Zawody ogólnopolskie - informacje!

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Zawody ogólnopolskie - informacje!

Post autor: Arek »

Cześć!

W tym temacie - ogłoszeniu, chciałbym zachęcić Was do brania udziału w konkursach matematycznych o zasięgu ogólnopolskim. Ranga zawodów sprawia, że tytuł laureata wiąże się z interesującymi i wartościowymi nagrodami np. indeksami, wycieczkami zagranicznymi...

Myślę, że dla przynajmniej niektórych będzie to okazja do rozważenia własnego uczestnictwa.

Lista ta będzie uzupełniana, na razie podaję 4 konkursy.

-----------------------------------------------------------------------------------



1. Przeznaczenie:

Konkurs skierowany jest do odpowiednich grup wiekowych, w następujących kategoriach:

Maluch - klasy 3 i 4 szkół podstawowych;
Beniamin - klasy 5 i 6 szkół podstawowych;
Kadet - klasy I i II gimnazjów;
Junior - klasy III gimnazjów, I liceów i techników, I, II, III zasadniczych szkół zawodowych;
Student - klasy II i III liceów i techników oraz IV techników.

2. Organizator:

Kangur jest konkursem o zasięgu międzynarodowym. Więcej informacji w tej sprawie zdobędziecie . Organizatorem całych zawodów jest Stowarzyszenie "Kangourou Sans Fronti�res".

W Polsce za organizację odpowiada Towarzystwo Upowszechniania Wiedzy i Nauk Matematycznych z siedzibą w Toruniu. Ze względu na zasięg konkursu (ok. 400 tys. uczestników z samej Polski) istnieją również oddziały regionalne. Więcej informacji na ten temat na stronie Kangura.

3. Przebieg:

Tutaj najlepiej zacytować [url=http://www.mat.uni.torun.pl/kangur/zasady.php] zasady konkursu[/url] zaczerpnięte ze strony:

Konkurs ma charakter jednorazowego testu. Zadania oraz termin są ustalane przez międzynarodową komisję. Na rozwiązanie testu przeznaczone jest 75 minut.

Test konkursowy w kategorii "Maluch" zawiera 24 zadania o różnym stopniu trudności (8 zadań po 3 punkty, 8 zadań po 4 punkty i 8 zadań po 5 punktów). Uczeń uczestniczący w Konkursie tej kategorii otrzymuje w chwili rozpoczęcia konkursu 24 punkty.

Testy konkursowe pozostałych kategorii zawierają po 30 pytań o różnym stopniu trudności (10 zadań po 3 punkty, 10 zadań po 4 punkty i 10 zadań po 5 punktów. Uczeń uczestniczący w konkursie w każdej z tych kategorii otrzymuje w chwili rozpoczęcia konkursu 30 punktów.

Do każdego zadania dołączonych jest 5 odpowiedzi, z których dokładnie jedna jest poprawna. Za brak odpowiedzi uczestnik otrzymuje zero punktów, natomiast za odpowiedź błędną lub zaznaczenie więcej niż jednej odpowiedzi, otrzymuje punkty ujemne w liczbie 25% przewidzianych za dane zadanie.


4. Wpisowe i nagrody:

Wpisowe od każdego uczestnika jest ustalane każdorazowo przez Toruń i obecnie wynosi 7 zł.

Jeżeli chodzi o nagrody: najciekawsze to oczywiście wyjazdy na obozy: do Zakopanego, oraz zagraniczne. Corocznie przyznawany jest również szereg nagród rzeczowych. Zainteresowanych odsyłam na nasze forum, tam zagadnienie to zostało szeroko omówione

Od strony formalnej. w kwestii ustalania nagrodzonych w konkursie wypowiada [url=http://www.mat.uni.torun.pl/kangur/regulamin_konkursu.php]Regulamin[/url] tak:

[...]

18. Komitety regionalne przyznają następujące kategorie nagród:

■ nagrody główne dla laureatów Konkursu;
■ nagrody I stopnia za bardzo dobry wynik w Konkursie;
■ nagrody II stopnia za wyróżnienie;
■ nagrody pocieszenia lub nagrody dla szkół.

