Kangur Junior 2017

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: Hayran »

Zapraszam do dykusji nt. odpowiedzi do zadań z tegorocznego Kangura grupa Junior. Może wspólnie uda nam się utworzyć klucz
Moje odpowiedzi, to:
Ukryta treść:    

PS. Mam nadzieję, że post nie narusza regulaminu... Jeśli tak nie jest to proszę o usunięcie.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2017, o 15:25 przez Hayran, łącznie zmieniany 1 raz.
ACH03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 sty 2017, o 18:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra

Kangur Junior 2017

Post autor: ACH03 »

Mam wątpliwości co do zadań 18 20 i 21. W 18 mam E, w 20 B, a w 21 D. Chłopcy w 21 według mnie mają 14, 9, 7 i 1 lat. W 20 mam 1666666 2255555 3334444 4444333 5555522 6666661 7777777, a w 18 wyszło mi, że padało 6 razy rano 1 po południu i 4 razy nie było opadów.
Bourder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 19 mar 2016, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 10 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: Bourder »

Mam duże problemy z Kangurowymi zadaniami, tzn. wolno myślę, więc 75 minut to dla mnie przynajmniej o 15 za mało. W wielu z tego powodu po prostu strzelałem(prawdopodobnie błędnie...) Niemniej...
Ukryta treść:    
Czyli patrząc na rozwiązania autora wątku, to strasznie kiepsko.
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: Hayran »

ACH03, w 21 masz rację, poprawna odpowiedź, to D. Jednak co do 18... a gdyby padało 4 razy o poranku, 3 razy po południu i 2 razy ani rano, ani po południu? Wówczas padałoby \(\displaystyle{ 3+4=7}\) razy, byłoby \(\displaystyle{ 2+3=5}\) bezdeszczowych poranków i \(\displaystyle{ 2+4=6}\) bezdeszczowych popołudni, więc warunki zadania spełnione. W 20 mamy: 1224444, 1444422, 2214444, 2244441, 4444122, 4444221, 1666666, 6666661, 2255555, 5555522, 3334444, 4444333, 7777777. Dzięki za odpowiedź ;D
PS. Bourder, mi właśnie też zabrakło tych 15 min na sprawdzenie swoich odpowiedzi i wyeliminowanie błędów wynikających z niedoczytania (czyt. zad. 21)
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: xxDorianxx »

Myślę że zadania nie były bardzo trudne,takie do zrobienia.Nie przygotowywałem się nic bo ja jestem w 3gim a rok ten sam "poziom".Nie przepadam za kangurem bo za mało czasu,ale powiem wam że tych zadań nie powinno się jakoś dokładnie liczyć lecz czasem szacować.Które wam najbardziej sprawiło problem?
marcinkrk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 mar 2016, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 1 raz

Kangur Junior 2017

Post autor: marcinkrk »

Moglby ktos z Was zerknac na to zadanie? Nawet nasza matematyczka nie byla pewna

Dwoch biegaczy trenuje na bizni wokol stadionu. Dlugosc biezni wynosi 720 metrow. Biegna w przeciwnych kierunkach, kazdy ze stala predkoscia. Pierwszy przebiega cala petle w 4 minuty, a drugi w 5 minut. Ile metrow przebiega drugi biegacz pomiedzy dwoma kolejnymi spotkaniami z pierwszym biegaczem?
A) 355 B) 350 C) 340 D) 330 E) 320
ajlofmath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 paź 2016, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyna
Podziękował: 2 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: ajlofmath »

