest styczny do odcinka \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ E}\). Dowieść, że punkty \(\displaystyle{ D,E,F}\) leżą na jednej prostej.
19. Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ f:\mathbb{Z} \rightarrow \mathbb{Z}}\) monotoniczne takie, że dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{Z}}\) zachodzi \(\displaystyle{ f \left( x^{2009}+y^{2009} \right) = \left[ f \left( x \right) \right] ^{2009}+ \left[ f \left( x \right) \right] ^{2009}}\).
20. Wyznaczyć granice:
a) \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sum_{k=1}^{n} \frac{ \sqrt{{n+k \choose 2}} }{n^2}}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{ \prod_{k=1}^{n} \left( 1+ \frac{k}{n} \right) }.}\)
2. Wyznaczyć zbiór tych wartości \(\displaystyle{ \beta \in \mathbb{R}}\), dla których \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n^2-\beta}{n^2-\beta n} \right) ^{ \left( 1-n \right) \ln \left( -\beta \right) }<4}\).
3. \(\displaystyle{ a_1,a_2,\ldots,a_{mn+1}\in\mathbb{Z}}\). Udowodnić, że istnieje \(\displaystyle{ n+1}\) wyrazów, z których żaden nie dzieli żadnego następnego lub \(\displaystyle{ m+1}\) wyrazów, z których każdy dzieli następny.
4. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{\varphi \left( n \right) }{n}= \prod_{p|n} \left( 1- \frac{1}{p} \right)}\) interpretując lewą stronę jako prawdopodobieństwo, że losowo wybrana liczba ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,\ldots,n \right\}}\) jest względnie pierwsza z \(\displaystyle{ n}\).
5. Udowodnić, że każda liczba względnie pierwsza z \(\displaystyle{ 10}\) ma swoją wielokrotność postaci \(\displaystyle{ 111...111}\).
6. Udowodnić, że jeżeli wielomian \(\displaystyle{ n}\) zmiennych \(\displaystyle{ f= \sum_{i=0}^{n} f_i \left( X_1,\ldots,X_{n-1} \right) X_n^i\in A \left[ X_1,\ldots,X_n \right]}\) jest wielomianem symetrycznym, to każdy z wielomianów \(\displaystyle{ f_i(X_1,\ldots,X_{n-1}), \ \ i\in \{0,1,\ldots,k\}}\) jest wielomianem symetrycznym \(\displaystyle{ n-1}\) zmiennych.
7. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \left( a^m-1,a^n-1 \right) =a^{ \left( m,n \right) }-1}\) dla \(\displaystyle{ a>1, \ m,n \in \mathbb{Z}}\).
8. Dowieść, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\) wielomian \(\displaystyle{ 1+ \frac{x}{1!} + \frac{x^2}{2!} +\ldots +\frac{x^n}{n!}}\) nie ma pierwiastków wielokrotnych.
9. Udowodnić, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a_0+a_1x^3+a_2x^6+\ldots+a_kx^{3k}+\ldots+a_nx^{3n}}\) jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ T(x)=x^2+x+1}\) wtedy i tylko wtedy, gdy suma jego współczynników wynosi zero.
10. Obliczyć
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \left[ \lim_{x \to 0 } \left( 1+ \sum_{k=1}^{ \infty }\sin^2{ \left( kx \right) } \right) ^{ \frac{1}{n^3x^2} } \right].}\)
11. Liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a_0,a_1,a_2,\ldots}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ 1=a_0 \le a_1\le a_2 \le \ldots \le a_n \le \ldots}\) Liczby \(\displaystyle{ b_1,b_2,\ldots}\) określamy wzorem \(\displaystyle{ b_n= \sum_{k=1}^{n} \left( 1- \frac{a_{k-1}}{a_k} \right) \frac{1}{ \sqrt{a_k} }}\)
a) pokazać, że dla każdego \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ 0 \le b_n \le 2}\)
b) udowodnić, że dla każdej liczby \(\displaystyle{ c}\) spełniającej warunek \(\displaystyle{ 0 \le c \le 2}\) istnieją liczby \(\displaystyle{ a_0,a_1,a_2,\ldots}\) mające własność \(\displaystyle{ 1=a_0 \le a_1\le a_2 \le \ldots \le a_n \le \ldots}\), dla których nierówność \(\displaystyle{ b_n>c}\) zachodzi dla nieskończenie wielu \(\displaystyle{ n}\).