19. Wśród nagród wymienionych w punkcie 18. Regulaminu są nagrody proponowane i dofinansowywane przez Komitet Organizacyjny Konkursu.

20. Każdy Regionalny Komitet Organizacyjny ustala oddzielnie dla każdego poziomu wiekowego kryteria przydziału nagród, z możliwością rozróżniania szkół ogólnokształcących i zawodowych.

21. Uczestnicy Konkursu:

■ w kategorii „Maluch”, którzy uzyskali co najmniej 115 punktów;
■ w pozostałych kategoriach, którzy uzyskali co najmniej 140 punktów;

otrzymują potwierdzony dyplomem wydanym przez Komitet Organizacyjny Konkursu tytuł:
Laureat Międzynarodowego Konkursu „Kangur Matematyczny”.

Definicję wyniku bardzo dobrego i wyróżnienia formułuje corocznie Komitet Organizacyjny Konkursu.

[...]


-----------------------------------------------------------------------------------

[url=http://www.konkurs.mini.pw.edu.pl/konkurs/konkurs.cgi]II. Powszechny Internetowy Konkurs dla Uczniów Szkół Średnich - Matematyka[/url]

1. Przeznaczenie:

Konkurs teoretycznie przeznaczony jedynie dla uczniów szkół średnich, w praktyce laureaci zdarzają się także wśród gimnazjalistów. Szczególne zaproszenie skierowane jest do maturzystów.

2. Organizator:

Wydział Matematyki i Nauk Informacyjnych Politechniki Warszawskiej (w skrócie Wydział MiNI).

3. Przebieg:

Konkurs składa się z trójstopniowej fazy Eliminacji oraz Finału, dokładne informacje znajdziecie w [url=http://www.konkurs.mini.pw.edu.pl/konkurs/regulamin.cgi] Regulaminie[/url]. Tutaj w telegraficznym skrócie:

■ Etap pierwszy i drugi Eliminacji odbywa się drogą internetową. Po utworzeniu sobie konta uczestnicy rozwiązują losowo wygenerowane zestawy testów wielokrotnego wyboru i gromadzą punkty. Takich testów łącznie jest 5 i o ile tylko osiągnie się stały próg uprawniający do awansu do kolejnego etapu, wynik tej fazy nie ma znaczenia w dalszych zawodach.

■ Etap trzeci Eliminacji jest korespondencyjny i polega na przedstawieniu w formie pisemnej rozwiązań 10 zadań otwartych przydzielonych losowo na stronie konkursu, oraz przesłaniu ich na odpowiedni adres Wydziału MiNI. Na podstawie rozwiązań ustalany jest na bieżąco ranking. Procedurę tworzenia własnego konta i podchodzenia do konkursu można do tego etapu włącznie wykonać wielokrotnie, celem podniesienia swojej pozycji z rankingu. Z datą zakończenia Eliminacji Organizator zaprasza pierwsze 150 osób (lub więcej o ile osoby z dalszymi miejscami mają tyle samo punktów co miejsce 150.) na Finał.

■ Finał odbywa się w warszawskiej siedzibie Wydziału MiNI na poczatku czerwca. Polega na rozwiązaniu 5 zadań otwartych.

4. Wpisowe i nagrody:

Nie obowiązuje żadne wpisowe.

Co do nagród, na stronie konkursu wszystko jest doskonale wyłożone:

http://www.konkurs.mini.pw.edu.pl/konkurs/nagrody.cgi

-----------------------------------------------------------------------------------

[url=http://www.mimuw.edu.pl/delta/konkurs.html]III. Konkurs Uczniowskich Prac z Matematyki[/url]

1. Przeznaczenie:

Każdy, kto nie jest jeszcze studentem może spróbować swoich sił. I rzeczywiście, znani mi są finaliści w wieku od wczesnego gimnazjum do klas maturalnych.

