[MIX] Mix, kolejne z meczów
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Citizen
- Użytkownik

- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
1) Rozwiąż nierównośc w parach liczb rzeczywistych dodatnich (x,y): \(\displaystyle{ 8x^{3}+y^{3}+27>18xy}\)
2) W czasie egzaminu n studentów oddało wykładowcy swoje indeksy. Po zakończeniu egzaminu i wpisaniu ocen wykładowca oddał każdemu studentowi jeden, losowo wybrany indeks. Niech \(\displaystyle{ P(n,k)}\) będzie prawdopodobieństwem, że dokładnie k indeksów trafiło do właścicieli. Czy wtedy \(\displaystyle{ P(2009,2008)<10^{-6}}\)?
3) Jaki liczby stanowią najlepsze ograniczenie z gory i z dołu elementów zbioru
\(\displaystyle{ A={ \frac{3}{n}- \frac{2}{m}; m,n \in N-{0} }}\) . Czy te ograniczenia należą do tego zbioru?
4) Znajdź wszystkie funkcje f o dziedzinie R spełniające dla każdego x warunek: \(\displaystyle{ x^{2}*(f(x))^{2}+1=2x*f(x)}\). Wystarczy podstawić x=0 i otrzymać sprzeczność i koniec?
5) Suma wyrazów rosnącego ciągu arytmetycznego 2009-wyrazowego o wyrazach dodatnich jest liczbą wymierną. Czy stąd wynika, że co najmniej jeden wyraz tego ciagu jest wymierny?
6) Suma wszystkich trzech dzielników pewnej liczby naturalnej wynosi 133. Co to za liczba?
7) Jakie liczby stanowią najlepsze ograniczenie z góry i z dołu elementów zbioru
\(\displaystyle{ A=\left\{ \frac{1}{2m^{2}-n^{2}}:n,m \in \NN-\{0\}\right\}}\). Czy te ograniczenia należą do tego zbioru?
8) Czy w trójkącie o bokach 2,3,4 każdy z trzech kątów ma miarę mniejszą od 120?
9) Jaka jest najmniejsza liczba naturalna k, dla której poniższe wynikanie jest prawdziwe dla dowolnych liczb naturalnych m,n,r: \(\displaystyle{ 4^{k}|mnr \Rightarrow 4^{5}|m \vee 4^{3}|n \vee 4^{12}|r}\)?
10) Jakie wartości przyjmują wyrazy ciągu \(\displaystyle{ a_{n}= NWD(16n-1,n+1)}\)?
11) Których ciągów siedmiowyrazowych jest więcej: o wyrazach naturalnych nieprzekraczających 2005 czy różnowartościowych o wyrazach naturalnych nieprzekraczających 2008?
12) Dla jakich liczb naturalnych n zachodzi nierówność \(\displaystyle{ \sqrt[3]{n^{3}+n^{2}}-n< \frac{112233}{336698}}\)?
;D
2) W czasie egzaminu n studentów oddało wykładowcy swoje indeksy. Po zakończeniu egzaminu i wpisaniu ocen wykładowca oddał każdemu studentowi jeden, losowo wybrany indeks. Niech \(\displaystyle{ P(n,k)}\) będzie prawdopodobieństwem, że dokładnie k indeksów trafiło do właścicieli. Czy wtedy \(\displaystyle{ P(2009,2008)<10^{-6}}\)?
3) Jaki liczby stanowią najlepsze ograniczenie z gory i z dołu elementów zbioru
\(\displaystyle{ A={ \frac{3}{n}- \frac{2}{m}; m,n \in N-{0} }}\) . Czy te ograniczenia należą do tego zbioru?
4) Znajdź wszystkie funkcje f o dziedzinie R spełniające dla każdego x warunek: \(\displaystyle{ x^{2}*(f(x))^{2}+1=2x*f(x)}\). Wystarczy podstawić x=0 i otrzymać sprzeczność i koniec?
5) Suma wyrazów rosnącego ciągu arytmetycznego 2009-wyrazowego o wyrazach dodatnich jest liczbą wymierną. Czy stąd wynika, że co najmniej jeden wyraz tego ciagu jest wymierny?
