[Algebra] układ równań

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 873
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Algebra] układ równań

Post autor: darek20 »

Niech \(\displaystyle{ -\infty <x_5 \le x_4\le x_3 \le x_2\le x_1<\infty}\) tak że

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{rcl}x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}+x_{5}&=&0\\ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}+x_{3}^{2}+x_{4}^{2}+x_{5}^{2}&=&1\\ |x_{3}|&=&\sqrt{\frac{2}{15}}\end{array}\right.}\)
Oblicz \(\displaystyle{ x_1-x_5}\).
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

[Algebra] układ równań

Post autor: timon92 »

jeśli się nigdzie nie pomyliłem, to wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{\frac 56}}\)
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 873
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Algebra] układ równań

Post autor: darek20 »

dokładnie
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1234
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

[Algebra] układ równań

Post autor: patry93 »

Jakiś hint? ; )
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

[Algebra] układ równań

Post autor: timon92 »

Kod: Zaznacz cały

Solve[{a + b + c + d + e == 0, a^2 + b^2 + c^2 + d^2 + e^2 == 1, c^2 == 2/15, a >= b, b >= c, c >= d, d >= e}, {a, b, c, d, e}]
ODPOWIEDZ