[Planimetria] pokrywanie sie środków okręgów

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

[Planimetria] pokrywanie sie środków okręgów

Post autor: binaj »

Na bokach \(\displaystyle{ AB, BC, CA}\) trójkątach równobocznego \(\displaystyle{ ABC}\) obrano takie punkty \(\displaystyle{ C_1, A_1, B_1}\), że: \(\displaystyle{ AC_1=BA_1=CB_1}\). Proste \(\displaystyle{ AA_1, BB_1, CC_1}\) wyznaczają trójkąt. Wykazać, że środek okręgu opisanego na tym trójkącie, jest środkiem okręgu opisanego na \(\displaystyle{ ABC}\)

jestem ciekaw Waszych rozwiązań
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

[Planimetria] pokrywanie sie środków okręgów

Post autor: timon92 »

Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Planimetria] pokrywanie sie środków okręgów

Post autor: Swistak »

Wszystko jest symetryczne do wszystkiego względem wszystkiego - koniec .
No w zasadzie jakbym próbował to dowodzić formalnie, to zrobiłbym to dokładnie tak samo, jak to zrobił timon92, ale przecież teza jest nieskończenie oczywista na pierwszy rzut oka .
Awatar użytkownika
Burii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 5 maja 2011, o 23:06
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

[Planimetria] pokrywanie sie środków okręgów

Post autor: Burii »

Niech \(\displaystyle{ O}\) będzie środkiem okręgu opisanego na\(\displaystyle{ A _{1}B _{1}C _{1}}\). Łatwo zauważyć, że czworokąty \(\displaystyle{ OAC _{1}B _{1} ,OBC _{1}A _{1}}\), i \(\displaystyle{ OCA _{1}B _{1}}\)są przystające stąd \(\displaystyle{ OA=OB=OC}\).
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

[Planimetria] pokrywanie sie środków okręgów

Post autor: timon92 »

no fajne, tylko trójkątem wyznaczonym przez proste \(\displaystyle{ AA_1, BB_1, CC_1}\) nie jest \(\displaystyle{ A_1B_1C_1}\)
Awatar użytkownika
Burii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 5 maja 2011, o 23:06
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

[Planimetria] pokrywanie sie środków okręgów

Post autor: Burii »

Spoko żle przeczytałem:D-- 10 maja 2011, o 23:24 --A wiec niech AA1 i CC1 przecinają się w A2, BB1 i AA1 w B2, CC1 i BB1 w C2, wówczas trójkąty AC1A2
BB2A1, CB1C2 są przystające i A2B2C2 jest równoboczny. Niech O to środek okręgu opisanego na A2B2C2 wówczas trójkąty AOA2,BOB2,COC2 są przystające stąd OA=OB=OC.
ODPOWIEDZ