Jest to konkurs organizowany dla uczniów klas pierwszych gimnazjum województwa lubelskiego. W roku szkolnym 2007/2008 odbywał się on po raz dziewiąty. Składa się z dwóch etapów. Pierwszy pisze się w swojej szkole, a finał w szkole wybranej przez organizatorów. Czas pisania na każdym etapie to 60 minut. W tej edycji oba etapy składały się z dziesięciu zadań otwartych. Finał odbył się dzisiaj (11 kwietnia 2008r.). Dla zainteresowanych przedstawiam treści zadań wraz z moimi odpowiedziami.Prszę o ich sprawdzenie.
1.
W spiżarni jest 45 półek, a na każdej półce stoi 12 słoików. Słoiki z dżemem stanowią 30% wszystkich słoików, a co trzeci dżem to dżem truskawkowy. Ile słoików z dżemem truskawkowym jest w spiżarni? Odp: 54
2.
Dwaj pzyjaciele chcieli zbudować jednakowe domy, ale jednemu brakowało 0,3, a drugiemu 0,375 kwoty potrzebnej do zbudowania domu. Zbudowali więc wspólnie jeden dom i wówczas pozostało im razem 79625zł. Ile pieniędzy wydali na budowę domu? Ile pieniędzy miał każdy z nich? Odp: dom-245000zł, I-171500zł, II-153125zł
3.
Suma dwóch ułamków wynosi \(\displaystyle{ \frac{53}{80}}\). Liczniki ułamków są w stosunku 5:7, a mianowniki w stosunku 4:5. Znajdź te ułamki. Odp: 5/16 i 7/20
4.
Mur obronny ma długość 240m, wysokość 12m i grubość 6m. Cegła ma wymiary 24cm x 6cm x12cm. Ile cegieł zużyto na jego budowę? Odpoiedź podaj w postaci potęgi. Odp:10 do siódmej
5.
Rozwiąż równanie:|2x-4|=6 Odp: x=5 v x=-1
6.
Spośród 40 uczniów pewnej klasy 17 gra w szachy, 21 umie pływać, a 6 posiada obie te umiejętności. Ilu uczniów nie umie grać w szachy ani pływać? Odp:8
7.
W trapezie równoramiennym długość podstaw wynoszą a i 3a. Jeden z kątów trapezu ma 120 stponi. Oblicz długość ramienia tego trapezu. Odp: 2a
8.
Malarz pomalował 0,6 powierzchni ścian w kuchni w ciągu 1,2 godziny. W jakim czasie pomaluje ściany pokoju, jeżeli na wykonanie pracy potrzebuje o 1/3 czasu więcej niż na pomalowanie wszystkich ścian w kuchni? Odp: 2h 40min
9.
Rysując wielokąt wypukły ze wszystkimi przekątnymi wykreślono łącznie 21 odcinków. Co to za wielokąt? Odp: siedmiokąt
10.
Najdłuższy bok trójkąta jest o 9cm krótszy od sumy pozostałych, a najkrótszy jest o 13cm krótszy od sumy dwóch pozostałych. Jaką długość ma średni bok? Odp:11cm
[ Dodano: 13 Kwietnia 2008, 12:55 ]
Jakoś konkurs nie wzbudza zainteresowania...
[ Dodano: 16 Kwietnia 2008, 09:58 ]
Są już wyniki tego konkursu. Moje odpowiedzi są dobre, bo miałam maksymalną liczbę punktów (podobnie jak trzy inne osoby, chociaż mam nazwisko na ,,W', więc na liście nie jestem pierwsza).