Warto tu jeszcze podać bardzo zgrabne stwierdzenie Organizatorów o Uczestnikach:

Konkurs Uczniowskich Prac z Matematyki to zawody elitarne. Zwyciężyć w nim można jedynie wtedy, gdy przedstawi się samodzielne matematyczne dokonanie. Nic dziwnego, że jego laureaci są potem (po ćwierćwieczu to już wiadomo na pewno) wybitnymi matematykami. Tak się nawet zdarzyło, że w 2003 roku opiekunką zdobywczyni złotego medalu była laureatka jednego z pierwszych Konkursów - dziś już profesor jednego z czołowych uniwersytetów. Ale nie jest to regułą - ciekawe prace otrzymujemy z wielu szkół z różnych regionów Polski.

2. Organizator:

Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Matematycznego i redakcja miesięcznika "Delta", przy poparciu Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu.

Od siebie dodam, że mam zdjęcie przedstawiające Jury Konkursu podczas rozdania nagród, wygląda uroczo

3. Przebieg, regulamin i nagrody

Sprawa jest tak ścilśle wyłożona w regulaminie, że aż trudno lepiej ująć sprawę. Zacytuję tu więc wszystko ładnie, mam nadzieję, że Redakcja "Delty" nie będzie mi miała za złe przytaczanie tu 80% regulaminu:

3.

Konkurs składa się z eliminacji i finału.

4.

W eliminacjach bierze udział każdy uczeń, który w terminie do 1 maja prześle pod adresem redakcji Delty jeden egzemplarz swojej pracy matematycznej. Do pracy należy dołączyć następujące informacje: adres prywatny autora, klasa, nazwa i adres szkoły; imię, nazwisko i adres opiekuna pracy.

5.

Praca powinna zawierać samodzielny wkład ucznia i pełną informację o źródłach, z których korzystał jej autor. Prace czysto kompilacyjne nie będą dopuszczone do finału konkursu.

6.

Prace nadesłane na eliminacje zostaną ocenione przez Jury Konkursu i kompetentnych recenzentów. Te spośród prac, które spełniają warunki konkursu, zostaną zakwalifikowane przez Jury do finału. Finał odbędzie się w trakcie dorocznej Sesji Naukowej Polskiego Towarzystwa Matematycznego.

7.

Zawiadomienia o zakwalifikowaniu do finału zostaną przesłane autorom prac i ich opiekunom przed końcem roku szkolnego.

8.

Finaliści i opiekunowie ich prac otrzymają od Zarządu Głównego PTM zaproszenia do udziału w Sesji na koszt Towarzystwa.

9.

Finał polega na wygłoszeniu (nie odczytaniu) przez ucznia, podczas specjalnego otwartego posiedzenia Sesji, referatu (trwającego nie dłużej niż 15 minut) i wzięciu udziału w dyskusji na temat, któremu poświęcona była praca.

10.

Rezultaty finału oceni Jury Konkursu. Jury będzie brało pod uwagę, oprócz merytorycznej wartości pracy, również samodzielność i oryginalność ujęcia tematu oraz przebieg referatu i dyskusji. Jury przyznaje medale: złoty, srebrny i brązowy, wyróżnienia oraz nagrody pieniężne ufundowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu.

11.

Ogłoszenie wyników finału następuje w trakcie Walnego Zgromadzenia Polskiego Towarzystwa Matematycznego. Medale wręcza Prezes Towarzystwa. Wszyscy uczestnicy finału otrzymują dyplomy.

12.

Wyniki konkursu i skrót zwycięskiej pracy będą opublikowane w miesięczniku Delta.


Jeżeli chodzi o medalistów i wyróżnionych sprzed lat: oto [url=http://www.impan.gov.pl/ptm/062531_uczn_laureaci_chronologicznie.htm]Lista Laureatów[/url] w porządku chronologicznym. Przykłady prac finałowych, dyskusji na temat konkursu itd. znajdziecie na forum oraz stronie Delty.

