Niech \(\displaystyle{ f(a, b, c)}\) będzie zdefiniowana tak \(\displaystyle{ f(a, b, c)=f(a, f(a, b-1, c), c-1)}\) oraz \(\displaystyle{ f(a, b, -1)=a+b}\) i \(\displaystyle{ c\geq0\Rightarrow f(a, 1, c)=a}\).
Zdefinujmy \(\displaystyle{ g_k}\) jako \(\displaystyle{ g_1=f(3, 3, 4)}\) oraz \(\displaystyle{ g_{k+1}=f(3, 3, g_k)}\).Oblicz \(\displaystyle{ g_{64}.}\)
[Ciągi] ciąg rekurencykny
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy