Pole trójkąta (MKM Gimnazjum 2018_2019 etap szkolny)

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
witia1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 30 razy

Pole trójkąta (MKM Gimnazjum 2018_2019 etap szkolny)

Post autor: witia1990 »

Witam,
Mam problem z takim zadaniem:

Dany jest trójkąt ABC, w którym \(\displaystyle{ AB = BC = 5}\). Okrąg, którego średnicą jest odcinek AB,
przecina bok BC w punkcie D takim, że \(\displaystyle{ BD = 3}\). Pole trójkąta ABC jest równe
A. 6; B. \(\displaystyle{ \frac{5\sqrt{41} }{2}}\); C. \(\displaystyle{ \frac{5\sqrt{21} }{2}}\); D. \(\displaystyle{ 2 \sqrt{21}}\); E. 10.

Będę wdzięczny za podpowiedź jak zabrać się za to zadanie.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Pole trójkąta (MKM Gimnazjum 2018_2019 etap szkolny)

Post autor: Janusz Tracz »

Udowodnij, że \(\displaystyle{ AD}\) jest prostopadłe do \(\displaystyle{ BC}\). Gdy to zrobisz zostanie Ci jedynie pomnożenie dwóch liczb.
ODPOWIEDZ