Powiem jedno, warto spróbować! Finał odbywa się podczas dorocznego zjazdu matematyków z całej Polski, a Finaliści wraz z Opiekunami uzyskują status uczestników, mają wstęp na wykłady, prezentacje, opłacone składki za uczestnictwo w Zjeździe, zwrot kosztów przyjazdu, zapewnione noclegi i wyżywienie do najmniej na dwa dni! Nie jest bez znaczenia fakt, iż w trakcie Zjazdu PTM odbywa się prezentacja Wydawnictw matematycznych z całej Polski, istnieje więc możliwość nabycia książek ze sporą zniżką. Atmosfera jest niezwykła! Sam byłem i jest to moim zdaniem - mimo skromnej doprawdy organizacji, najlepsza forma pokazania czym jest matematyka "od kuchni". Jak mawia co roku Przewodniczący Jury dr Dawidowicz z Krakowa - "piękna przygoda z matematyką"

-----------------------------------------------------------------------------------

[url=http://www.pm.katowice.pl/pracownia/matematyka/index.php?okienko=konkursy/sejmik/xxiii/index.php]IV. Ogólnopolski Sejmik Matematyków[/url]

1. Przeznaczenie:

Każdy, kto jeszcze nie studiuje, jest mile widziany A więc gimnazjaliści, licealiści, uczniowie techników itp.

2. Organizatorzy:

■ Pracownia Matematyki Pałacu Młodzieży w Katowicach
■ Stowarzyszenie "Z nauką w przyszłość"
■ Instytut Matematyki Uniwersytetu Śląskiego

3. Przebieg, regulamin, nagrody:

Dokładne informacje znaleźć można w [url=http://www.pm.katowice.pl/pracownia/matematyka/konkursy/sejmik/xxiii/regulamin.pdf]Regulaminie[/url]. Jak to już w przypadku zawodów tego typu bywa, trzeba stworzyć pracę o charakterze twórczym (z matematyki rzecz jasna). Organizatorzy rokrocznie podpowiadają przyszłym uczestnikom o czym możnaby pracę pisać, publikując zestaw zagadnień. Nie ma konieczności stosowania się do tegoż, niemniej jednak zawiera zwykle bogatą bibliografię. Istotnym jest, że już przed wysłaniem pracy, szkoła (a więc Wasz nauczyciel) musi zgłosić uczestnictwo odpowiedniej liczby osób Organizatorom (dzieje się to zwykle w grudniu), a później dopiero wysyła się gotowe już prace (zwykle luty). Szczegóły techniczne w odpowiednim dokumencie.

Finały to kilkudniowe "Sejmiki" właśnie, odbywają się w różnych miejscowościach Polski południowej, pamiętam, że jubileuszowy XX Sejmik odbył się np. w Zakopanem. O poprzednich edycjach możecie poczytać na stronie. Tymczasem o samej imprezie słów kilka. Finał to nie tylko 10-minutowe odczyty uczniowskie, to także praca nad przygotowaniem prezentacji (pod okiem któregoś z członków Jury), wykłady zaproszonych gości (np. prof. Kordos, prof. Szurek z UW, pracownicy naukowi UŚ) i w miarę możliwości oczywiście także rekreacja. Po odczycie uczeń brany jest w "ogień pytań", dotyczących przedmiotu pracy, nie tylko ze strony Jury zresztą, każdy na sali może zadać pytanie.

Impreza cieszy się w środowisku matematycznym uznaną renomą, eliminacje przyciągają dziesiątki prac. Jeżeli chodzi o nagrody... Jeżeli nawet nie dostaniemy się do finału, nasza praca może zasłużyć na list gratulacyjny. Status finalisty ma zapewniony każdy uczestnik Sejmiku, zaproszony przez Organizatorów. Jury, w składzie którego znajdują się głownie pracownicy naukowi UŚ, przyznaje nagrody za I, II, III (a czasem i dalsze) miejsce oraz wyróżnienie. Nagrody są rzeczowe, poza tym laureaci dostają indeksy na Uniwersytet Śląski (kierunek - matematyka).

-----------------------------------------------------------------------------------
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Zawody ogólnopolskie - informacje!

Post autor: Calasilyar »

Niedawno utworzona lista konkursów online znajduje się również na stronie: . Można tam szybko sprawdzić, jakie konkursy tylko czekają na nasz udział
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Zawody ogólnopolskie - informacje!

Post autor: szablewskil »

Mógłby ktoś uaktualnić tą stronę? Np o

Kod: Zaznacz cały

http://www.mif.pg.gda.pl/wygrajindeks/

Poza tym czy mogłby ktos wstawic adresy na rozne konkursy z fizyki i informatyki/.
ODPOWIEDZ