Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
Robiliście w trzecim analizę? Zdaje się, że był podobny poziom zadanek jak w zeszłym roku. Obstawiam 84 na laureata.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, o 22:53 przez Mruczek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
1. Z odcinka \(\displaystyle{ \left\langle 0, 2\right\rangle}\) wybieramy losowo i niezależnie dwie liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że równanie \(\displaystyle{ a x^{2}+2ax+3b=0}\) będzie miało różne pierwiastki rzeczywiste?
2. Mamy \(\displaystyle{ n}\) punktów \(\displaystyle{ A_{1}, A _{2}, ... ,A_{n}}\) na płaszczyźnie, że żadne trzy nie leżą na jednej prostej. Tworzymy na wszystkie możliwe sposoby trójki różnych odcinków o końcach w punktach wybranych spośród \(\displaystyle{ n}\) danych punktów. Wyznaczyć liczbę różnych trójkątów, które możemy w ten sposób otrzymać, jeżeli wiemy, że liczba możliwych do utworzenia w ten sposób różnych łamanych otwartych jest dwa razy mniejsza od liczby wszystkich możliwych do utworzenia trójek różnych odcinków o końcach w punktach wybranych spośród \(\displaystyle{ n}\) danych punktów.
3. Wyznaczyć zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ y=f(x)}\), jeżeli
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ x^{2}-4 }{x ^{2}-9 }}\) .
Następnie znaleźć i wykreślić zależność liczby różnych pierwiastków rzeczywistych równania \(\displaystyle{ f(x)=m}\) od rzeczywistego parametru \(\displaystyle{ m}\).
4. Rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ 4 \sin(2x)+4 \cos(2x)-4= \frac{\tg x + \sqrt{3} }{\cos x + \sin x}}\)
5. Punkty \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ C}\), \(\displaystyle{ D}\) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku. Na odcinkach \(\displaystyle{ AB}\), \(\displaystyle{ AC}\), \(\displaystyle{ AD}\) wybrano odpowiednio punkty \(\displaystyle{ P}\), \(\displaystyle{ Q}\), \(\displaystyle{ R}\) tak, że na czwowokącie \(\displaystyle{ APQR}\) można opisac okrąg. Udowodnij, że
\(\displaystyle{ |AP| \cdot |AB|+|AR| \cdot |AD|=|AQ| \cdot |AC|}\)
2. Mamy \(\displaystyle{ n}\) punktów \(\displaystyle{ A_{1}, A _{2}, ... ,A_{n}}\) na płaszczyźnie, że żadne trzy nie leżą na jednej prostej. Tworzymy na wszystkie możliwe sposoby trójki różnych odcinków o końcach w punktach wybranych spośród \(\displaystyle{ n}\) danych punktów. Wyznaczyć liczbę różnych trójkątów, które możemy w ten sposób otrzymać, jeżeli wiemy, że liczba możliwych do utworzenia w ten sposób różnych łamanych otwartych jest dwa razy mniejsza od liczby wszystkich możliwych do utworzenia trójek różnych odcinków o końcach w punktach wybranych spośród \(\displaystyle{ n}\) danych punktów.
3. Wyznaczyć zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ y=f(x)}\), jeżeli
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ x^{2}-4 }{x ^{2}-9 }}\) .
Następnie znaleźć i wykreślić zależność liczby różnych pierwiastków rzeczywistych równania \(\displaystyle{ f(x)=m}\) od rzeczywistego parametru \(\displaystyle{ m}\).
4. Rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ 4 \sin(2x)+4 \cos(2x)-4= \frac{\tg x + \sqrt{3} }{\cos x + \sin x}}\)
5. Punkty \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ C}\), \(\displaystyle{ D}\) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku. Na odcinkach \(\displaystyle{ AB}\), \(\displaystyle{ AC}\), \(\displaystyle{ AD}\) wybrano odpowiednio punkty \(\displaystyle{ P}\), \(\displaystyle{ Q}\), \(\displaystyle{ R}\) tak, że na czwowokącie \(\displaystyle{ APQR}\) można opisac okrąg. Udowodnij, że
\(\displaystyle{ |AP| \cdot |AB|+|AR| \cdot |AD|=|AQ| \cdot |AC|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
Czy w zadaniu pierwszym jest milczące założenie o rozkładzie jednostajnym?
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. Mazowieckie
- Podziękował: 7 razy
Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
1 Pierwsze trzeba było metodą pól , wszystko umiałem tylko nie prawdopodobieństwo , ew. całką coś
Ja to robiłem "na zdrowy rozum" i odpowiedź mam ok
2 Fajna kombinatoryka + wielomian do rozłożenia na czynniki
3 Jak co roku jedno darmowe musi być
4 Moją pięta achillesowa , po prostu jeszcze tego nie umiem
5 Baaardzo fajna geometria widać jak byk , że musi być ptolemeusz
Jak na debiut bardzo się cieszę
Ja to robiłem "na zdrowy rozum" i odpowiedź mam ok
2 Fajna kombinatoryka + wielomian do rozłożenia na czynniki
3 Jak co roku jedno darmowe musi być
4 Moją pięta achillesowa , po prostu jeszcze tego nie umiem
5 Baaardzo fajna geometria widać jak byk , że musi być ptolemeusz
Jak na debiut bardzo się cieszę
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
No ja mimo wszystko uważam, że trudniejsze niż w zeszłym roku.
3 darmowe 1 i 4 łatwe, 5 z pompego więc dla niektórych darmowe. A drugie, pół godziny więcej i bym je zrobił. No więc ogólnie tytułu nie obronię, ale i tak jest nienajgorzej.
3 darmowe 1 i 4 łatwe, 5 z pompego więc dla niektórych darmowe. A drugie, pół godziny więcej i bym je zrobił. No więc ogólnie tytułu nie obronię, ale i tak jest nienajgorzej.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
Ktoś jeszcze 5 zadanek zaznaczył w ankiecie - przyznać się kto. Mogli dać nieco trudniejsze, żeby o najwyższych miejscach decydowała liczba zrobionych zadań, a nie drobiazgi po 1-2 punkty.
Co do piątego - gdy pałowanie działa, to zadanie nie jest fajne. Ale co zrobić?
Pozostaje nam trzymać kciuki, że Kaszubie potną.
Co do piątego - gdy pałowanie działa, to zadanie nie jest fajne. Ale co zrobić?
Pozostaje nam trzymać kciuki, że Kaszubie potną.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
No jasne daleko bym zaszedł z takim podejściem Jak się solidnie przerobiło Pompego to pewpne zadania po prostu się pamięta.
- Msciwoj
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Londyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 36 razy
Finał 14 edycji konkursu Politechniki Warszawskiej
Głupi jestem, bo myślałem nad geo jakieś pól minuty, po czym stwierdziłem że to pewnie Ptolemeusz ale go nie widzę, więc przeliczę to analitycznie, bo nie mam czasu. I nawet wyszło. Ale jak teraz na to popatrzyłem jeszcze raz, to szybciej by było, gdybym jednak pomyślał...
I nie wiem jak mogłem nie zauważyć \(\displaystyle{ \sin(x+\frac{\pi}{3})}\) w czwartym...
I nie wiem jak mogłem nie zauważyć \(\displaystyle{ \sin(x+\frac{\pi}{3})}\) w czwartym...