LXV (65) OM - I etap.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: smigol »

Zadania z pierwszego etapu:
Życzę wszystkim powodzenia jednocześnie przypominając o zasadach panujących na forum w trakcie trwania korespondencyjnej części olimpiady: 136982.htm#p514272
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: bakala12 »

Ale mnie uprzedziłeś smigol właśnie miałem zakładać temat.
Mimo że nie mogę już startować biorę się za zadania. Życzę wszystkim powodzenia i przede wszystkim miłej rozkminy przy zadaniach
mattrym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: mattrym »

Z innej beczki: mam pewne wątpliwości co do treści zadania nr 1.
smigol pisze: Życzę wszystkim powodzenia jednocześnie przypominając o zasadach panujących na forum w trakcie trwania korespondencyjnej części olimpiady: 136982.htm#p514272
Nie znalazłem tutaj żadnych przeciwwskazań, aby prosić o pomoc w wyjaśnieniu.
Dodatkowo, podpunkt 3. punktu 4. głosi, iż:
Uczniowie rozwiązują samodzielniete zadania w domu, przy czym mogą zwracać się z pytaniami do innych osób (także nauczycieli) w celu wyjaśnienia wątpliwości.
Chciałem zatem jeszcze raz się upewnić, czy dyskusja nad treścią zadania jest dozwolona, czy też nie.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
jakub_jabulko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 12 lut 2013, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: jakub_jabulko »

ej z tymi palindromami chodzi o to, że np. abdc + aa = abdcaa lub abdaac itd., czy też np. abdc + aa = abadac? tzn. czy te palindromy które dodajemy/usuwamy mają być "zwarte", czy też chodzi tylko o kolejność dodawanych liter?
FqnT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 31 sie 2013, o 15:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Karłow

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: FqnT »

Odnośnie pytań... Czy wspólna wartość obu stron np. \(\displaystyle{ a + b = c - d}\)to \(\displaystyle{ a + b + c - d}\) ?
Myślę, że pytanie jest dopuszczalne .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: bartek118 »

FqnT pisze:Odnośnie pytań... Czy wspólna wartość obu stron np. \(\displaystyle{ a + b = c - d}\)to \(\displaystyle{ a + b + c - d}\) ?
Myślę, że pytanie jest dopuszczalne .
Moim zdaniem jak najbardziej dopuszczalne. Więc wspólną wartością obu stron jest zarówno \(\displaystyle{ a+b}\) oraz \(\displaystyle{ c-d}\).
mattrym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: mattrym »

bartek118 pisze:
FqnT pisze:Odnośnie pytań... Czy wspólna wartość obu stron np. \(\displaystyle{ a + b = c - d}\)to \(\displaystyle{ a + b + c - d}\) ?
Myślę, że pytanie jest dopuszczalne .
Moim zdaniem jak najbardziej dopuszczalne. Więc wspólną wartością obu stron jest zarówno \(\displaystyle{ a+b}\) oraz \(\displaystyle{ c-d}\).
Właśnie o to mi chodziło. Z jednej strony, wspomniana "wspólna wartość obu stron" sugeruje, że należy je dodać, ale jeżeli dochodzi tutaj fakt, że jest to równanie, to przecież obie strony są równe i niejako ich wartość jest "wspólna".
opilo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2 gru 2010, o 10:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 1 raz

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: opilo »

jakub_jabulko, nie rozumie Twego pytania? Jak palindromy mogą być niezwarte. Jak wstawiasz jakieś słowo to chyba nie psujesz je na kawałki. Moim zdaniem - zwarte.
Awatar użytkownika
Jever
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 30 sie 2013, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: Jever »

Czy w zadaniu z palindromami przez środek rozumiemy dokładnie sam środek (np. w abcba to jest c), czy wszystko, co nie jest na zewnątrz (w abcba to są b c b)?
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 26 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: porfirion »

Gdziekolwiek wewnątrz; inaczej napisaliby "na środku", a nie "w środku".
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 53 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: gryxon »

porfirion pisze:Gdziekolwiek wewnątrz; inaczej napisaliby "na środku", a nie "w środku".
hmm nie wiem czy troll, ale... dlaczego niby? ;d
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 26 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: porfirion »

0) To nie był troll
Nie chcę się mądrzyć, ale :
1) to są dwa różne (czyli nie równoznaczne) wyrażenia
2) na środku sugeruje, że ten palindrom przesłania sobą jakiś "środek", jest położony w równej odległości od obu końców
3) "w" w "w środku" znaczy, że ten palindrom jest w jakimś środku, który ma jakieś rozmiary.
Imo w 1) i 2) to są inaczej pojęte środki, w 1) jest to coś podobnegio do środka odcinka, a w 2) to jest po prostu wnętrze.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: bakala12 »

Mogli to sformuować inaczej, na przykład tak:
pomiędzy dowolnymi dwiema literami, na początku lub na końcu
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 53 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: gryxon »

porfirion pisze:0) To nie był troll
Nie chcę się mądrzyć, ale :
1) to są dwa różne (czyli nie równoznaczne) wyrażenia
2) na środku sugeruje, że ten palindrom przesłania sobą jakiś "środek", jest położony w równej odległości od obu końców
3) "w" w "w środku" znaczy, że ten palindrom jest w jakimś środku, który ma jakieś rozmiary.
Imo w 1) i 2) to są inaczej pojęte środki, w 1) jest to coś podobnegio do środka odcinka, a w 2) to jest po prostu wnętrze.
Nie przekonuje mnie twoja argumentacja ;d, też się nad tym zastanawiałem ale treść polecenia może wprowadzić w błąd... ale to tylko moje zdanie
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: patry93 »

porfirion pisze:1) to są dwa różne (czyli nie równoznaczne) wyrażenia
Implikacja raczej w drugą stronę zachodzi.
ODPOWIEDZ