[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Citizen
- Użytkownik

- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
Proszę o rozwiązania lub wskazówki
1) Na półokręgu o końcach A, B obrano w kolejności od A do B punkty X, Y różne od końców, a na
średnicy AB obrano punkt P również różny od końców. Uzasadnij, że \(\displaystyle{ \sphericalangle AXP + \sphericalangle PYB > 90}\) stopni .
2) W wypukłym czworokącie znaleźć punkt, którego suma odległości od wierzchołków jest
najmniejsza.
3) Jak przez dany punkt wewnątrz danego kąta skonstruować prostą odcinającą od tego kąta trójkąt o najmniejszym polu.
4) Czy istnieją różne liczby naturalne \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, ..., x_{100},}\) takie że NWD ich wszystkich wynosi 1, ale NWD żadnych dwóch z nich nie jest jedynką?
5) Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie losowo wybrane przekątne ścian graniastosłupa
prawidłowego stukątnego będą równoległe?
6) Czy istnieje funkcja o dziedzinie \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0> \cup (2,3>}\) i zbiorze wartości \(\displaystyle{ <1,2010)-{2009}?}\)
7) Kula bilardowa stoi w rogu prostokątnego stołu o wymiarach 1 m × 2 m i porusza się bez tarcia. Na
ile sposobów można ją uderzyć, żeby wróciła do punktu startu po dokładnie 10 odbiciach od band?
8) Na płaszczyźnie dane są cztery punkty, które są środkami boków czworokąta. Który z takich
czworokątów ma największe pole?
9) Dwa przystające prostopadłościany sklejamy w jeden na wszystkie możliwe sposoby. Oznaczmy
największe z pól powierzchni otrzymanych prostopadłościanów przez P0, a najmniejsze przez
P1. Jakie wartości może przyjmować stosunek P0 : P1?
1) Na półokręgu o końcach A, B obrano w kolejności od A do B punkty X, Y różne od końców, a na
średnicy AB obrano punkt P również różny od końców. Uzasadnij, że \(\displaystyle{ \sphericalangle AXP + \sphericalangle PYB > 90}\) stopni .
2) W wypukłym czworokącie znaleźć punkt, którego suma odległości od wierzchołków jest
najmniejsza.
3) Jak przez dany punkt wewnątrz danego kąta skonstruować prostą odcinającą od tego kąta trójkąt o najmniejszym polu.
4) Czy istnieją różne liczby naturalne \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, ..., x_{100},}\) takie że NWD ich wszystkich wynosi 1, ale NWD żadnych dwóch z nich nie jest jedynką?
5) Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie losowo wybrane przekątne ścian graniastosłupa
prawidłowego stukątnego będą równoległe?
6) Czy istnieje funkcja o dziedzinie \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0> \cup (2,3>}\) i zbiorze wartości \(\displaystyle{ <1,2010)-{2009}?}\)
7) Kula bilardowa stoi w rogu prostokątnego stołu o wymiarach 1 m × 2 m i porusza się bez tarcia. Na
ile sposobów można ją uderzyć, żeby wróciła do punktu startu po dokładnie 10 odbiciach od band?
8) Na płaszczyźnie dane są cztery punkty, które są środkami boków czworokąta. Który z takich
czworokątów ma największe pole?
9) Dwa przystające prostopadłościany sklejamy w jeden na wszystkie możliwe sposoby. Oznaczmy
największe z pól powierzchni otrzymanych prostopadłościanów przez P0, a najmniejsze przez
P1. Jakie wartości może przyjmować stosunek P0 : P1?
-
szw1710
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
Zapewne chodzi tu o funkcję okresloną dokładnie w zbiorze \(\displaystyle{ (- \infty ,0\rangle \cup (2,3\rangle}\) i nie poza nim, czyli w takiej dziedzinie naturalnej. Funkcja ta powinna też przekształcać tę dziedzinę na zbiór \(\displaystyle{ \langle 1,2010)\setminus\{2009\}}\). Inaczej odpowiedź jest trywialna: np. \(\displaystyle{ f(x)=1}\) spełnia warunki zadania.6) Czy istnieje funkcja o dziedzinie \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0> \cup (2,3>}\) i zbiorze wartości \(\displaystyle{ <1,2010)-{2009}}\)?
-
tometomek91
- Użytkownik

