[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Einstein ;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 19 sty 2008, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów

[LXI OM] I etap

Post autor: Einstein ;) »

Na stronie olimpiady pojawiła się wiadomość, że 1 września po południu pojawią się zadania I etapu

Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

Oh, a jednak mnie ktoś uprzedził xP. Nie chciałem zakładać tego tematu, zanim się pojawią zadania, no ale zło się dokonało ;P...
Jak już napisałem w temacie o OMG, skoro jest napisane, że zadania pojawią się 1 września, należy liczyć jakiś 5-6 xP.
Nie wiem jak wy, ale ja po rozpoczęciu roku grzeję, do jakiegoś empika, albo może już będzie w kiosku pod Staszicem xD.
robson161
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 18 sty 2009, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 20 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: robson161 »

Z bełchatowa że ktoś jeszcze jest to bym się nie spodziewał czekając na OM trofl
Dlaczego na OM 35% zadań to geometria ?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: smigol »

robson161 pisze: Dlaczego na OM 35% zadań to geometria ?
Dlaczego niebo jest niebieskie?
Awatar użytkownika
emator2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 4 lis 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 51° 08'N 22° 50'E
Podziękował: 10 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: emator2 »

smigol pisze: Dlaczego niebo jest niebieskie?
Też ubolewam nad tym faktem
Django
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 25 sty 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 12 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Django »

Ech... geometria na OM... odesłała już wielu świetnych ludzi z II etapu do domu. Ci olimpijczycy, którym dobrze idzie geometria mogą być naprawdę szczęśliwi. U mnie geometria to jedna wielka niewiadoma :
trudne zadanie zrobić mogę, a często banalne zadanie jest dla mnie totalnym hardkorem .
Generalnie geometrię na OM można zrobić na 3 sposoby:
1) syntetycznie, czyli coś dorysuj, zobacz, pobaw się podobieństwami i otrzymaj tezę
2) analitycznie, czyli obierz układzik współrzędnych, licz, licz, licz..., licz i nie popełniając żadnego błędu dolicz się do tezy w miarę jak najkrótszym czasie
3) z zespolonych (tu się nie wypowiem, bo nie wiem na czym to polega)
Wiele osób (skutecznie) łączy geometrię syntetyczną z trygonometrią i to chyba najlepsza droga do rozwiązania zadania z OM. Należy jednak też pamiętać, że zadania z geometrii na OM to głównie podobieństwa, przystawania, kąty, równoległość, prostopadłość, opisane, wpisane okręgi... Czyli rzeczy proste i elementarne.
Pzdr
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: rodzyn7773 »

jeśli chodzi o geometrię to nie potrzeba zadań z OM żeby paść w mojej klasie (mat-fiz) po klasówce z planimetrii nie trzeba było dobrze liczyć aby obliczyć średnią ocen (marną)
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: silicium2002 »

emator2 pisze:
smigol pisze: Dlaczego niebo jest niebieskie?
Też ubolewam nad tym faktem
Czy nie sądzicie że to kwestia naszej drogiej Fizyki. Natomiast geometria to ot tradycja organizatorów dwie różne rzeczy. A tak poza Offtopem (za który pszerpraszam ale nie mogłem sie powstrzymać) to śmiem twierdzić że mi właśnie geometria idzie lepiej niż nieszczęsne zadania typu: Wykaż że: do którego wzorcówka wygląda tak:
1)pierwszą część tezy licznik i mianownik pomnóż przez 7
2) drugi ułamek w tezie przez 11
3)zaś trzeci prze 19
4) teraz wykonaj podstawienia \(\displaystyle{ q = 15k + \frac{3 \frac{4}{ \frac{7}{k} } }{23 \frac{k}{13 \frac{3}{5} } }}\) i \(\displaystyle{ s = 789k + \sqrt{ \frac{k}{6 \frac{k}{5} } }}\) Nastęnie podnieś do potęgi k
5) Otrzymaliśmy prawą stronę
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

silicium2002 pisze: 4) teraz wykonaj podstawienia \(\displaystyle{ q = 15k + \frac{3 \frac{4}{ \frac{7}{k} } }{23 \frac{k}{13 \frac{3}{5} } }}\) i \(\displaystyle{ s = 789k + \sqrt{ \frac{k}{6 \frac{k}{5} } }}\)
takie cudaki czasami (nawet dosyć rzadko, choćby w zeszłym roku ani razu) pojawiają się we wzorcówkach, ale zazwyczaj zadanie da sie zrobić mniej cudacznie
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: silicium2002 »

Dumel pisze:
silicium2002 pisze: 4) teraz wykonaj podstawienia \(\displaystyle{ q = 15k + \frac{3 \frac{4}{ \frac{7}{k} } }{23 \frac{k}{13 \frac{3}{5} } }}\) i \(\displaystyle{ s = 789k + \sqrt{ \frac{k}{6 \frac{k}{5} } }}\)
takie cudaki czasami (nawet dosyć rzadko, choćby w zeszłym roku ani razu) pojawiają się we wzorcówkach, ale zazwyczaj zadanie da sie zrobić mniej cudacznie
Wiem Dumel tylko mówię że dla kogoś takiego jak ja z gimnazjum. Jak robi zadania ze starych OMów i przykładowo z powodu jakiegoś zaćmienia (no zdarza się) nie wpadnie na prostsze rozwiązanie i czyta wzorcówkę to to jest strasznie deprymujące...
Django
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 25 sty 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 12 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Django »

Dla mnie najbardziej deprymujący jest zwrot bardzo popularny w zbiorach olimpijskich: "Oczywistym jest, że...". Tylko dlaczego ta oczywistość jest dla mnie zwykle w ogóle niezrozumiała?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

Dlatego, że
Django pisze:trudne zadanie zrobić mogę, a często banalne zadanie jest dla mnie totalnym hardkorem .
xD
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: MagdaW »

Już są zadania w Delcie (= Delta już jest w sprzedaży), a ja nie mogę ich zamieścić!
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: pawelsuz »

MagdaW pisze:Już są zadania w Delcie (= Delta już jest w sprzedaży), a ja nie mogę ich zamieścić!
Czemu?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

Potwierdzam, właśnie zadzwonił do mnie kaszubki, że jest w Empiku i zajrzał do Delty, ale jej nie kupi, bo ma prenumeratę xP.
ODPOWIEDZ