6) Suma wszystkich trzech dzielników pewnej liczby naturalnej wynosi 133. Co to za liczba?
7) Jakie liczby stanowią najlepsze ograniczenie z góry i z dołu elementów zbioru
\(\displaystyle{ A=\left\{ \frac{1}{2m^{2}-n^{2}}:n,m \in \NN-\{0\}\right\}}\). Czy te ograniczenia należą do tego zbioru?
8) Czy w trójkącie o bokach 2,3,4 każdy z trzech kątów ma miarę mniejszą od 120?
9) Jaka jest najmniejsza liczba naturalna k, dla której poniższe wynikanie jest prawdziwe dla dowolnych liczb naturalnych m,n,r: \(\displaystyle{ 4^{k}|mnr \Rightarrow 4^{5}|m \vee 4^{3}|n \vee 4^{12}|r}\)?
10) Jakie wartości przyjmują wyrazy ciągu \(\displaystyle{ a_{n}= NWD(16n-1,n+1)}\)?
11) Których ciągów siedmiowyrazowych jest więcej: o wyrazach naturalnych nieprzekraczających 2005 czy różnowartościowych o wyrazach naturalnych nieprzekraczających 2008?
12) Dla jakich liczb naturalnych n zachodzi nierówność \(\displaystyle{ \sqrt[3]{n^{3}+n^{2}}-n< \frac{112233}{336698}}\)?
;D
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, o 20:21 przez Citizen, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
ad 6 Jesli liczba n ma tzy dzielniki tzn ze \(\displaystyle{ n=p^2}\) , tj \(\displaystyle{ 1+p+p^2=133}\)
p=11
n=121
-- 28 czerwca 2009, 21:02 --
ad 10 Jesli d dzieli \(\displaystyle{ n+1}\) i d dzieli \(\displaystyle{ 16n-1}\), to d dzieli \(\displaystyle{ 16(n+1)}\), tj
d=1 lub d=17
i tak np \(\displaystyle{ a_1=1}\) , \(\displaystyle{ a_{16}=17}\)
innych wartosci ciag ten nie osiaga
-- 28 czerwca 2009, 21:04 --
ad 8 wsk Najwiekszy kat jest ten naprzeciw boku 4, oblicz jego cos z tw cosinusów
-- 28 czerwca 2009, 21:05 --
ad 4 tak , chyba ze cos zle odpisales...-- 28 czerwca 2009, 21:11 --ad 3 \(\displaystyle{ \frac{3}{m} -\frac{2}{n} < \frac{3}{m} \leq 3}\)
i
\(\displaystyle{ \frac{3}{m} -\frac{2}{n} \geq \frac{3}{m} -2 > -2}\)
p=11
n=121
-- 28 czerwca 2009, 21:02 --
ad 10 Jesli d dzieli \(\displaystyle{ n+1}\) i d dzieli \(\displaystyle{ 16n-1}\), to d dzieli \(\displaystyle{ 16(n+1)}\), tj
d=1 lub d=17
i tak np \(\displaystyle{ a_1=1}\) , \(\displaystyle{ a_{16}=17}\)
innych wartosci ciag ten nie osiaga
-- 28 czerwca 2009, 21:04 --
ad 8 wsk Najwiekszy kat jest ten naprzeciw boku 4, oblicz jego cos z tw cosinusów
-- 28 czerwca 2009, 21:05 --
ad 4 tak , chyba ze cos zle odpisales...-- 28 czerwca 2009, 21:11 --ad 3 \(\displaystyle{ \frac{3}{m} -\frac{2}{n} < \frac{3}{m} \leq 3}\)
i
\(\displaystyle{ \frac{3}{m} -\frac{2}{n} \geq \frac{3}{m} -2 > -2}\)
-
kubek1
- Użytkownik

- Posty: 249
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Syberia
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
1)Z AM>=GM:
\(\displaystyle{ 8x^{3}+y^{3}+27 \ge 3 \sqrt[3]{8\cdot27\cdot x^{3} y^{3}}=18xy}\)
Stąd nierówność zachodzi dla wszystkich x,y dodatnich, prócz pary \(\displaystyle{ (1.5;3)}\)
9)Wskazówka:wykaż, że k=18
\(\displaystyle{ 8x^{3}+y^{3}+27 \ge 3 \sqrt[3]{8\cdot27\cdot x^{3} y^{3}}=18xy}\)
Stąd nierówność zachodzi dla wszystkich x,y dodatnich, prócz pary \(\displaystyle{ (1.5;3)}\)
9)Wskazówka:wykaż, że k=18
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
Citizen
- Użytkownik

- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
dzięki za podpowiedzi! , Kubek - dlaczego prócz pary 1,5 i 3?
