[Nierówności] Nierówność z silnią
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 5 razy
[Nierówności] Nierówność z silnią
Czy to prawda, że \(\displaystyle{ 2 ^{2 ^{2011} }> { 2 ^{2011} \choose 2^{2010} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 21 lut 2011, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Pomógł: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 22 razy
[Nierówności] Nierówność z silnią
\(\displaystyle{ 2^n= \sum_{i=0}^{n}{n \choose i }}\)
Wystarczy rozpisać \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}{n \choose i } = {n \choose 0} + {n \choose 1} + ... + {n \choose n}}\) a Prawa (i lewa również) strona to nic innego jak wzór dwumianowy Newtona dla\(\displaystyle{ (1+1) ^{n} = 2 ^{n}}\)
Wystarczy rozpisać \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}{n \choose i } = {n \choose 0} + {n \choose 1} + ... + {n \choose n}}\) a Prawa (i lewa również) strona to nic innego jak wzór dwumianowy Newtona dla\(\displaystyle{ (1+1) ^{n} = 2 ^{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 10 maja 2011, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
[Nierówności] Nierówność z silnią
Lub indukcyjnie. Z tym że najpierw najlepiej dowieść, że \(\displaystyle{ {n \choose k} + {n \choose k+1} = {n+1 \choose k+1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 21 lut 2011, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Pomógł: 10 razy
[Nierówności] Nierówność z silnią
Można też kombinatorycznie, korzystając z następujących fatów:
-\(\displaystyle{ 2^n}\) to liczba podzbiorów zbioru o n elementach.
-\(\displaystyle{ n \choose i}\) to liczba i-elementowych podzbiorów zbioru n-elementowego
W świetle tych faktów teza jest oczywista.
-\(\displaystyle{ 2^n}\) to liczba podzbiorów zbioru o n elementach.
-\(\displaystyle{ n \choose i}\) to liczba i-elementowych podzbiorów zbioru n-elementowego
W świetle tych faktów teza jest oczywista.
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Nierówności] Nierówność z silnią
Trochę ciekawszym, aczkolwiek nadal dość prostym ćwiczeniem jest dowód, że \(\displaystyle{ {2^{2011} \choose 2^{2010}} > 2^{2^{2011}-2011}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 5 razy
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
[Nierówności] Nierówność z silnią
Można pójść nawet nieco dalej i udowodnić \(\displaystyle{ {2^{2011} \choose 2^{2010}} > 2^{2^{2011}-1006}}\). To już nie jest takie proste.-- 28 stycznia 2012, 23:23 --Swistak pisze:Trochę ciekawszym, aczkolwiek nadal dość prostym ćwiczeniem jest dowód, że \(\displaystyle{ {2^{2011} \choose 2^{2010}} > 2^{2^{2011}-2011}}\)
Tak, zauważ że ciąg \(\displaystyle{ {n \choose 0} ,{n \choose 1},{n \choose 2},...,{n \choose n-1},{n \choose n}}\) najpierw rośnie, potem osiąga maximum (na środku) po czym zaczyna maleć. Więc w szczególności środkowy element jest większy niż ich średnia.Paulpentax pisze:Z dwumianu Newtona też?
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
[Nierówności] Nierówność z silnią
Zordon pisze:Można pójść nawet nieco dalej i udowodnić \(\displaystyle{ {2^{2011} \choose 2^{2010}} > 2^{2^{2011}-1006}}\)
Ukryta treść: