Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
- niunix98
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Cześć,
Mam do rozwiązania zadanie, w którym muszę pokazać równość dwóch topologii generowanych przez metryki. Zastanawiałem się, w jaki sposób to zrobić i doszedłem do następujących wniosków. Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy moje rozumowanie jest poprawne?
Niech \(\displaystyle{ (X, d_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (X, d_2)}\) będą przestrzeniami metrycznymi. Chcemy pokazać \(\displaystyle{ \tau (d_1) = \tau (d_2)}\), czyli \(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} (Z \in \tau (d_1) \leftrightarrow Z \in \tau (d_2))}\). Ten krok był w miarę oczywisty, ale zastanawiam się nad poprawnością następnego: wystarczy więc pokazać \(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} \forall_{z \in Z} (\exists_{r_1 > 0} B(z, r_1)_{d_1} \subseteq Z \leftrightarrow \exists_{r_2 > 0} B(z,r_2)_{d_2} \subseteq Z )}\).
W szczególności, czy jeżeli pokażę, że dla dowolnego \(\displaystyle{ z \in X}\) i \(\displaystyle{ r_1 > 0}\) istnieje takie \(\displaystyle{ r_2 > 0}\), że \(\displaystyle{ B(z,r_2)_{d_2} \subseteq B(z,r_1)_{d_1}}\) (oraz vice versa, dla zamienionych indeksów \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\)), to będę miał poprawny dowód?
Mam do rozwiązania zadanie, w którym muszę pokazać równość dwóch topologii generowanych przez metryki. Zastanawiałem się, w jaki sposób to zrobić i doszedłem do następujących wniosków. Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy moje rozumowanie jest poprawne?
Niech \(\displaystyle{ (X, d_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (X, d_2)}\) będą przestrzeniami metrycznymi. Chcemy pokazać \(\displaystyle{ \tau (d_1) = \tau (d_2)}\), czyli \(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} (Z \in \tau (d_1) \leftrightarrow Z \in \tau (d_2))}\). Ten krok był w miarę oczywisty, ale zastanawiam się nad poprawnością następnego: wystarczy więc pokazać \(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} \forall_{z \in Z} (\exists_{r_1 > 0} B(z, r_1)_{d_1} \subseteq Z \leftrightarrow \exists_{r_2 > 0} B(z,r_2)_{d_2} \subseteq Z )}\).
W szczególności, czy jeżeli pokażę, że dla dowolnego \(\displaystyle{ z \in X}\) i \(\displaystyle{ r_1 > 0}\) istnieje takie \(\displaystyle{ r_2 > 0}\), że \(\displaystyle{ B(z,r_2)_{d_2} \subseteq B(z,r_1)_{d_1}}\) (oraz vice versa, dla zamienionych indeksów \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\)), to będę miał poprawny dowód?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Ten warunek chyba nie tak powinien być sformułowanyniunix98 pisze: ↑6 paź 2021, o 16:05 Cześć,
Mam do rozwiązania zadanie, w którym muszę pokazać równość dwóch topologii generowanych przez metryki. Zastanawiałem się, w jaki sposób to zrobić i doszedłem do następujących wniosków. Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy moje rozumowanie jest poprawne?
Niech \(\displaystyle{ (X, d_1)}\) oraz \(\displaystyle{ (X, d_2)}\) będą przestrzeniami metrycznymi. Chcemy pokazać \(\displaystyle{ \tau (d_1) = \tau (d_2)}\), czyli \(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} (Z \in \tau (d_1) \leftrightarrow Z \in \tau (d_2))}\). Ten krok był w miarę oczywisty, ale zastanawiam się nad poprawnością następnego: wystarczy więc pokazać \(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} \forall_{z \in Z} (\exists_{r_1 > 0} B(z, r_1)_{d_1} \subseteq Z \leftrightarrow \exists_{r_2 > 0} B(z,r_2)_{d_2} \subseteq Z )}\).
W szczególności, czy jeżeli pokażę, że dla dowolnego \(\displaystyle{ z \in X}\) i \(\displaystyle{ r_1 > 0}\) istnieje takie \(\displaystyle{ r_2 > 0}\), że \(\displaystyle{ B(z,r_2)_{d_2} \subseteq B(z,r_1)_{d_1}}\) (oraz vice versa, dla zamienionych indeksów \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\)), to będę miał poprawny dowód?
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Bo tutaj mamy trzy różne warunki, ale każdy z nich jest równoważny równości topologii generowanych przez metryki.
Ten warunek
\(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} \forall_{z \in Z} (\exists_{r_1 > 0} B(z, r_1)_{d_1} \subseteq Z \leftrightarrow \exists_{r_2 > 0} B(z,r_2)_{d_2} \subseteq Z )}\).
mówi, że dla każdego zbioru \(\displaystyle{ Z}\) i punktu \(\displaystyle{ z}\): \(\displaystyle{ z}\) należy do wnętrza \(\displaystyle{ Z}\) w jednej metryce wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ z}\) należy do wnętrza \(\displaystyle{ Z}\) w drugiej metryce.
