Konkurs matematyka.pl
- paladin
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 24 sty 2005, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 19 razy
Konkurs matematyka.pl
O, moje rozwiązanie zadania 5:
nie spotkało się z aprobatą jurorów Szkoda.
Kod: Zaznacz cały
http://en.wikipedia.org/wiki/Nontransitive_dice
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Konkurs matematyka.pl
zostałem oszukany!!! 2 pkt za zad. 3. (II kategoria) -- 15 lipca 2009, 08:41 --ciekawe że zad. 1 okazalo sie łatwiejsze od zad. 4 (II)
Konkurs matematyka.pl
Ja mam 3 zadania :-p Przed wysłaniem myślałem że mam 4 ale 10 minut potem już wiedziałem że tylko 3. Ogólnie to straszna nędza :/
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Konkurs matematyka.pl
Ja jestem ostatni (gdyby nie to ostatnie zadanie... ah), ale i tak się ciesze, bo mam powyżej 15 . W gimnazjum jest zależność, im później ktoś nadesłał rozwiązanie, tym mniej ma punktów, ja podałem ostatni i mam najmniej.
GRATULUJĘ ZWYCIĘZCOM!!
PS. Kto mi powie, dlaczego 2 mam źle..[na wcześniejszej stronie]? (Gimnazjum,)
Edit.
I i II zadanie najtrudniejsze, a IV i V łatwizna... Heh, chyba nie taka była kolejność trudności.
Edit2.
Może wyróżnią jakieś osoby ze szczególnie interesującymi rozwiązaniami zadań :]. To jeszcze nie koniec <hahaha>.
GRATULUJĘ ZWYCIĘZCOM!!
PS. Kto mi powie, dlaczego 2 mam źle..[na wcześniejszej stronie]? (Gimnazjum,)
Edit.
I i II zadanie najtrudniejsze, a IV i V łatwizna... Heh, chyba nie taka była kolejność trudności.
Edit2.
Może wyróżnią jakieś osoby ze szczególnie interesującymi rozwiązaniami zadań :]. To jeszcze nie koniec <hahaha>.
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
Konkurs matematyka.pl
2 6 6 6 6... mogłem lepiej wyjaśnić mój tok rozumowania w pierwszym... A nawet jeśli, to Swistak (który już bynajmniej nie jest gimnazjalistą) by mnie wyprzedził.
Konkurs matematyka.pl
Hehe, wysłałem rozwiązania o 12:01...
Ale szkoda, że nie sprawdziłem dokładnie trzeciego dokładnie, bo może książki by się dostało -- 15 lipca 2009, 11:07 --Oczywiście gratulacje dla zwycięzców
Ale szkoda, że nie sprawdziłem dokładnie trzeciego dokładnie, bo może książki by się dostało -- 15 lipca 2009, 11:07 --Oczywiście gratulacje dla zwycięzców
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 36 razy
Konkurs matematyka.pl
tim, otoz nie uzasadniles czemu ADC i GDF sa podobne. Musialbys udowodnic ze DF=FC, a nie zrobiles tego, pewnie stad obciete punkty. A tak to przyznam ze pomyslowe rozwiazanie;))tim pisze:Ktos mi powie dlaczego 2 mam zle?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Konkurs matematyka.pl
kaszubki, może i Swistak nie jest gimnazjalistą, ale licealistą tym bardziej. Pomijając to, że jest olimpijczykiem, to moim zdaniem miał pełne prawo do startu w kategorii gimnazjum - oficjalnie przecież nawet nie zaczął pierwszej klasy, a co za tym idzie nie zna materiału niezbędnego do rozwiązywania zadań z II kategorii.
Konkurs matematyka.pl
Btw. każdy może startować dowolnej kategorii. Równie dobrze mógłbym wystartować w studencie jak i gimnazjaliście. Regulamin tego nie zabrania.
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Syberia
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Konkurs matematyka.pl
Mam taki sam wynik co do zadania jak enigm32 i jestem na liście zaraz za nim Ogólnie nie jest źle, ale wiadomo - mogło być lepiej.
Gratuluję zwycięzcom
Gratuluję zwycięzcom
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Konkurs matematyka.pl
Odwal się ode mnie kaszubki xD.
Btw co do 2 zadania dostałem za nie 5 pkt, a byłem chyba najbardziej pewny, że dostanę za nie 6 pkt, poza zad 3.
Korzystałem w zasadzie jedynie z podstawowych własności i z Twierdzenie Talesa. Zaraz przedstawię swoje rozwiązanie.
Btw co do 2 zadania dostałem za nie 5 pkt, a byłem chyba najbardziej pewny, że dostanę za nie 6 pkt, poza zad 3.
Korzystałem w zasadzie jedynie z podstawowych własności i z Twierdzenie Talesa. Zaraz przedstawię swoje rozwiązanie.
Zad 2:
Ostatnio zmieniony 15 lip 2009, o 12:31 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Konkurs matematyka.pl
Hehh, nie spodziewałem się, że polegniemy na 4. zadaniu. Oceniający byli bezlitośni, no ale skala ocen w sumie tego wymagała.kubek1 pisze:Mam taki sam wynik co do zadania jak enigm32 i jestem na liście zaraz za nim Ogólnie nie jest źle, ale wiadomo - mogło być lepiej.
Pzdr.
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 20:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 2 razy
Konkurs matematyka.pl
Moje rozw. geometrii w I kat.:
2.
Wprowadźmy oznaczenia punktów: D' - środek odcinka EB; F - punkt przecięcia się odcinka AE z odcinkiem CD.
Z tw. o odcinku łączącym środki boków w trójkcie mamy, że odcinki D'D i EA są równoległe. Z twierdzenia odwrotnego natomiast mamy, że punkt F jest środkiem odcinka CD.
Trójkąt ADF jest równoramienny, zatem |AF|=|DF|=|FC|, co daje, że trójkąt AFC również jest równoramienny.
\(\displaystyle{ | \sphericalangle AFD|=180^o-2| \sphericalangle FAD| \\
| \sphericalangle CFA|=180^o-180^o+2| \sphericalangle FAD|=2| \sphericalangle FAD| \\
| \sphericalangle FAC|=\frac{1}{2}(180^o-2| \sphericalangle FAD|)=90^o-| \sphericalangle FAD|\\
| \sphericalangle CAD|=90^o-| \sphericalangle FAD|+| \sphericalangle FAD|=90^o=| \sphericalangle BAC|}\)
2.
Wprowadźmy oznaczenia punktów: D' - środek odcinka EB; F - punkt przecięcia się odcinka AE z odcinkiem CD.
Z tw. o odcinku łączącym środki boków w trójkcie mamy, że odcinki D'D i EA są równoległe. Z twierdzenia odwrotnego natomiast mamy, że punkt F jest środkiem odcinka CD.
Trójkąt ADF jest równoramienny, zatem |AF|=|DF|=|FC|, co daje, że trójkąt AFC również jest równoramienny.
\(\displaystyle{ | \sphericalangle AFD|=180^o-2| \sphericalangle FAD| \\
| \sphericalangle CFA|=180^o-180^o+2| \sphericalangle FAD|=2| \sphericalangle FAD| \\
| \sphericalangle FAC|=\frac{1}{2}(180^o-2| \sphericalangle FAD|)=90^o-| \sphericalangle FAD|\\
| \sphericalangle CAD|=90^o-| \sphericalangle FAD|+| \sphericalangle FAD|=90^o=| \sphericalangle BAC|}\)