Już jasne, nie zauważyłem, że nia ma rowności ;P dzięki
-- 29 cze 2009, o 13:54 --
Zostały jeszcze 2, 7, 9, 11, 12
Już jasne, nie zauważyłem, że nia ma rowności ;P dzięki
-- 29 cze 2009, o 13:54 --
Zostały jeszcze 2, 7, 9, 11, 12
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, o 20:20 przez Citizen, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
Quote:
3 juz chyba bylo... ad 7 m i n sa to liczby rzeczywiste czy naturalne?!Zostały jeszcze 2, 3, 7, 9, 11, 12
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
Citizen
- Użytkownik

- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
w 7 widać, że od góry ograniczać będzie 1 a od dołu \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) i oba będą należeć do zbioru. Nie wiem tylko jak to jakoś ładnie udowodnić.-- 29 cze 2009, o 20:58 --I jeszcze co do zad.8 zakładam, że ten kąt ma 120 stopni i układam równośc według wzoru, czy jakąś nierówność? Czy wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ 16=4+9-12cos120=13+6=19}\) i z tej sprzeczności stwierdzić, że ten kąt musi być mniejszy?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
Quote
Rozwaz \(\displaystyle{ m=n=1}\) jak i \(\displaystyle{ m=2, n=3}\)w 7 widać, że od góry ograniczać będzie...
- meninio
- Użytkownik

- Posty: 1873
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
ad. 12
Niech \(\displaystyle{ f(n)=\sqrt[3]{n^3+n^2}-n}\), gdzie \(\displaystyle{ D_f=N}\)
Wtedy zachodzi: \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } f(n)=\ldots=\frac{1}{3}<\frac{112233}{336698}}\)
Więc podejrzewam, że wszystkie liczby naturalne spełniają nierówność w temacie zadania, aby się upewnić sprawdzam:
1) \(\displaystyle{ f(n)=\frac{1}{3} \Leftrightarrow n=-\frac{1}{9}}\) - sprzeczność
2) np. \(\displaystyle{ f(0)=0<\frac{1}{3}}\)
W związku z tym, że funkcja w swojej dziedzinie:
1. nigdzie nie osiąga wartości \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\),
2. dla przypadkowego argumentu wartość funkcji jest mniejsza od \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\),
3. funkcja jest ciągła
to nierówność z tematu zadania spełniają wszystkie liczby naturalne.
-- 30 czerwca 2009, 00:11 --
Ad. 11 Zakładam, że 0 należy do naturalnych.
Więc pierwszych ciągów jest: \(\displaystyle{ m=2006^7}\)
Natomiast drugich jest: \(\displaystyle{ n=2009\cdot 2008 \cdot \ldots \cdot 2003}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ n=2009\cdot 2008\cdot 2007\cdot 2006 \cdot 2005 \cdot 2004 \cdot 2003 \\\\n=(2006+3)\cdot(2006+2)\cdot(2006+1)\cdot 2006 \cdot (2006-1)\cdot (2006-2)\cdot(2006-3) \\ \\ n= \left( 2006^2-9\right) \left(2006^2-4 \right) \left(2006^2-1 \right)\2006 < 2006^2\cdot 2006^2\cdot 2006^2 \cdot 2006=m}\)
Więc tych pierwszych ciągów jest więcej.
