Rzeszowski Konkurs Matematyczny dla szkół zawodowych

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
razor9869
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 lut 2018, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Rzeszowski Konkurs Matematyczny dla szkół zawodowych

Post autor: razor9869 »

Czy byłby ktoś w stanie pomóc w rozwiązaniu tych zadań?
1. Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie: \(\displaystyle{ \frac{1}{x} + \frac{1}{y} = \frac{1}{5}}\)
2. \(\displaystyle{ (x^{2} + x + 2) \cdot (x^{2} + x + 2) > 30}\)
3. W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dana jest środkowa \(\displaystyle{ AD}\) . Udowodnij dwa twierdzenia:
  • a) \(\displaystyle{ |AB| + |AC| > 2|AD|}\)
    b) \(\displaystyle{ |AB|^{2} + |AC|^{2} > 2|AD|^{2}}\)
4. Naszkicuj zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne \(\displaystyle{ x,\,y}\) spełniają równanie: \(\displaystyle{ \frac{1}{y+2} - \frac{1}{x+1} = 1}\)
5. Wykaż, że czworokąt którego punkty przecięcia się dwusiecznych kątów wewnętrznych dowolnego równoległoboku jest prostokątem.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2018, o 01:02 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot. Błędy gramatyczne.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Re: Rzeszowski Konkurs Matematyczny dla szkół zawodowych

Post autor: kamil13151 »

1. Co się nasuwa na myśl, żeby to uprościć?

2. Wykorzystaj \(\displaystyle{ a^2-b^2}\), o ile dobrze przepisałeś lewą stronę.

4. Doprowadź do postaci \(\displaystyle{ y=...}\), pamiętaj o wyznaczeniu tych współrzędnych, które nie mogą należeć do zbioru punktów płaszczyzny ze względu na niepodzielność przez zero.
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Re: Rzeszowski Konkurs Matematyczny dla szkół zawodowych

Post autor: Rafsaf »

3.
Wsk. Niech \(\displaystyle{ A'}\) będzie odbiciem punktu \(\displaystyle{ A}\) w symetrii względem punktu\(\displaystyle{ D}\)

Zaś zad 5 jest kompletnie niezrozumiałe.
ODPOWIEDZ