[Teoria liczb] Liczby względnie pierwsze

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

[Teoria liczb] Liczby względnie pierwsze

Post autor: pawelsuz »

Udowodnić, że liczby \(\displaystyle{ 7^{k}-6^{k} \ oraz \ 7^{k}+6^{k}}\) są względnie pierwsze.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

[Teoria liczb] Liczby względnie pierwsze

Post autor: Dumel »

jeśli \(\displaystyle{ x}\) dzieli obie liczby to dzieli tez ich różnicę czyli \(\displaystyle{ 2 \cdot 6^k=2^{k+1}3^k}\)
\(\displaystyle{ NWD(7,3)=NWD(7,2)=1}\) i koniec
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

[Teoria liczb] Liczby względnie pierwsze

Post autor: pawelsuz »

Czyli jeżeli liczby są względnie pierwsze to ich potęgi tech są względnie pierwsze?
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 47 razy

[Teoria liczb] Liczby względnie pierwsze

Post autor: XMaS11 »

Tak.
ODPOWIEDZ