Ten warunek
\(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} \forall_{z \in Z} (\exists_{r_1 > 0} B(z, r_1)_{d_1} \subseteq Z \leftrightarrow \exists_{r_2 > 0} B(z,r_2)_{d_2} \subseteq Z )}\).
mówi, że dla każdego zbioru \(\displaystyle{ Z}\) i punktu \(\displaystyle{ z}\): \(\displaystyle{ z}\) należy do wnętrza \(\displaystyle{ Z}\) w jednej metryce wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ z}\) należy do wnętrza \(\displaystyle{ Z}\) w drugiej metryce.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Chyba nie. Niech `d_1` i `d_2` będą nierównoważnymi metrykami na przestrzeni `X` takimi, że średnica całej przestrzeni w obu metrykach jest równa `1`.
Wtedy kładąc `r_1=r_2=2` warunek wygląda tak: \(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} \forall_{z \in Z} (X\subseteq Z \Leftrightarrow X\subseteq Z)}\) i jest oczywiście spełniony
Wtedy kładąc `r_1=r_2=2` warunek wygląda tak: \(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} \forall_{z \in Z} (X\subseteq Z \Leftrightarrow X\subseteq Z)}\) i jest oczywiście spełniony
- niunix98
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Tylko jak już mamy wybrany \(\displaystyle{ Z \subseteq X}\) oraz \(\displaystyle{ z \in Z}\), to zdanie "\(\displaystyle{ \exists_{r_1 > 0} B(z,r_1)_{d_1} \subseteq Z}\)" ma już pewną zdefiniowaną wartość logiczną (w poprzednim przykładzie nie możemy sobie wybrać \(\displaystyle{ r_1 = 2}\) i powiedzieć, że zdanie to ma taką wartość jak dla \(\displaystyle{ r_1 = 2}\)). Chyba, że źle rozumuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
A niby dlaczego w tym absolutnie symetrycznym wyrażeniu jedna jego część miałaby mieć jakąkolwiek przewagę nad drugą?
- niunix98
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Chyba nie do końca rozumiem. Jeżeli mamy wybrane \(\displaystyle{ Z \subseteq X}\) i \(\displaystyle{ z \in Z}\) to możemy napisać zdania \(\displaystyle{ \zeta_i}\): "\(\displaystyle{ \exists_{r_i > 0} B(z,r_i)_{d_i} \subseteq Z}\)" dla \(\displaystyle{ i = 1,2}\). Chcemy pokazać \(\displaystyle{ \zeta_1 \leftrightarrow \zeta_2}\), co, jak mi się wydaje, jest symetryczne.
Dodano po 3 minutach 37 sekundach:
Dodam tylko, że przy ustalonych \(\displaystyle{ Z}\) i \(\displaystyle{ z}\) zdania \(\displaystyle{ \zeta_i}\) mają pewną określoną wartość logiczną.
Dodano po 3 minutach 37 sekundach:
Dodam tylko, że przy ustalonych \(\displaystyle{ Z}\) i \(\displaystyle{ z}\) zdania \(\displaystyle{ \zeta_i}\) mają pewną określoną wartość logiczną.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Nie rozumiem argumentu - jeśli warunek \(\displaystyle{ (\exists r_1 > 0) \, B(z, r_1)_{d_1} \subseteq Z}\) ma być spełniony, to świadczą o tym możliwie najmniejsze wartości \(\displaystyle{ r_1}\). Tym samym podstawienie \(\displaystyle{ r_1=2}\) nic nie mówi o prawdziwości warunku.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Mądrze prawisz, Dasio, tyle, że w tak zapisanym warunku nie ma ani znaczka świadczącego o tym, że chodzi o dowolnie małe `r`.
I dlatego zażartowałem sobie, wziąłem duże `r`, żeby wykazać, że tak zapisany warunek bynajmniej nie definiuje różnoważności topologii.
I dlatego zażartowałem sobie, wziąłem duże `r`, żeby wykazać, że tak zapisany warunek bynajmniej nie definiuje różnoważności topologii.
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Zupełnie nie zrozumiałem tego "żartu", a skoro moja teza
została zakwestionowana, to proszę o jakiś rzeczowy argument.matmatmm pisze: ↑7 paź 2021, o 10:16 Ten warunek
\(\displaystyle{ \forall_{Z \subseteq X} \forall_{z \in Z} (\exists_{r_1 > 0} B(z, r_1)_{d_1} \subseteq Z \leftrightarrow \exists_{r_2 > 0} B(z,r_2)_{d_2} \subseteq Z )}\).
mówi, że dla każdego zbioru \(\displaystyle{ Z}\) i punktu \(\displaystyle{ z}\): \(\displaystyle{ z}\) należy do wnętrza \(\displaystyle{ Z}\) w jednej metryce wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ z}\) należy do wnętrza \(\displaystyle{ Z}\) w drugiej metryce.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
To może zamiast dwóch nierównoważnych metryk, o których pisałem, weź odcinek jednostkowy z metryką euklidesową i dyskretną
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Udowodnić równość dwóch topologii generowanych przez metryki
Wtedy warunek jest nieprawdziwy - dla \(\displaystyle{ Z = \{ 0 \}}\) i \(\displaystyle{ z = 0}\) prawdą jest, że \(\displaystyle{ (\exists r > 0) \, B(z, r)_{d_c} \subseteq Z}\) (o czym świadczy \(\displaystyle{ \textstyle r = \frac{1}{2}}\)), ale nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ (\exists r > 0) \, B(z, r)_{d_e} \subseteq Z}\).