[Nierówności] Maxymalny iloczyn z sumy potęg równej jakiejś liczbie

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Jankiellol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 01:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zambrów

[Nierówności] Maxymalny iloczyn z sumy potęg równej jakiejś liczbie

Post autor: Jankiellol »

Cześć
Ostatnio zaczełem interesować się om i nawet znalazłem zbiór z masą zadań, z których większość już zrobiłem aczkolwiek jest pare zadań, którym nie mam szans podołać
1.Liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a,b,c,d,e}\) takie że:
\(\displaystyle{ a^{2010}+b^{2010}+c^{2010}+d^{2010}+e^{2010}=2010}\).
Jaka jest największa możliwa wartość wyrażenia \(\displaystyle{ a^{400}b^{401}c^{402}d^{403}e^{404}}\)?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, o 08:51 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zły dział. Poprawa wiadomości. Używaj tylko jednych klamr [latex] ... [/latex] na całe wyrażenie matematyczne.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

[Nierówności] Maxymalny iloczyn z sumy potęg równej jakiejś liczbie

Post autor: smigol »

... 6&t=368393
i na przykład,
... 4#p2023504 = 207767.htm
A tych samych zadań wrzucanych na mathlinks przez aktyw19 na mathlinks i na naszym forum (przez robin5hood aka marek12 aka jeszcze ktoś tam) mogę podać wiele.
Jednym (ściślej: w kilku) słowem (słowach):
Robin, wróciłeś <3 <3 <3
ODPOWIEDZ