[Teoria liczb] gruba teoria liczb
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
[Teoria liczb] gruba teoria liczb
Swistak podesłał mi zadanie, którego sam nie umie zrobić, a zrobił je kaszubek.
Niech \(\displaystyle{ a,b,c>1}\) będą liczbami parami względnie pierwszymi. Ponadto \(\displaystyle{ a|2^b+1, b|2^c+1, c|2^a+1}\). Wykaż, że taka trójka nie istnieje.
kaszubek przed chwilą mi powiedział, że prawdziwe jest uogólnienie:
Niech \(\displaystyle{ n>1}\) oraz \(\displaystyle{ a_1, a_2,...,a_n > 1}\) będą liczbami parami względnie pierwszymi. Ponadto dla każdego \(\displaystyle{ i}\) zachodzi \(\displaystyle{ a_i|2^{a_{i+1}}+1}\) \(\displaystyle{ (a_{n+1}=a_1}\)). Wykaż, że takie liczby \(\displaystyle{ a_1, a_2,...,a_n}\) nie istnieją.
Niech \(\displaystyle{ a,b,c>1}\) będą liczbami parami względnie pierwszymi. Ponadto \(\displaystyle{ a|2^b+1, b|2^c+1, c|2^a+1}\). Wykaż, że taka trójka nie istnieje.
kaszubek przed chwilą mi powiedział, że prawdziwe jest uogólnienie:
Niech \(\displaystyle{ n>1}\) oraz \(\displaystyle{ a_1, a_2,...,a_n > 1}\) będą liczbami parami względnie pierwszymi. Ponadto dla każdego \(\displaystyle{ i}\) zachodzi \(\displaystyle{ a_i|2^{a_{i+1}}+1}\) \(\displaystyle{ (a_{n+1}=a_1}\)). Wykaż, że takie liczby \(\displaystyle{ a_1, a_2,...,a_n}\) nie istnieją.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, o 20:23 przez maXX, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
[Teoria liczb] gruba teoria liczb
najpierw lemat \(\displaystyle{ x|2^x+1 \Rightarrow x=1}\)
jeśli \(\displaystyle{ a_i|2^{a_{i+1}}+1}\)
to wtedy \(\displaystyle{ lcm(a_1,...a_n)|2^{lcm(a_1,...a_n)}+1}\) sprzeczność
jeśli \(\displaystyle{ a_i|2^{a_{i+1}}+1}\)
to wtedy \(\displaystyle{ lcm(a_1,...a_n)|2^{lcm(a_1,...a_n)}+1}\) sprzeczność
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Teoria liczb] gruba teoria liczb
Dla plusów sprawa jest bardzo ciekawa. Nietrudno zauważyć, że wszystkie potęgi trójki pasują. Ręczne sprawdzanie do pewnego momentu to potwierdza. Ale okazuje się, że to nieprawda, bo \(\displaystyle{ 171|2^{171}+1}\) :p.
Mógłby ktoś napisać jakiegoś większego hinta? Bo to zadanie prześladuje mnie od dawna, nawalałem rzędami z każdej możliwej strony i nie pykło : /.
Mógłby ktoś napisać jakiegoś większego hinta? Bo to zadanie prześladuje mnie od dawna, nawalałem rzędami z każdej możliwej strony i nie pykło : /.
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
[Teoria liczb] gruba teoria liczb
Założyłem \(\displaystyle{ p_{11}<p_{12}}\), bo nie może być \(\displaystyle{ p_{11}>p_{12}>p_{13}>...>p_{1n}>p_{11}}\). Albo mi się tylko wydaje.