mam problem z zadaniem.
Metryka określona jest wzorem d(x,y) = I2^x - 2^yI
Mam sprawdzić czy wogóle jest to metryka i wyznaczyć kule K (log o podstwawie 2 z 3 i promieniu 1)
metryka
-
- Użytkownik
- Posty: 365
- Rejestracja: 11 lip 2004, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarosław/Kraków
- Pomógł: 2 razy
metryka
no to lecisz warunkami i masz...
1. z różnowartościowości \(\displaystyle{ 2^x}\)
2. oczywiste
3. \(\displaystyle{ |2^x-2^y|+|2^y-2^z| q |2^x-2^y+2^y-2^z|=|2^x-2^z|}\)
1. z różnowartościowości \(\displaystyle{ 2^x}\)
2. oczywiste
3. \(\displaystyle{ |2^x-2^y|+|2^y-2^z| q |2^x-2^y+2^y-2^z|=|2^x-2^z|}\)