Proszę o podpowiedź

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
MatmaCiekawa1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2022, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

Proszę o podpowiedź

Post autor: MatmaCiekawa1 »

Dzień dobry, potrzebuję podpowiedzi. Tego rodzaju mogą być zadania na egzaminie jednak nic nie mogę znaleźć informacji w internecie na ten temat. Przedmiot jest połączony z topologii i algebry, ale raczej jest to topologia, dlatego tutaj to zamieściłem. Prosiłbym o radę co to mogłyby być za zadania, albo gdzie szukać informacji.

1 rodzaj zadań:
\(\displaystyle{ \bigcap_{n \in \NN} \left[0, ~1+\frac{1}{n} \right) =\left[0, ~1\right]}\)

2 rodzaj zadań:
\(\displaystyle{ \left( \RR, \tau \right)}\) Cl i Int oraz oś od 0 do 1 z \(\displaystyle{ 1+\frac{1}{n}}\)

Pozdrawiam :)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Proszę o podpowiedź

Post autor: Jan Kraszewski »

MatmaCiekawa1 pisze: 17 cze 2022, o 17:251 rodzaj zadań:
\(\displaystyle{ \bigcap_{n \in \NN} \left[0, ~1+\frac{1}{n} \right) =\left[0, ~1\right]}\)

2 rodzaj zadań:
\(\displaystyle{ \left( \RR, \tau \right)}\) Cl i Int oraz oś od 0 do 1 z \(\displaystyle{ 1+\frac{1}{n}}\)
Jeżeli chcesz podpowiedzi, to musisz się bardziej postarać, bo ja tu nie widzę zadań. Pierwsze to prosta równość, która nie ma związku z topologią, tylko ze wstępem do matematyki - nie bardzo wiem, czy chcesz ją udowadniać, czy np. wyznaczać tego typu uogólnione przekroje. W drugim zapewne chodzi Ci o wyznaczenie domknięcia i wnętrza zbioru, ale nie postarałeś się, żeby ten zbiór porządnie opisać (a od tego, jak ten zbiór dokładnie wygląda zależą odpowiedzi).

JK
ODPOWIEDZ