I etap 2018 Diamentu

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
MatMaks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 21 wrz 2016, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

I etap 2018 Diamentu

Post autor: MatMaks »

Co myslicie o pierwszym etapie Olimpiady o Diamentowy Indeks AGH 2018? Wydaje mi sie ze dwa zadania kompletnie stracily swoj sens poprzez nieuwzglednienie przez autora, ze 0 tez mozna przylaczyc do zbioru liczb naturalnych, a wtedy zadanie 3 i 5 tracą swoje piękno i mozna je wyminąć. A wystarczyloby powiedziec ze są to DODATNIE liczby naturalne ale cóż. A i ponadto w zadaniu 6 chcą wyraznie jeden srodek jednokladnosci, a oba srodki spelniaja warunki zadania. Ktos podobnie odczuwa niedosyt przez nie do konca dobrze ulozone zadania? A moze to ja i moja interpretacja jest bledna?
albanczyk123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Re: I etap 2018 Diamentu

Post autor: albanczyk123456 »

W jaki sposób zadanie 3 traci swoje piękno?
MatMaks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 21 wrz 2016, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Re: I etap 2018 Diamentu

Post autor: MatMaks »

W skrajności myślę ze mogę zalozyc ze ta suma wygląda w ten sposób: \(\displaystyle{ 0!+1!+2!...}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2018, o 23:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 20 razy

Re: I etap 2018 Diamentu

Post autor: PokEmil »

Znów w innej skrajności \(\displaystyle{ n \ge 2}\) (bo \(\displaystyle{ 1! + 2! + ... + n!}\) można interpretować jedynie dla \(\displaystyle{ n \ge 2}\), a nawet [choć to już byłaby przesada] dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\)).
ODPOWIEDZ