Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: VirtualUser »

Dziś rozegrał się finał konkursu MiNI

Kod: Zaznacz cały

https://konkurs.mini.pw.edu.pl
, więc tak spytam wszystkich uczestniczących/chcących się wypowiedzieć, jak wrażenia? Od siebie dodam, że o ile ten konkurs nie jest olimpiadą matematyczną, to faktycznie od 2015 wyraźnie MiNI w tę stronę się kieruje.
Poza tym udostępnili już niby zadania, lecz chyba coś się popsuło bo to nie te dziś były.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: PoweredDragon »

Zadania już zdjęte. Well spodziewałem się prostszych zadań. Byłbym rly pleased, gdyby ktoś podał rozwiązania zadań 4 i 5. Miałem jedno dla czwartego, ale nie wiem jak patrzą na całki podwójne, więc... XD
Zymon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: Zymon »

Jeżeli mocno Ci zależy mogę w poniedziałek o nie poprosić.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: PoweredDragon »

Chętnie bym zobaczył. W zadaniu 4 rozbiłem na przypadki i dwa były trywialne \(\displaystyle{ [x_1\ge 0 \wedge y_1 \ge 0] \vee [x_1 < 0 \wedge y_1 < 0]}\), a pozostałe dwa wymagały ode mnie całkowania i potem prawdopodobieństwo warunkowe. \(\displaystyle{ (x_1, y_1)}\) to współrzędne pierwszego punktu na okręgu. W zadaniu 5 nie doszedłem do niczego :/
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: MrCommando »

Zadanka ogólnie trudniejsze niż zwykle. Pierwsze dwa bardzo proste, trzecie też ciężkie nie było, ale głupoty tam powypisywałem i zły jestem na siebie. Co do czwartego, to istotnie zastosowałem całki i współrzędne biegunowe. Piąte mam zrobione częściowo. Ogólnie poszło mi to gorzej niż ogólnie byłbym w stanie to zrobić. Ale jeśli nic nie wygram, to trudno, bo laureata z tamtego roku na szczęście mam
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: VirtualUser »

Co do pierwszego to zależy od podejścia, moim zdaniem własnie było dużą niespodzianką bo trochę się napociłem zanim doszedłem do odpowiedzi (rozpatrywałem seriami po n cyfr), zwłaszcza, że w poprzednich latach zadanie pierwsze to było zadaniem totalnie z automatu. Aczkolwiek moja znajoma zrobiła to dla przypadku ogólnego i siadło szybko, więc zależy od podejścia. Drugie no to klasyka gatunku. Trzecie nie było takie łatwe, osobiście zastosowałem do udowodnienia jego grafy. Czwarte zadanie to dosyć wątpliwa kwestia. Na wstępie z pytania kogoś z sali i odpowiedzi przewodniczącego komisji (o ile dobrze zrozumiałem) wynikało, jakoby tym razem nie miało być rzeczy bardzo odbiegających poza program realizowany w szkołach. Gdy zobaczyłem czwarte no to też pomyślałem o całkach, jednak zrezygnowałem z nich zauważając, że można to potraktować jako wybór w dwóch etapach (współrzędne \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)) i zauważyć, że te prawdopodobieństwa zmieniają się w \(\displaystyle{ \left\langle 0;1\right\rangle}\) (właściwie to niedomknięte z prawej strony) w sposób ciągły. Nie jestem pewien ostatecznego wyniku aczkolwiek rozumowanie wydaje mi się w porządku. Okaże się we wtorek. Co do piątego to policzyłem to co umiałem aczkolwiek nie udało mi się tego udowodnić.
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: MrCommando »

VirtualUser pisze:Gdy zobaczyłem czwarte no to też pomyślałem o całkach, jednak zrezygnowałem z nich zauważając, że można to potraktować jako wybór w dwóch etapach (współrzędne \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)) i zauważyć, że te prawdopodobieństwa zmieniają się w \(\displaystyle{ \left\langle 0;1\right\rangle}\) (właściwie to niedomknięte z prawej strony) w sposób ciągły.
Moim zdaniem nie można. Na ile sposobów wtedy mógłbyś wybrać współrzędną \(\displaystyle{ x}\)-ową lub \(\displaystyle{ y}\)-ową? Ogólnie nie możesz tu tego określić, bo losujemy punkty z pewnego przedziału, a prawdopodobieństwo wylosowania konkretnego punktu wynosi \(\displaystyle{ 0}\). Co innego zupełnie niż w rozkładzie dyskretnym, który jest w liceum, inne podejście po prostu.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: VirtualUser »

Prawdopodobieństwo wybrania konkretnego punktu zbiega do zera. Co do wybierania "na ile sposobów". Tutaj nie zliczam wszystkich punktów a porównuje pola (a właściwie części okręgu bo o to chodziło), które obejmuje prawdopodobieństwo i zauważam w jaki sposób to się zmienia. Zadania z zastosowaniem takiego podejścia (operowania na polach) były już wielokrotnie w finałach, głównie przed 2015 rokiem. Jednak proponuję poczekać z ostatecznym werdyktem.
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: MrCommando »

To może rozpisz tutaj konkretnie ten tok myślenia, bo jestem dość ciekaw, a przy okazji sprawdzimy czy jest poprawnie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: Premislav »

1.:    
2.:    
4.:    
Zadania trudne jak na ten konkurs.
ASVPsheep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 mar 2018, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: ASVPsheep »

Ktoś wie kiedy będą wyniki?
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: VirtualUser »

ASVPsheep pisze:Ktoś wie kiedy będą wyniki?
Miały być dzisiaj.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: Wasilewski »

4.:    
Michal2311
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 gru 2017, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: Michal2311 »

Są już wyniki(dostępne po zalogowaniu na stronie konkursu)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Re: Finał Konkursu MiNI (Politechnika Warszawska 2018)

Post autor: bakala12 »

Niezwykle urocze rozwiązanie zadania 5.
5.:    
ODPOWIEDZ