Udowodnij, że dla każdego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) spełniona jest nierówność:
(\(\displaystyle{ sin ^{3} \alpha + cos^{3} \alpha) ^{4} \le sin ^{6} \alpha + cos ^{6} \alpha}\)
[Nierówności][Trygonometria] Nierówność trygonometryczna.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
[Nierówności][Trygonometria] Nierówność trygonometryczna.
Bardzo lubię tego typu zadania . Żeby nie pisać zbyt wiele:
\(\displaystyle{ s^n = \sin^n \alpha \\ c^n = \cos^n \alpha \\ t^n = \left(\sin \alpha \cos\alpha\right)^n \\ s^2 + c^2 = 1 \\ s^6 + c^6 = (s^2+c^2)^3 - 3 s^4 c^2 - 3 s^2 c^4 = 1 - 3 t^2 (s^2+c^2)= 1 - 3 t^2}\)
\(\displaystyle{ s^n = \sin^n \alpha \\ c^n = \cos^n \alpha \\ t^n = \left(\sin \alpha \cos\alpha\right)^n \\ s^2 + c^2 = 1 \\ s^6 + c^6 = (s^2+c^2)^3 - 3 s^4 c^2 - 3 s^2 c^4 = 1 - 3 t^2 (s^2+c^2)= 1 - 3 t^2}\)
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
[Nierówności][Trygonometria] Nierówność trygonometryczna.
Sprawdzałem kilka razy. Błędu nie widzę, chociaż ciężko się nie pogubić przy tylu wyrażeniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
[Nierówności][Trygonometria] Nierówność trygonometryczna.
niech \(\displaystyle{ x=sin\alpha, y=cos\alpha}\)
mamy, że \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\), chcemy pokazać, że:
\(\displaystyle{ (x^3+y^3)^4 \le (x^6+y^6)}\), ale:
\(\displaystyle{ (x^6+y^6)=(x^6+y^6)(x^2+y^2)(x^2+y^2)^2 \ge (x^4+y^4)^2(x^2+y^2)^2 \ge(x^3+y^3)^4}\)
po drodze korzystamy z CSa
mamy, że \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\), chcemy pokazać, że:
\(\displaystyle{ (x^3+y^3)^4 \le (x^6+y^6)}\), ale:
\(\displaystyle{ (x^6+y^6)=(x^6+y^6)(x^2+y^2)(x^2+y^2)^2 \ge (x^4+y^4)^2(x^2+y^2)^2 \ge(x^3+y^3)^4}\)
po drodze korzystamy z CSa