[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: Vax »

Dobra, niech będzie, jednak temat chyba polega na tym, żeby samemu wymyślać rozwiązania, a nie szukać ich w internecie Co do tej nierówności, to można ją było zrobić szybciej:
Ukryta treść:    
Wobec tego @Adam656 czekamy na kolejne zadanie

Pozdrawiam.
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: binaj »

\(\displaystyle{ f(a^2+b^2+c^2) \ge f(\frac{1}{3})}\)

źle jest, bo funkcja nie jest rosnąca dla dodatnich, jest rosnąca w każdym z dwóch przedziałów \(\displaystyle{ (0;1), (1, \infty)}\)
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: Marcinek665 »

Jeśli już się upieramy na Jensena, to najlepiej dla równych wag.

I jest:

\(\displaystyle{ \frac{a}{1-a}+ \frac{b}{1-b}+ \frac{c}{1-c} = f(a) + f(b) + f(c) \ge 3f\left( \frac{a+b+c}{3} \right) = 3f\left(\frac{1}{3} \right) = \frac{3}{2}}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: Vax »

@binaj, być może się mylę, jednak wydaję mi się, że skoro mamy z założeń zadania:

\(\displaystyle{ a,b,c > 0}\)

oraz z jednorodności:

\(\displaystyle{ a+b+c=1}\)

to:

\(\displaystyle{ a,b,c \in (0 ; 1)}\)

A jeżeli \(\displaystyle{ a,b,c \in (0 ; 1) \wedge a+b+c=1}\) to równość \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2=1}\) nigdy nie będzie spełniona.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: Swistak »

Chciałbym zauważyć, że kluczowym słowem tamtej wypowiedzi jest słowo "szybciej". I chciałbym zauważyć, że bardzo ważnym elementem tego rozwiązania jest skrupulatne wyliczenie drugiej pochodnej tamtej funkcji, czego zazwyczaj ludzie na forum nie robią, ale na OM, a tym bardziej OMG raczej musiałbyś to zrobić. Słowo "szybciej" traci rację bytu (jakby w ogóle wcześniej ją miało ;D. No ale w każdym razie racja bytu zbiega do zera.) Diabeł tkwi w szczegółach .
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: Vax »

W takim razie zamiast ,,szybciej" można napisać ,,inaczej"
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: klaustrofob »

Swistaku czy na OM-ie nie wystarczyłoby napisać, że funkcja jest wypukła?
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: kaszubki »

Swistak chyba nikomu nie odpowie xD
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: smigol »

Świstak [*]
klaustrofob, parę razy była o tym dyskusja. Nie wystarczyłoby ;d
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: klaustrofob »

czy zależy to od funkcji? przecież w przypadku \(\displaystyle{ x^2}\) sprawa jest jasna (?).
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: Vax »

Aby nie zatrzymywać tematu, @Adam656 nie dał żadnego zadania, więc podam kolejne:

Znajdź wszystkie liczby całkowite spełniające równanie:

\(\displaystyle{ x^2(y-1)+y^2(x-1)=1}\)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: Swistak »

Swistak zmartwychwstał .
Może trochę zboczę z tematu, ale co do tego zadania mam zabawna anegdotkę ;p. Sytuacja miała miejsce jakieś 1,5 roku temu. Wziąłem się za to zadanie i je robiłem, i robiłem i nie mogłem zrobić. Dałem to zadanie Jerzowi, aby je zrobił. On je robił, robił i po kilku godzinach pracy następnego dnia udało mu się je zrobić. Potem dałem zadanie Kamilowi, a on też je robił i robił i po kilku godzinach kminy także je zrobił. Potem ja znowu przysiadłem do tego zadania i je robiłem, i robiłem i w końcu po kilku godzinach udało mi się je w końcu zrobić. Potem dałem zadanie kaszubkowi i za 15 minut dostałem SMS-a "Zrobiłem" xD. (Jego rozwiązanie było oczywiście dobre.)
Tak, wiem, że urzekła was moja historia ;p.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: Marcinek665 »

Ja to zadanie robiłem gdzieś z miesiąc temu. Pocisnąłem mniej więcej w 20min
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: smigol »

Zaś ja robiłem to zadanie 38 dni temu, robiłem jakieś 24 minuty.


Zostawmy już ten temat dla gimnazjalistów.


P.S. Świstak, po tej historii inaczej patrzę na życie.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG

Post autor: kaszubki »

Świstak znowu dostał bana!!!!!
Pogrążając się w smutku, pozwolę sobie rozwiązać zadanie:
Ukryta treść:    
Nowy:
Pokaż, że \(\displaystyle{ \left\lfloor \sqrt{n} + \sqrt{n+1} + \sqrt{n+2} \right\rfloor = \left\lfloor \sqrt{9n+8} \right\rfloor}\).
ODPOWIEDZ