Niech \(\displaystyle{ f(n)=\sqrt[3]{n^3+n^2}-n}\), gdzie \(\displaystyle{ D_f=N}\)
Wtedy zachodzi: \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } f(n)=\ldots=\frac{1}{3}<\frac{112233}{336698}}\)
Więc podejrzewam, że wszystkie liczby naturalne spełniają nierówność w temacie zadania, aby się upewnić sprawdzam:
1) \(\displaystyle{ f(n)=\frac{1}{3} \Leftrightarrow n=-\frac{1}{9}}\) - sprzeczność
2) np. \(\displaystyle{ f(0)=0<\frac{1}{3}}\)
W związku z tym, że funkcja w swojej dziedzinie:
1. nigdzie nie osiąga wartości \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\),
2. dla przypadkowego argumentu wartość funkcji jest mniejsza od \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\),
3. funkcja jest ciągła
to nierówność z tematu zadania spełniają wszystkie liczby naturalne.
-- 30 czerwca 2009, 00:11 --
Ad. 11 Zakładam, że 0 należy do naturalnych.
Więc pierwszych ciągów jest: \(\displaystyle{ m=2006^7}\)
Natomiast drugich jest: \(\displaystyle{ n=2009\cdot 2008 \cdot \ldots \cdot 2003}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ n=2009\cdot 2008\cdot 2007\cdot 2006 \cdot 2005 \cdot 2004 \cdot 2003 \\\\n=(2006+3)\cdot(2006+2)\cdot(2006+1)\cdot 2006 \cdot (2006-1)\cdot (2006-2)\cdot(2006-3) \\ \\ n= \left( 2006^2-9\right) \left(2006^2-4 \right) \left(2006^2-1 \right)\2006 < 2006^2\cdot 2006^2\cdot 2006^2 \cdot 2006=m}\)
Więc tych pierwszych ciągów jest więcej.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2009, o 10:17 przez meninio, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
ad 2 \(\displaystyle{ P(2009,2008)=0}\) jeden indeks nie mogl trafic tam gdzie nie trzeba skoro pozostałe trafily do swych wlascicieli...
- taka_jedna
- Użytkownik

- Posty: 135
- Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Aj em from Poland
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 23 razy
[MIX] Mix, kolejne z meczów
\(\displaystyle{ 9.}\)
Ja się na czwórkach nie umiem bawić, więc dla mnie teza wygląda tak: \(\displaystyle{ 2^{a}|mnr \Rightarrow 2^{10}|m \vee 2^{6}|n \vee 2^{24}|r}\). Dla \(\displaystyle{ a=37}\) teza nie jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ m=2^{9}s}\), \(\displaystyle{ n=2^{5}t}\), \(\displaystyle{ r=2^{23}u}\), gdzie s,t,u są nieparzyste. Dla \(\displaystyle{ a \ge 38}\), jeśli założymy, że istnieją takie m,n, r, które nie spełniają tezy, szybko otrzymujemy sprzeczność (że niby mnr dzieli się conajwyżej przez \(\displaystyle{ 2^{37}}\)...).
Wobec tego najmniejszym k, dla którego teza jest prawdziwa dla każdego m,n, r jest \(\displaystyle{ k= \frac{38}{2}=19}\)
Ja się na czwórkach nie umiem bawić, więc dla mnie teza wygląda tak: \(\displaystyle{ 2^{a}|mnr \Rightarrow 2^{10}|m \vee 2^{6}|n \vee 2^{24}|r}\). Dla \(\displaystyle{ a=37}\) teza nie jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ m=2^{9}s}\), \(\displaystyle{ n=2^{5}t}\), \(\displaystyle{ r=2^{23}u}\), gdzie s,t,u są nieparzyste. Dla \(\displaystyle{ a \ge 38}\), jeśli założymy, że istnieją takie m,n, r, które nie spełniają tezy, szybko otrzymujemy sprzeczność (że niby mnr dzieli się conajwyżej przez \(\displaystyle{ 2^{37}}\)...).
Wobec tego najmniejszym k, dla którego teza jest prawdziwa dla każdego m,n, r jest \(\displaystyle{ k= \frac{38}{2}=19}\)