Witam,
Mam takie zadanie:
Słoik pełen dżemu waży 1 kg. Słoik napełniony do połowy objętości waży 0,7 kg. Ile będzie
ważyć słoik napełniony w jednej trzeciej?
A. 0,4 kg; B. 0,2 kg; C. 0,42 kg; D. 0,6 kg; E. 0,35 kg.
Czy to jest tylko moje wrażenie czy tego zadania nie da się jednoznacznie obliczyć.
Mam wrażenie, że dla pierwszej i drugiej sytuacji dżemy mają różną gęstość, więc w trzecim przypadku tym bardziej gęstość może być inna.
Waga słoika (MKM Gimnazjum 2017/2018 etap szkolny)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4070
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Waga słoika (MKM Gimnazjum 2017/2018 etap szkolny)
Rozważania nad gęstością chyba są zbędne. Proponuję rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} S+D=1\\ S+ \frac{1}{2}D= \frac{7}{10} \end{cases} }\)
odpowiedź to \(\displaystyle{ S+ \frac{1}{3}D }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} S+D=1\\ S+ \frac{1}{2}D= \frac{7}{10} \end{cases} }\)
odpowiedź to \(\displaystyle{ S+ \frac{1}{3}D }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 sty 2021, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 0
- Podziękował: 7 razy
Re: Waga słoika (MKM Gimnazjum 2017/2018 etap szkolny)
Bez sensu jest tutaj mieszanie jeszcze spraw odnośnie gęstości, a więc skoro pełen słoik waży \(\displaystyle{ 1\,kg}\), a pełny do połowy \(\displaystyle{ 0,7\,kg}\) - wynika stąd, że \(\displaystyle{ 0,3\,kg}\) to jest połowa masy dżemu, czyli \(\displaystyle{ 0,6\,kg}\) to cały dżem bez masy słoika - to oznacza, że masa słoika to \(\displaystyle{ 0,4\,kg}\). Tak więc, \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot 0,6\,kg + 0,4\,kg = 0,2\,kg+0,4\,kg = 0,6\, kg}\) - Odp "D".witia1990 pisze: ↑10 paź 2020, o 12:28 Witam,
Mam takie zadanie:
Słoik pełen dżemu waży 1 kg. Słoik napełniony do połowy objętości waży 0,7 kg. Ile będzie
ważyć słoik napełniony w jednej trzeciej?
A. 0,4 kg; B. 0,2 kg; C. 0,42 kg; D. 0,6 kg; E. 0,35 kg.
Czy to jest tylko moje wrażenie czy tego zadania nie da się jednoznacznie obliczyć.
Mam wrażenie, że dla pierwszej i drugiej sytuacji dżemy mają różną gęstość, więc w trzecim przypadku tym bardziej gęstość może być inna.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2021, o 22:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http:// matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http:// matematyka.pl/178502.htm .