NIech
\(\displaystyle{ x_1=y_1=\sqrt{3}; x_{n+1}=x_n+\sqrt{1+x_{n}^2}}\) i \(\displaystyle{ y_{n+1}=\frac{y_n}{1+\sqrt{1+y_{n}^2}}}\) dla \(\displaystyle{ n\geq 1}\)
Pokaż ze \(\displaystyle{ 2<x_ny_n<3}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\).
[Ciągi] ciągi rekurencyjne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
robin5hood
- Użytkownik

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[Ciągi] ciągi rekurencyjne
Podstaw
\(\displaystyle{ x_{n} = \ctg(a_{n}) \\
y_{n} = \tg(b_{n}),}\)
żeby wyznaczyć wzory ogólne tych ciągów; potem powinno być już w miarę łatwo.
\(\displaystyle{ x_{n} = \ctg(a_{n}) \\
y_{n} = \tg(b_{n}),}\)
żeby wyznaczyć wzory ogólne tych ciągów; potem powinno być już w miarę łatwo.
-
robin5hood
- Użytkownik

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
[Ciągi] ciągi rekurencyjne
a mozsz pokazać jak wyznaczyc wyraz ogólny np dla \(\displaystyle{ x_n}\)?
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[Ciągi] ciągi rekurencyjne
Ok:
\(\displaystyle{ \ctg(a_{n+1}) = \ctg(a_{n}) + \sqrt{1 + \ctg^{2}(a_{n})} = \ctg(a_{n}) + \frac{1}{\sin(a_{n})} = \frac{1 + \cos(a_{n})}{\sin(a_{n})} = \frac{2\cos^{2}(\frac{a_{n}}{2})}{2 \sin(\frac{a_{n}}{2})\cdot \cos(\frac{a_{n}}{2})} = \ctg(\frac{a_{n}}{2})}\)
Jesteśmy w pierwszej ćwiartce, stąd:
\(\displaystyle{ x_{n} = \ctg(\frac{a_{0}}{2^{n}}) = \ctg(\frac{\pi}{3\cdot 2^{n}})}\).
\(\displaystyle{ \ctg(a_{n+1}) = \ctg(a_{n}) + \sqrt{1 + \ctg^{2}(a_{n})} = \ctg(a_{n}) + \frac{1}{\sin(a_{n})} = \frac{1 + \cos(a_{n})}{\sin(a_{n})} = \frac{2\cos^{2}(\frac{a_{n}}{2})}{2 \sin(\frac{a_{n}}{2})\cdot \cos(\frac{a_{n}}{2})} = \ctg(\frac{a_{n}}{2})}\)
Jesteśmy w pierwszej ćwiartce, stąd:
\(\displaystyle{ x_{n} = \ctg(\frac{a_{0}}{2^{n}}) = \ctg(\frac{\pi}{3\cdot 2^{n}})}\).