- Posty: 2951
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 500 razy
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
1.
Mam nadzieję że się nie pomyliłem, trochę trudno połapać się w oznaczeniach.
Ukryta treść:
-
Elvis
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
Zadanie 1:
Zadanie 8:
Zadanie 9:
Ostatnio zmieniony 30 lip 2010, o 14:09 przez Elvis, łącznie zmieniany 2 razy.
-
tometomek91
- Użytkownik

- Posty: 2951
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 500 razy
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
3.
-- 29 lip 2010, o 23:10 --
Elvis, no jest tak
Ukryta treść:
Elvis, no jest tak
- smigol
- Użytkownik

- Posty: 3411
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
tometomek91,
No i w zadaniach konstrukcyjnych przydaje się dowód poprawności konstrukcji
ale punkt P nie jest środkiem średnicy AB - jest dowolnym punktem na AB.Kąt YPX jest kątem środkowym,
No i w zadaniach konstrukcyjnych przydaje się dowód poprawności konstrukcji
-
tometomek91
- Użytkownik

- Posty: 2951
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 500 razy
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
smigol, tak, tu jest błąd.
3.
-- 30 lip 2010, o 12:03 --
Poprawka do pierwszego.
3.
Ukryta treść:
Poprawka do pierwszego.
Ukryta treść:
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
Mam pytanie do zadanie 7: Czy kula jest traktowana w tym układzie jako punkt wówczas na poczatku znajduje się stricte w wierzchołku prostokąta 1m x 2m Czy raczej przy widoku z góry traktować to jako okrąg o niewielkim promieniu? Jeśli to drugie to jaki promień przyjąć?
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Posty: 523
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
-
Elvis
-
Citizen
- Użytkownik

- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
[MIX][Planimetria] zadania z konkursów - głównie geo
Racja Elvis pomyliłem się, w takim razie zostaje jeszcze 5
-- 2 sie 2010, o 17:43 --
Znalazłem na necie rozwiązanie do 5, jeśli kogoś interesuje to zamieszczam:
Rozróżnijmy trzy przypadki wyboru jednej przekątnej:
1) wylosowano jedną z 200 przekątnych ścian bocznych,
2) wylosowano którąś z 2·50·49 przekątnych podstaw równoległą do jednej z najdłuższych przekątnych podstaw,
3) wylosowano którąś z 2·50·48 przekątnych podstaw nierównoległych do żadnej najdłuższej przekątnej podstawy
W przypadku
1) równoległa przekątna jest zawsze tylko jedna,
w 2) - jest ich 2·49–1,
w 3) - 2·48–1,
szukane prawdopodobieństwo to więc
\(\displaystyle{ \frac{(200*1+2*50*49*(2*49–1)+2*50*48*(2*48–1)) }{((200+2*100*97)(200+2*100*97–1))} = \frac{9315}{196*19599} \approx 0,24\%.}\)
-- 2 sie 2010, o 17:43 --
Znalazłem na necie rozwiązanie do 5, jeśli kogoś interesuje to zamieszczam:
Rozróżnijmy trzy przypadki wyboru jednej przekątnej:
1) wylosowano jedną z 200 przekątnych ścian bocznych,
2) wylosowano którąś z 2·50·49 przekątnych podstaw równoległą do jednej z najdłuższych przekątnych podstaw,
3) wylosowano którąś z 2·50·48 przekątnych podstaw nierównoległych do żadnej najdłuższej przekątnej podstawy
W przypadku
1) równoległa przekątna jest zawsze tylko jedna,
w 2) - jest ich 2·49–1,
w 3) - 2·48–1,
szukane prawdopodobieństwo to więc
\(\displaystyle{ \frac{(200*1+2*50*49*(2*49–1)+2*50*48*(2*48–1)) }{((200+2*100*97)(200+2*100*97–1))} = \frac{9315}{196*19599} \approx 0,24\%.}\)
