W przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{N}=\{1,2,...\}}\) z metryką \(\displaystyle{ d(x,y)=\left| \frac{1}{x} - \frac{1}{y} \right| }\) wyznacz brzeg kuli \(\displaystyle{ B \left(2, \frac{1}{3} \right)}\).
Ta kula to zbiór \(\displaystyle{ B \left(2, \frac{1}{3} \right)= \{2,3,4,5 \}}\).
Jest dwa podejścia, że brzeg to domknięcie tego zbioru bez jego wnętrza, albo część wspólna domknięcia zbioru i domknięcia jego dopełnienia, ale nie wiem jak to ugryźć w tej przestrzeni...
Wyznacz brzeg kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Wyznacz brzeg kuli
Pomyśl jak wyglądają małe kule w tej metryce
Dodano po 20 minutach 13 sekundach:
Ale może być również zbiór tych punktów,, których odległość od środka jest równa promieniowi...
Zabawny przykład, gdzie trzeba odwołać się do definicji.
Dodano po 20 minutach 13 sekundach:
Ale może być również zbiór tych punktów,, których odległość od środka jest równa promieniowi...
Zabawny przykład, gdzie trzeba odwołać się do definicji.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 14 kwie 2020, o 20:16
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 32 razy
Re: Wyznacz brzeg kuli
Hmm chyba nie rozumiem pojęcia "małe kule", tzn. jeśli zmniejszę promień to dostanę chyba minimalnie zbiór jednopunktowy. Jeśli wyliczę sobie punkty odległe od środka równo o promień, to dostanę 6 i \(\displaystyle{ \frac{6}{5} }\). No to 6 dobrze, ale \(\displaystyle{ \frac{6}{5} }\) nie jest naturalne.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Wyznacz brzeg kuli
Więc wynika, że Twój brzeg jest jednopunktowy, tzn. domknięcie kuli to tylko \(\displaystyle{ \left\{ 6\right\} }\)
Podejrzewam nawet , że w tej Twojej przestrzeni są kule, których brzeg jest zbiorem pustym...
Podejrzewam nawet , że w tej Twojej przestrzeni są kule, których brzeg jest zbiorem pustym...
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Wyznacz brzeg kuli
Przeczytaj definicję brzegu zbioru
Czy potrafisz zidentyfikować element zbioru, który jest najbliżej `n`? Jaka jest ich odległość? Jak wygląda kula o środku w `n` i promieniu mniejszym niż ta odległość?
Czy potrafisz zidentyfikować element zbioru, który jest najbliżej `n`? Jaka jest ich odległość? Jak wygląda kula o środku w `n` i promieniu mniejszym niż ta odległość?