Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: Arek »

Zauważyliscie pewnie, że takich tematów - próśb pojawia się już dość sporo, a zatem proponuję od tej chwili umieszczać informacje tutaj... Ja postaram się przepisać to, co już podaliście, dorzucić coś od siebie... Chodzi o książki i linki, związane z Olimpiadą... Nie chodzi tu o dywagacje na temat samych przygotowań - po to są istniejące tematy...

To, co już wiecie:

- Polska Olimpiada Matematyczna [polski]
- Kółka Matematyczne w Polsce [polski]
http://www.om.edu.pl/linki.html - Linki ze strony OM - sporo...
http://www.cms.math.ca/Competitions/CMO
http://www.uccs.edu/~asoifer/olympiad.html
http://www.bmoc.maths.org/
http://www.ul.ie/~maths/papers.htm
http://www.amt.canberra.edu.au/imo.html
http://www.kalva.demon.co.uk - bardzo dobra - godna polecenia - po angielsku
Ostatnio zmieniony 12 sie 2006, o 11:03 przez Arek, łącznie zmieniany 2 razy.
Megus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 7 lip 2004, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Paris

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: Megus »

to ja dorzuce od siebie:

- swietna strona z licznymi zadaniami i w przeciwienstwie do kalvy ciagle zywa - tj. rozwija sie - oczywiscie english needed
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: gaga »

Cześć!!!Pierwszy raz tu jestem,więc witam wszystkich serdecznie:-)Jestem w 2.klasie liceum i za rok chciałabym startować w OM.Jak sie dobrze przygotować w rok-z jakich ksiażek korzysatć,by dać rade???
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: neworder »

H. Pawłowski "Kółko matematyczne dla olimpijczyków"
L. Kourliandtchik - książki i nierównościach (3 książki)
H. Pawłowski "Zadania z OM z całego świata" (3 tomy - niebieski, żółty i różówy)
+zadania z OM z ubiegłych lat (można znaleźć na stronie Olimpiady, w biuletynach oraz w 8 tomach zadań)
W. Sierpiński "250 zadań z teorii liczb"
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: gaga »

A czy to w ogóle możliwe,że po roku dosć intensywnej nauki dostać sie do OM?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: Tomasz Rużycki »

Do drugiego etapu? Oczywiście, że tak.
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 534
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: półpasiec »

nie no Tomek nie doluj dziewczyny:) jasne ze mozna, sa osoby ktore zaczynaly sie uczyc do om wraz z rozpoczeciem pierwszego etapu i dostawaly sie do finalu
Twarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 15 paź 2005, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: Twarz »

Ja zadnej z tych ksiazek nie posiadam, i jedynie do 1 zadania korzystalem z pomocy Kourliandtchika. Zatem przejscie do drugiego etapu jest raczej formalnoscia. Gorzej juz z zajsciem dalej, ale trzeba byc dobrej mysli.
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 453
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: _el_doopa »

gaga pisze:A czy to w ogóle możliwe,że po roku dosć intensywnej nauki dostać sie do OM?
z pierwszym w zyciu dowodem spotaklem sie w 2 klasie , w 3 mialem wyroznienie na om
to znaczy ze sie da
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: Tomasz Rużycki »

:) Wszystko zależy od nakładu pracy i warunków, jakie się posiada, tj. kółka, otoczenie w szkole etc.

Btw.: eldoopa, mógłbyś wrzucić zarys dowodu 11. na zespolonych? Gdzieś pisałeś, że tak zrobiłeś, a mi 'nie chciało' wyjść ;) Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: gaga »

Te ksiażki,co neworder mi polecił mam juz przerobione(w końcu w 1.klasie też costam zawsze robiłam;))Z czego jeszcze warto sie uczyć???
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 453
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: _el_doopa »

robi sie lekki offtopic ale coz
uklad ustawiam tak:
$B=0$ $D=1$ $P=[A]$
w nawiasie kwadratowytm jest sprzezenie bo nie pamietam jak sie daje

juto wieczorem bedzie cd dalszy bo nei mam czasu teraz :P
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: neworder »

Te ksiażki,co neworder mi polecił mam juz przerobione
Wszystkie co do zadania Jak tak, to pozostaje Ci robić zadania z różnych olimpiad, polskich i zagranicznych (to się nigdy nie wyczerpie ).
Rothman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 29 paź 2005, o 14:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzegom
Podziękował: 4 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: Rothman »

gaga pisze:Te ksiażki,co neworder mi polecił mam juz przerobione(w końcu w 1.klasie też costam zawsze robiłam;))Z czego jeszcze warto sie uczyć???
Jeśli naprawdę je przerobiłaś i operujesz zawartym w nim materiałem, to nie będziesz miała specjalnych trudności z dostaniem się do finału, jeśli akurat pechowo na czymś się nie potkniesz.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi

Post autor: Vixy »

nie masz co sie martwić , bez problemu dostaniesz sie dalej
ODPOWIEDZ