Śląski konkurs matematyczny 2014
- ben2109
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Śląski konkurs matematyczny 2014
Witam, jak wiadomo dzisiaj odbył się etap miejski konkursu matematycznego skierowanego dla uczniów liceum i gimnazjum województwa Śląskiego. Poniżej przedstawię treść zadań:
Zadanie 1
Wyznacz wszystkie pary \(\displaystyle{ (x,y)}\) liczb całkowitych spełniające równanie
\(\displaystyle{ xy=2x+3y+5}\)
Zadanie 2
Wykaż, że dla dowolnych licz rzeczywistych \(\displaystyle{ a, b, c}\) spełniona jest nierówność
\(\displaystyle{ (a+b-c)^{2}+(b+c-a)^{2}+(c+a-b)^{2} \ge ab+bc+ca}\).
Zadanie 3
Znajdź wszystkie rozwiązania układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+8=2(2x+y) \\ y^{2}+9=2(2y+z) \\ x^{2}+10=2(2z+x) \end{cases}}\)
Zadanie 4
W trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ \angle ACB=90^{0}}\), poprowadzono wysokość \(\displaystyle{ CD}\). Wykaż, że
\(\displaystyle{ AC+BC<AB+CD}\)
Zadanie 5
Wykaż, że w każdej permutacji dwóch tysięcy czternastu liczb
\(\displaystyle{ 1, 2, 3, ..., 2013, 2014}\)
istnieje 5 kolejnych wyrazów, których suma jest nie mniejsza niż \(\displaystyle{ 5035}\).
Myślę, że zadania były trochę trudniejsze niż w zeszłym roku. Zapraszam do dyskusji.
Zadanie 1
Wyznacz wszystkie pary \(\displaystyle{ (x,y)}\) liczb całkowitych spełniające równanie
\(\displaystyle{ xy=2x+3y+5}\)
Zadanie 2
Wykaż, że dla dowolnych licz rzeczywistych \(\displaystyle{ a, b, c}\) spełniona jest nierówność
\(\displaystyle{ (a+b-c)^{2}+(b+c-a)^{2}+(c+a-b)^{2} \ge ab+bc+ca}\).
Zadanie 3
Znajdź wszystkie rozwiązania układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+8=2(2x+y) \\ y^{2}+9=2(2y+z) \\ x^{2}+10=2(2z+x) \end{cases}}\)
Zadanie 4
W trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ \angle ACB=90^{0}}\), poprowadzono wysokość \(\displaystyle{ CD}\). Wykaż, że
\(\displaystyle{ AC+BC<AB+CD}\)
Zadanie 5
Wykaż, że w każdej permutacji dwóch tysięcy czternastu liczb
\(\displaystyle{ 1, 2, 3, ..., 2013, 2014}\)
istnieje 5 kolejnych wyrazów, których suma jest nie mniejsza niż \(\displaystyle{ 5035}\).
Myślę, że zadania były trochę trudniejsze niż w zeszłym roku. Zapraszam do dyskusji.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 sty 2011, o 11:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Śląski konkurs matematyczny 2014
1 trywialne, 2 też (zastosowałem w pewnym momencie moją ulubioną nierówność o ciągach jednomonotonnicznych ), 3 wymagało blefogennego przekształcania, 4 ciekawe, chociaż bardzo szybko zrobiłem, a 5 - no cóż, pewnie wystarczył jakiś prosty manewr - jak zrobię to napiszę.
Pierwszy raz brałem udział, jestem zadowolony, dobrze się przy zadaniach bawiłem.
Pierwszy raz brałem udział, jestem zadowolony, dobrze się przy zadaniach bawiłem.
- Espeqer
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 28 lis 2013, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-a
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Śląski konkurs matematyczny 2014
W tym roku wyjątkowo proste zadania Piąte tylko pewnie nas zaskoczyło, ale rozwiązanie było na pół strony A4... Zadanie okazało się łatwe, tylko trzeba było wpaść na pewną zależność (rozpisać permutację dla pierwszych \(\displaystyle{ \left( n _{1}, n _{2}...n _{5}\right)}\), a następnie dla kolejnych wyrazów).
@Kaf: Co do zadania nr 2, przecież wystarczyło od razu \(\displaystyle{ -2ab-2bc-2ac}\) przenieść na prawą stronę, podzielić obie strony nierówności przez 3 i miałeś sumę kwadratów liczb rzeczywistych. Nie wiem, po co sobie życie utrudniać Pisać \(\displaystyle{ \sum_{a=1}^{a=2}=a}\) zamiast 1+2. No chyba, że chciałeś to tak prawdziwie matematycznie ująć
No nic, zobaczymy jak poszło. Życzę wszystkim udanych wyników i przejścia do kolejnego etapu.
@Kaf: Co do zadania nr 2, przecież wystarczyło od razu \(\displaystyle{ -2ab-2bc-2ac}\) przenieść na prawą stronę, podzielić obie strony nierówności przez 3 i miałeś sumę kwadratów liczb rzeczywistych. Nie wiem, po co sobie życie utrudniać Pisać \(\displaystyle{ \sum_{a=1}^{a=2}=a}\) zamiast 1+2. No chyba, że chciałeś to tak prawdziwie matematycznie ująć
No nic, zobaczymy jak poszło. Życzę wszystkim udanych wyników i przejścia do kolejnego etapu.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 20 sty 2014, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
Śląski konkurs matematyczny 2014
Co do zadania 5:
DNP.
Wiemy, że \(\displaystyle{ a_{1} + ...+ a_{5}\le5034}\)
\(\displaystyle{ a_{2} + ...+ a_{10}\le5034}\)
.
.
.
\(\displaystyle{ a_{2006} + ...+ a_{2010}\le5034}\)
Więc suma \(\displaystyle{ a_{1} + ...+ a_{2010}\le5034*402}\)
Czyli \(\displaystyle{ a_{2011} + ...+ a_{2014}\ge2029105-5034*402=5437}\)
Więc ostatecznie suma \(\displaystyle{ a_{2010} + ...+ a_{2014}>5437}\) i mamy sprzeczność
\(\displaystyle{ 2029105= \sum_{n=1}^{2014} n}\), natomiast nierówność robi się ostra, gdyż \(\displaystyle{ a_{2010}>0}\)
DNP.
Wiemy, że \(\displaystyle{ a_{1} + ...+ a_{5}\le5034}\)
\(\displaystyle{ a_{2} + ...+ a_{10}\le5034}\)
.
.
.
\(\displaystyle{ a_{2006} + ...+ a_{2010}\le5034}\)
Więc suma \(\displaystyle{ a_{1} + ...+ a_{2010}\le5034*402}\)
Czyli \(\displaystyle{ a_{2011} + ...+ a_{2014}\ge2029105-5034*402=5437}\)
Więc ostatecznie suma \(\displaystyle{ a_{2010} + ...+ a_{2014}>5437}\) i mamy sprzeczność
\(\displaystyle{ 2029105= \sum_{n=1}^{2014} n}\), natomiast nierówność robi się ostra, gdyż \(\displaystyle{ a_{2010}>0}\)
- ben2109
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Śląski konkurs matematyczny 2014
Napisałem coś podobnego, tylko zamiast nierówności słabej dałem równość. Dość istotny błąd. Zauważyłem większe zainteresowanie tematem niż rok temu, bo również taki założyłem.
-- 6 lut 2014, o 18:02 --
Wpadłem na ciekawe rozwiązanie piątego:
Tworzymy tablicę:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}a_{1}&a_{2}&a_{3}&a_{4}&a_{5}...&a_{2014}\\a_{2}&a_{3}&a_{4}&a_{5}&a_{6}...&a_{1}\\a_{3}&a_{4}&a_{5}&a_{6}&a_{7}...&a_{2}\\.\\.\\.\\a_{2014}&a_{1}&a_{2}&a_{3}&a_{4}...&a_{2013}\end{vmatrix}}\)
Rozważmy teraz pewien element tablicy:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}a_{1}&a_{2}&a_{3}&a_{4}&a_{5}\\a_{2}&a_{3}&a_{4}&a_{5}&a_{6}\\a_{3}&a_{4}&a_{5}&a_{6}&a_{7}\\.\\.\\.\\a_{2014}&a_{1}&a_{2}&a_{3}&a_{4}\end{vmatrix}}\)
Suma tych pięciu kolumn to: \(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{2015 \cdot 2014}{2}=10145525}\)
Załóżmy teraz,że suma każdego wiersza nie przekracza \(\displaystyle{ 5034}\).
\(\displaystyle{ 10138476=5034 \cdot 2014<5 \cdot \frac{2015 \cdot 2014}{2}=10145525}\)
Oznacza to,że na pewno pewien wiersz ma sumę większą od \(\displaystyle{ 5034}\).
-- 6 lut 2014, o 18:02 --
Wpadłem na ciekawe rozwiązanie piątego:
Tworzymy tablicę:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}a_{1}&a_{2}&a_{3}&a_{4}&a_{5}...&a_{2014}\\a_{2}&a_{3}&a_{4}&a_{5}&a_{6}...&a_{1}\\a_{3}&a_{4}&a_{5}&a_{6}&a_{7}...&a_{2}\\.\\.\\.\\a_{2014}&a_{1}&a_{2}&a_{3}&a_{4}...&a_{2013}\end{vmatrix}}\)
Rozważmy teraz pewien element tablicy:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}a_{1}&a_{2}&a_{3}&a_{4}&a_{5}\\a_{2}&a_{3}&a_{4}&a_{5}&a_{6}\\a_{3}&a_{4}&a_{5}&a_{6}&a_{7}\\.\\.\\.\\a_{2014}&a_{1}&a_{2}&a_{3}&a_{4}\end{vmatrix}}\)
Suma tych pięciu kolumn to: \(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{2015 \cdot 2014}{2}=10145525}\)
Załóżmy teraz,że suma każdego wiersza nie przekracza \(\displaystyle{ 5034}\).
\(\displaystyle{ 10138476=5034 \cdot 2014<5 \cdot \frac{2015 \cdot 2014}{2}=10145525}\)
Oznacza to,że na pewno pewien wiersz ma sumę większą od \(\displaystyle{ 5034}\).
Ostatnio zmieniony 6 lut 2014, o 18:30 przez ben2109, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 20 sty 2014, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
Śląski konkurs matematyczny 2014
Bardziej drobne niedopatrzenie niż błąd, gdyż jeśli idąc moim tokiem rozumowania chcemy zmniejszyć sumę 4 ostatnich wyrazów, musimy zmaksymalizować poprzednie sumy, więc znak równości można uznać za kosmetyczną wadę rozwiązania, a nie merytoryczny błąd, zależy również od sprawdzającego.ben2109 pisze:Napisałem coś podobnego, tylko zamiast nierówności słabej dałem równość. Dość istotny błąd.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Śląski konkurs matematyczny 2014
Są już wyniki konkursu !
19/25 nie najgorzej, choć myślałem że będzie 20/25…
19/25 nie najgorzej, choć myślałem że będzie 20/25…
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
Śląski konkurs matematyczny 2014
To imo 5 robi się dużo prostsze, bo zadanie ogólnie jest fajne i przyjemne, a negatywnym aspektem są właśnie te rachunki. Wiadomo jednak, że w domu się myśli zupełnie inaczej niż na konkursie. Gratulację dla wszystkich, którym udało się zakwalifikować
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 17 lip 2012, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pomógł: 13 razy
Śląski konkurs matematyczny 2014
Zadanka z finału:
1. Wykaż, że istnieje taka dodatnia liczba całkowita \(\displaystyle{ n}\) dla której liczba \(\displaystyle{ 201420142014...2014}\) (czyli \(\displaystyle{ n-}\)krotnie powtórzona liczba 2014) jest podzielna przez 2013.
2. Wyznacz wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f : \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}}\), które dla dowolnych liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) spełniają równanie
\(\displaystyle{ f(x)f(y)=f(xy)+x^2+y^2}\)
3. Wyznacz wszystkie pary \(\displaystyle{ (p, q)}\) liczb pierwszych spełniające równanie \(\displaystyle{ p^2=12q^2+1}\).
4. W okrąg o środku \(\displaystyle{ O}\) wpisano trójkąt ostrokątny \(\displaystyle{ ABC}\). Odcinki \(\displaystyle{ AA_1}\) i \(\displaystyle{ BB_1}\) są wysokościami tego trójkąta. Wykaż, że proste \(\displaystyle{ A_1B_1}\) i \(\displaystyle{ OC}\) są prostopadłe.
5. Na płaszczyźnie wybrano dowolnie 50 różnych punktów, z których żadne trzy nie są współliniowe. Wykaż, że istnieje 25 odcinków, których końcami są wybrane punkty oraz żadne dwa spośród tych odcinków nie przecinają się.
1. Wykaż, że istnieje taka dodatnia liczba całkowita \(\displaystyle{ n}\) dla której liczba \(\displaystyle{ 201420142014...2014}\) (czyli \(\displaystyle{ n-}\)krotnie powtórzona liczba 2014) jest podzielna przez 2013.
2. Wyznacz wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f : \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}}\), które dla dowolnych liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) spełniają równanie
\(\displaystyle{ f(x)f(y)=f(xy)+x^2+y^2}\)
3. Wyznacz wszystkie pary \(\displaystyle{ (p, q)}\) liczb pierwszych spełniające równanie \(\displaystyle{ p^2=12q^2+1}\).
4. W okrąg o środku \(\displaystyle{ O}\) wpisano trójkąt ostrokątny \(\displaystyle{ ABC}\). Odcinki \(\displaystyle{ AA_1}\) i \(\displaystyle{ BB_1}\) są wysokościami tego trójkąta. Wykaż, że proste \(\displaystyle{ A_1B_1}\) i \(\displaystyle{ OC}\) są prostopadłe.
5. Na płaszczyźnie wybrano dowolnie 50 różnych punktów, z których żadne trzy nie są współliniowe. Wykaż, że istnieje 25 odcinków, których końcami są wybrane punkty oraz żadne dwa spośród tych odcinków nie przecinają się.