Myślę, że w 27, prawidłowe będzie A. Po półobrocie twarzą do siebie będą tylko te, które wcześniej stały do siebie plecami. Ty założyłeś tak jakby każda z nich, która nie patrzy na drugą stoi plecami do drugiej. Jednak może stać twarzą do pleców kogoś przed nią wtedy po półobrocie dalej nie będą na siebie patrzeć. Ponadto można zauważyć, że właśnie każde zwórcenie ich do siebie twarzą powoduje, że dwie obok będą do siebie plecami. Dlatego będzie ich tyle co wcześniej - 10.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: Premislav »

marcinkrk, ja tak to widzę: między jednym a drugim spotkaniem pierwszy przebiegnie \(\displaystyle{ 720-x}\), a drugi \(\displaystyle{ x}\). Skoro pierwszy przebiega całe okrążenie w czasie o jedną piątą krótszym niż drugi, to ze znanego wzoru \(\displaystyle{ v=\frac s t}\) (gdzie \(\displaystyle{ s}\) w obu przypadkach jest taka sama) wynika, że pierwszy biegacz ma średnią prędkość \(\displaystyle{ 1,25}\) razy większą niż drugi. Stąd będzie
\(\displaystyle{ 720-x=1,25x}\), czyli \(\displaystyle{ \frac 9 4 x=720}\), a więc \(\displaystyle{ x=320}\)
marcinkrk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 mar 2016, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 1 raz

Kangur Junior 2017

Post autor: marcinkrk »

mam 320, nasza matematyczka tez tak obliczyla i mowi, ze to chyba podchwytliwe, bo cos za proste-- 16 mar 2017, o 18:33 --wiem, ze teraz teraz bedziecie sie smiac, ale to najprostsze zadanie u nas bylo najwiekszym znakiem zapytania:

Grupa dziewczat utworzyla kolo. Natalia byla czwarta w kolejnosci z lewej strony od Emilii i siodma z prawej strony od niej. Ile dziewczyn bylo w grupie?
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: Hayran »

marcinkrk zapraszam do wątku kangur 2017 Maluch, bo to trochę off-topic.
twnt22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 7 lip 2016, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolskie

Kangur Junior 2017

Post autor: twnt22 »

To zadanie to akurat z kadeta a nie malucha
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: xxDorianxx »

W Juniorze było praktycznie takie sam :3
marcinkrk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 mar 2016, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 1 raz

Kangur Junior 2017

Post autor: marcinkrk »

Hayran pisze:marcinkrk zapraszam do wątku kangur 2017 Maluch, bo to trochę off-topic.
kadet, 1 gimnazujm, nie Maluch i na dodatek kazdy sie zastanawial czy to jest podchwytliwe czy z nami cos nie tak. Dlatego tutaj chcialem zapytac aby sie upewnic.
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Kangur Junior 2017

Post autor: Hayran »

A to sorry, bo wątku dla kadetów nie ma. Wybacz
trzydwaosiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2016, o 00:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pisarzowice
Podziękował: 1 raz

Kangur Junior 2017

Post autor: trzydwaosiem »

Pisałem co prawda kadeta, ale zaglądałem dzisiaj do juniora i mam pewne wątpliwości co do twoich rozwiązań.
W zadaniu 5 poprawną odpowiedzią wydaje się E, gdyż kółko kiedy wjeżdża na górę, aby cały czas utrzymać taką samą odległość środka od podłoża to jego tor musi być zaogrąglony. Kiedy jest w dołku porusza się po takiej zaogrąglonej kładce, więc tam faktycznie ten tor będzie taki zaostrzony.
W zadaniu 25 zastanawia mnie jak udało ci się znaleźć aż 16liczb nie parzystych. Maksem wydaje się 14.
Budując podstawę NPNNPN dostaniemy 14liczb nieparzystych, wątpię, aby dało się robić ich więcej.
W 27 te rozumowanie wydaje się być dobre:
ajlofmath pisze:Myślę, że w 27, prawidłowe będzie A. Po półobrocie twarzą do siebie będą tylko te, które wcześniej stały do siebie plecami. Ty założyłeś tak jakby każda z nich, która nie patrzy na drugą stoi plecami do drugiej. Jednak może stać twarzą do pleców kogoś przed nią wtedy po półobrocie dalej nie będą na siebie patrzeć. Ponadto można zauważyć, że właśnie każde zwórcenie ich do siebie twarzą powoduje, że dwie obok będą do siebie plecami. Dlatego będzie ich tyle co wcześniej - 10.
ODPOWIEDZ