Śląski konkurs matematyczny-SKM 2013
- ben2109
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Śląski konkurs matematyczny-SKM 2013
Jak poszło? Możecie tutaj zamieszczać swoje rozwiązania z właśnie tego konkursu z etapu rejonowego, a zadania były takie :
1.Danych jest 2013 liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ l_{1}, l_{2}, l_{3}, ..., l_{2012}, l_{2013}}\), które spełniają warunek
\(\displaystyle{ l_{1}< l_{2}< l_{3}<...< l_{2012}< l_{2013}}\)
Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \frac{l_{1}+ l_{2}+ l_{3} + ...+ l_{2012}+ l_{2013}}{2013} > \frac{l_{1}+ l_{2}+ l_{3} + ...+ l_{2012}}{2012}}\)
2. Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\), dla których liczba \(\displaystyle{ n^{4}+33}\) jest kwadratem liczby naturalnej .
3. Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} xy+yz+z=5\\2yz+x=5\\x+y+z=4 \end{array}}\)
4. Na boku \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) obrano taki punkt \(\displaystyle{ K}\), że \(\displaystyle{ KB=3 \cdot AK}\), a na boku \(\displaystyle{ BC}\) tego trójkąta taki punkt \(\displaystyle{ L}\), że
\(\displaystyle{ CL=3 \cdot BL}\). Niech \(\displaystyle{ Q}\) będzie punktem przecięcia prostych \(\displaystyle{ AL}\) i \(\displaystyle{ CK}\). Znajdź stosunek pola trójkąta \(\displaystyle{ BQC}\) do pola trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\).
5. Dany jest trójkąt o bokach długości \(\displaystyle{ a, b, c}\). Rozstrzygnij, czy z odcinków długości \(\displaystyle{ \sqrt{a}, \sqrt{b}, \sqrt{c}}\) można zbudować trójkąt. Odpowiedź uzasadnij.
1.Danych jest 2013 liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ l_{1}, l_{2}, l_{3}, ..., l_{2012}, l_{2013}}\), które spełniają warunek
\(\displaystyle{ l_{1}< l_{2}< l_{3}<...< l_{2012}< l_{2013}}\)
Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \frac{l_{1}+ l_{2}+ l_{3} + ...+ l_{2012}+ l_{2013}}{2013} > \frac{l_{1}+ l_{2}+ l_{3} + ...+ l_{2012}}{2012}}\)
2. Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\), dla których liczba \(\displaystyle{ n^{4}+33}\) jest kwadratem liczby naturalnej .
3. Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} xy+yz+z=5\\2yz+x=5\\x+y+z=4 \end{array}}\)
4. Na boku \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) obrano taki punkt \(\displaystyle{ K}\), że \(\displaystyle{ KB=3 \cdot AK}\), a na boku \(\displaystyle{ BC}\) tego trójkąta taki punkt \(\displaystyle{ L}\), że
\(\displaystyle{ CL=3 \cdot BL}\). Niech \(\displaystyle{ Q}\) będzie punktem przecięcia prostych \(\displaystyle{ AL}\) i \(\displaystyle{ CK}\). Znajdź stosunek pola trójkąta \(\displaystyle{ BQC}\) do pola trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\).
5. Dany jest trójkąt o bokach długości \(\displaystyle{ a, b, c}\). Rozstrzygnij, czy z odcinków długości \(\displaystyle{ \sqrt{a}, \sqrt{b}, \sqrt{c}}\) można zbudować trójkąt. Odpowiedź uzasadnij.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2013, o 16:50 przez ben2109, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 26 mar 2005, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Nienacka
- Pomógł: 3 razy
Śląski konkurs matematyczny-SKM 2013
A czy przypadkiem w zadaniu 2. nie powinno być \(\displaystyle{ n}\) w parzystej potędze?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Śląski konkurs matematyczny-SKM 2013
Do zadania trzeciego można dodać jeszcze następujący komentarz:
3:
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 sty 2011, o 11:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Śląski konkurs matematyczny-SKM 2013
Przy takich zadaniach typuję minimum \(\displaystyle{ 4}\). Ale to raczej na zasadzie "Nie znam się, to się wypowiem".
- ben2109
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Śląski konkurs matematyczny-SKM 2013
Będzie 16-20 pkt (każde zadanie max punktowane po 5pkt). Z tego co widzę, to była chyba najłatwiejsza rejonówka od paru lat.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Śląski konkurs matematyczny-SKM 2013
Nie przesadzaj, to jest konkurs wojewódzki, a nie jakiś OM/OMG. Odkąd pamiętam na finał wystarczały trzy zadaniaPonewor pisze:Przy takich zadaniach typuję minimum \(\displaystyle{ 4}\). Ale to raczej na zasadzie "Nie znam się, to się wypowiem".
To nie jest poprawne rozumowanie, bo próbujesz udowodnić implikację "jeśli istnieje trójkąt o bokach \(\displaystyle{ \sqrt{a}, \ \sqrt{b}, \ \sqrt{c}}\), to istnieje również o bokach \(\displaystyle{ a,b,c}\)", a to nie jest prawda, bo wystarczy wziąć \(\displaystyle{ a=1, \ b=4,00000001, \ c=9}\) i wówczas istnieje trójkąt o bokach \(\displaystyle{ \sqrt{a},\ \sqrt{b}, \ \sqrt{c}}\), ale nie o bokach \(\displaystyle{ a, \ b, \ c,}\) bo \(\displaystyle{ a+b<c}\). Ale będzie poprawnie, gdy napiszemy implikację w drugą stronę:ben2109 pisze:Ukryta treść:
\(\displaystyle{ a + b > c \Rightarrow a + 2\sqrt{ab} + b > c \Rightarrow (\sqrt{a} + \sqrt{b})^2 > c \Rightarrow \sqrt{a} + \sqrt{b} > \sqrt{c}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Śląski konkurs matematyczny-SKM 2013
Sądzę, że za błąd, który naprawia się poprzez obrócenie strzałki w drugą stronę, nie obetną dużo punktów.ben2109 pisze:No to lipa. xd Mam nadzieję, że za rok pójdzie lepiej.