12. Udowodnić, że jeżeli w czworościanie \(\displaystyle{ ABCD}\) krawędzie przeciwległe są równe, tj. \(\displaystyle{ AB=CD,\ AC=BD,\ AD=BC}\) to proste przechodzące przez środki krawędzi przeciwległych są wzajemnie prostopadłe i są osiami symetrii czworościanu.
13. Dowieść, że dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\) zachodzi \(\displaystyle{ 2^{\sin x}+2^{\cos x} \ge 2^{1- \frac{1}{ \sqrt{2} } }}\).
14. Dany jest zbiór liczb \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,\ldots,100 \right\}}\). Ze zbioru tego utworzyć \(\displaystyle{ 10}\) parami rozłącznych podzbiorów\(\displaystyle{ N_i= \left\{ a_{i1,}a_{i2,},\ldots,a_{i10,} \right\} \ \left( i=1,2,\ldots,10 \right)}\) tak, aby wyrażenie \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{10} \prod_{j=1}^{10} a_{ij}}\) było największe.
15. Niech \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\) będą miarami kątów dowolnego trójkąta. Pokazać, że \(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta+\cos\gamma \le \frac{3}{2}}\).
16. Która z funkcji przyjmuje wartości większe: \(\displaystyle{ \sin{(\cos{x})}}\) czy \(\displaystyle{ \cos{(\sin{x})}}\) ? Uzasadnić.
17. Ile jest liczb naturalnych, nieposiadających zera w zapisie dziesiętnym, dla których suma cyfr równa się \(\displaystyle{ 11}\) ?
18. Trapez \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) jest wpisany w okrąg \(\displaystyle{ O_1}\). Okrąg \(\displaystyle{ O_2}\) jest styczny do odcinków \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ CA}\) oraz jest styczny wewnętrznie do okręgu \(\displaystyle{ O_1}\) w punkcie \(\displaystyle{ F}\). Okrąg wpisany w trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest styczny do odcinka \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ E}\). Dowieść, że punkty \(\displaystyle{ D,E,F}\) leżą na jednej prostej.
19. Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ f:\mathbb{Z} \rightarrow \mathbb{Z}}\) monotoniczne takie, że dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{Z}}\) zachodzi \(\displaystyle{ f \left( x^{2009}+y^{2009} \right) = \left[ f \left( x \right) \right] ^{2009}+ \left[ f \left( x \right) \right] ^{2009}}\).
20. Wyznaczyć granice:
a) \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sum_{k=1}^{n} \frac{ \sqrt{{n+k \choose 2}} }{n^2}}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{ \prod_{k=1}^{n} \left( 1+ \frac{k}{n} \right) }.}\)
-
ElEski
- Użytkownik

- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
[MIX] 20 zadań
5:
1:
3:
14:
17:
Ukryta treść:
1:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 23 lut 2012, o 21:17 przez ElEski, łącznie zmieniany 6 razy.
-
tatteredspire
- Użytkownik

- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
[MIX] 20 zadań
Zadanie 16.:
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 00:09 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
- ares41
- Użytkownik

- Posty: 6491
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
[MIX] 20 zadań
Inkwizytor, można pokazać, że zawsze \(\displaystyle{ \sin{(\cos{x})}<\cos{(\sin{x})}}\)
Zadanie to należy rozumieć jako :
Zadanie to należy rozumieć jako :
Przepraszam za nieścisłość.Która z funkcji przyjmuje wartości większe, dla każdego \(\displaystyle{ x}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
[MIX] 20 zadań
Zadanie 15:
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 09:05 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tatteredspire
- Użytkownik

- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy

