Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 18 sie 2004, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Pomógł: 1 raz

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Gregsky »

ja proponuje zastanowić się nad problemem jak odwzorować iniektywnie odcinek
[0,1] na odcinek [0,1)
odcinamy jeden punkt z końca odcinka.
rozwiązanie jest prostsze niż mogłoby sie wydawać.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Arek »

Może za pomocą topologii ilorazowej...
/acha - ten temat mógłby byc w zbiórce, ale u mnie jak chcę coś przenieść błąd wyskakuje/
Ptolemeusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 365
Rejestracja: 11 lip 2004, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarosław/Kraków
Pomógł: 2 razy

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Ptolemeusz »

co to jest odwzorowanie iniektywne?
Niewiasta

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Niewiasta »

Owzorownie to można zrobic od razu bijektywne.
f(x)=x dla x różnych od 1/n n-naturalne
f(1/n)=1/(n+1)
bez żadnych skomlikowanych topologii
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Arek »

Pewnie - ale mozna zawsze szukać ogólnych dróg...

Co do inekcji - to odwzorowanie różnowartościowe... zbioru X w Y, ale nie NA
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 18 sie 2004, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Pomógł: 1 raz

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Gregsky »

Niewiasta pisze:Owzorownie to można zrobic od razu bijektywne.
f(x)=x dla x różnych od 1/n n-naturalne
f(1/n)=1/(n+1)
bez żadnych skomlikowanych topologii
dokładnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Gość

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Gość »

Arek pisze:Co do inekcji - to odwzorowanie różnowartościowe... zbioru X w Y, ale nie NA
to wiem, zrobiłam po prostu iniekcję i suriekcję za jednym zamachem - chyba to nie jest błąd
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Arek »

Boże broń Po prostu czytałem sobie Janicha o topologiach ilorazowych i tak mi się nasunęło - zresztą to co zrobiłaś to własnie było przekształcenie ilorazowe -

Pozdrawiam
Niewiasta

Odcinek [0,1] na odcinek [0,1)

Post autor: Niewiasta »

czyli? Moze jakaś definicja tego przekształcenia?
ODPOWIEDZ