Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}+24=9y+ \frac{x+z}{2} \\y ^{2}+25=9z+ \frac{x+y}{2}\\z ^{2}+26=9x+ \frac{y+z}{2}\end{cases}}\)
Jest to zadanie ze Słupskiej Ligii Matematycznej i chyba brakuje mi wiedzy, żeby je rozwiązać, także jakby znalazł się ktoś, kto da radę, będę wdzięczny.
Układ równań z trzema niewiadomymi
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Układ równań z trzema niewiadomymi
Dodając te trzy równania stronami, otrzymujesz:
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2+75=10(x+y+z)}\),
a po elementarnych przekształceniach dostajesz
\(\displaystyle{ (x-5)^2+(y-5)^2+(z-5)^2=0}\)
Oczywiście lewa strona jest nieujemna jako suma kwadratów i jest równa \(\displaystyle{ 0}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ x=y=z=5}\). Bezpośrednio podstawiając to do układu, widzisz, że np.
w pierwszym równaniu wychodzi po lewej \(\displaystyle{ 25+24=49}\), zaś po prawej \(\displaystyle{ 9\cdot 5+5=50}\), sprzeczność.
Zatem układ ten nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych.
-- 4 lis 2016, o 03:47 --
PS Powiedz "Domki w Słupsku".
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2+75=10(x+y+z)}\),
a po elementarnych przekształceniach dostajesz
\(\displaystyle{ (x-5)^2+(y-5)^2+(z-5)^2=0}\)
Oczywiście lewa strona jest nieujemna jako suma kwadratów i jest równa \(\displaystyle{ 0}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ x=y=z=5}\). Bezpośrednio podstawiając to do układu, widzisz, że np.
w pierwszym równaniu wychodzi po lewej \(\displaystyle{ 25+24=49}\), zaś po prawej \(\displaystyle{ 9\cdot 5+5=50}\), sprzeczność.
Zatem układ ten nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych.
-- 4 lis 2016, o 03:47 --
PS Powiedz "Domki w Słupsku".
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 26 mar 2005, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Nienacka
- Pomógł: 3 razy
Układ równań z trzema niewiadomymi
Warto też zajrzeć tutaj:kkrowa222 pisze:Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}+24=9y+ \frac{x+z}{2} \\y ^{2}+25=9z+ \frac{x+y}{2}\\z ^{2}+26=9x+ \frac{y+z}{2}\end{cases}}\)
Jest to zadanie ze Słupskiej Ligii Matematycznej i chyba brakuje mi wiedzy, żeby je rozwiązać, także jakby znalazł się ktoś, kto da radę, będę wdzięczny.
... azania.pdf