[Nierówności] H.Pawłowski - Nierówności przygotowawcze
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
kammeleon18
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
[Nierówności] H.Pawłowski - Nierówności przygotowawcze
1) \(\displaystyle{ x,y,z>0}\) Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}^{} ( \frac{x}{y} + \frac{z}{ \sqrt[3]{xyz} }) \ge 12}\)
2) \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \frac{a^3+b^3+c^3}{3abc}+ \frac{8abc}{(a+b)(b+c)(c+a)} \ge 2}\)
3) \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) oraz \(\displaystyle{ ab+bc+ca=3}\) Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}^{} \frac{ab}{c^2+1} \ge \frac{3}{2}}\)
4) \(\displaystyle{ a, b, c}\) są długościami boków trójkąta. Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}^{} \frac{a(b+c)}{a^2+bc} \le 3}\)
5) Wyznacz maksymalną wartość \(\displaystyle{ k \in R}\) taką, że dla dowolnych liczb \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) spełniających warunek \(\displaystyle{ a+b+c \ge 3abc}\) zachodzi
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2 \ge k \cdot abc}\)
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}^{} ( \frac{x}{y} + \frac{z}{ \sqrt[3]{xyz} }) \ge 12}\)
2) \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \frac{a^3+b^3+c^3}{3abc}+ \frac{8abc}{(a+b)(b+c)(c+a)} \ge 2}\)
3) \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) oraz \(\displaystyle{ ab+bc+ca=3}\) Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}^{} \frac{ab}{c^2+1} \ge \frac{3}{2}}\)
4) \(\displaystyle{ a, b, c}\) są długościami boków trójkąta. Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}^{} \frac{a(b+c)}{a^2+bc} \le 3}\)
5) Wyznacz maksymalną wartość \(\displaystyle{ k \in R}\) taką, że dla dowolnych liczb \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) spełniających warunek \(\displaystyle{ a+b+c \ge 3abc}\) zachodzi
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2 \ge k \cdot abc}\)
-
czekoladowy
- Użytkownik

- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
-
kammeleon18
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
[Nierówności] H.Pawłowski - Nierówności przygotowawcze
Niestety nie, poprawny zapis to: \(\displaystyle{ \sum_{cyc}^{} \left( \frac{x}{y} + \frac{z}{ \sqrt[3]{xyz} }\right) ^2 \ge 12}\).czekoladowy pisze:Pierwsza nierówność jest dobrze przepisana??
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
-
kammeleon18
- Użytkownik

- Posty: 305
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
[Nierówności] H.Pawłowski - Nierówności przygotowawcze
timon92, że Tobie w tym wieku chce się w olimpiadę bawić i to nierówności!
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
[Nierówności] H.Pawłowski - Nierówności przygotowawcze
Tak bywa. Ja też prawdopodobnie zacznę z powrotem. W stowarzyszeniu pojawia się kolejka chętnych do treningu.


