[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Racja, mój błąd.
Oznaczmy \(\displaystyle{ NWD(a,b,c)=d}\), \(\displaystyle{ a_{1}= \frac{a}{d}}\) itd.
\(\displaystyle{ da_{1} b_{1} \cdot c_{1}=a_{1}+b_{1}+c_{1}}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{1}{b_{1}c_{1}}+ \frac{1}{a_{1}c_{1}}+ \frac{1}{a_{1}b_{1}}}\)
Oczywiście, nierówność ta ma rozwiązanie dla naturalnych wtedy, gdy przynajmniej jeden czynnik jest równy 1. Podstawiając \(\displaystyle{ a_{1}=1}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ d= \frac{1+b_{1}+c_{1}}{b_{1}c_{1}}}\)
Rozwiązaniami są \(\displaystyle{ \left\{ b, c, d\right\}=\left\{ 3,2,1\right\}}\) oraz \(\displaystyle{ \left\{ b,c,d\right\}=\left\{ 2,3,1\right\}}\) Skąd otrzymujemy, że wyjściowe równanie spełnia każda trójka liczb postaci:
\(\displaystyle{ \left\{ n, 2n, 3n\right\}}\) oraz permutacje.
Dzięki KPR za poprawę
Nowe: udowodnij, że w ciągu Fibonacciego(\(\displaystyle{ a_{n+2}=a_{n}+a_{n+1}, a_{1}=a_{2}=1}\)) dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ a_{5n}}\) jest podzielna przez 5.
Oznaczmy \(\displaystyle{ NWD(a,b,c)=d}\), \(\displaystyle{ a_{1}= \frac{a}{d}}\) itd.
\(\displaystyle{ da_{1} b_{1} \cdot c_{1}=a_{1}+b_{1}+c_{1}}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{1}{b_{1}c_{1}}+ \frac{1}{a_{1}c_{1}}+ \frac{1}{a_{1}b_{1}}}\)
Oczywiście, nierówność ta ma rozwiązanie dla naturalnych wtedy, gdy przynajmniej jeden czynnik jest równy 1. Podstawiając \(\displaystyle{ a_{1}=1}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ d= \frac{1+b_{1}+c_{1}}{b_{1}c_{1}}}\)
Rozwiązaniami są \(\displaystyle{ \left\{ b, c, d\right\}=\left\{ 3,2,1\right\}}\) oraz \(\displaystyle{ \left\{ b,c,d\right\}=\left\{ 2,3,1\right\}}\) Skąd otrzymujemy, że wyjściowe równanie spełnia każda trójka liczb postaci:
\(\displaystyle{ \left\{ n, 2n, 3n\right\}}\) oraz permutacje.
Dzięki KPR za poprawę
Nowe: udowodnij, że w ciągu Fibonacciego(\(\displaystyle{ a_{n+2}=a_{n}+a_{n+1}, a_{1}=a_{2}=1}\)) dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ a_{5n}}\) jest podzielna przez 5.
- cyberciq
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 43 razy
[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Fizus pisze:[...]
Nowe: udowodnij, że w ciągu Fibonacciego(\(\displaystyle{ a_{n+2}=a_{n}+a_{n+1}, a_{1}=a_{2}=1}\)) dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ a_{5n}}\) jest podzielna przez 5.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Ukryta treść:
Dana jest liczba pierwsza \(\displaystyle{ p > 3}\).
Zapiszmy liczbę \(\displaystyle{ \frac{1}{1^2} + \frac{1}{2^2} + ... + \frac{1}{(p-1)^2}}\) w postaci ułamka nieskracalnego \(\displaystyle{ \frac{m}{n}}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ p|m}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 31 razy
[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Ukryta treść:
kaszubki, to nie jest temat dla ciebie
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Zatem to jest ordynarny blef ;p.Fizus pisze: \(\displaystyle{ f(x) \ge f(3x)}\). Oznacza to, że funkcja ta jest niemalejąca dla argumentów ujemnych i nierosnąca dla nieujemnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Chyba mam mniej blefowe rozwiązanie
Czy można w ogóle używać takiej metody? Jeśli tak, to czy to rozwiązanie jest poprawne?
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, o 23:00 przez Fizus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Pierwszy!
Dany jest czworościan o wierzchołkach \(\displaystyle{ A,B,C,D}\).
Wykaż, że istnieje trójkąt, którego boki mają długość \(\displaystyle{ AB \cdot CD, AC \cdot BD, AD \cdot BC}\).
Dany jest czworościan o wierzchołkach \(\displaystyle{ A,B,C,D}\).
Wykaż, że istnieje trójkąt, którego boki mają długość \(\displaystyle{ AB \cdot CD, AC \cdot BD, AD \cdot BC}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Sylwek zauważył, że w zadaniu z NWW jest błąd, więc jest ono wciąż otwarte(przyjąłem \(\displaystyle{ NWW(a,b,c)= \frac{abc}{NWD(a,b,c)}}\), co jak mi uświadomił jest nieprawdą dla 3 elementów).